Officiële Apple Store in Amsterdam vandaag even open voor de “media”

Vandaag is er een persbijeenkomst in de Apple Store in Amsterdam voor vooral veel mensen zonder een perskaart. Erg leuk dat Apple nu ook een officiële winkel in Amsterdam heeft, die je natuurlijk Apple Store moet noemen maar het blijft triest dat je bij aankoop van je nieuwe Mac, iPad of iPhone maar 1 jaar garantie krijgt. Met Europese richtlijnen heeft de Apple Store nog steeds niets te maken en als je langer dan één jaar garantie wil op je Apple product dan kan je dat kopen via de zogenaamde Apple Care. Betalen voor iets waar je officieel al recht op hebt. Als je Mac na 1 jaar kapot gaat dan heb je pech en krijg je te horen dat je maar Apple Care had moeten kopen. Dat is geen aanname maar dat kregen de kersverse medewerkers van de Amsterdamse Apple Store te horen tijdens hun inwerkperiode.

We raden je overigens aan om je iPad, MacBook Air, MacBook pro of iMac niet te kopen in de Amsterdamse Apple Store of via een Apple Premium Reseller maar via MyCom. Daar krijg je bij aankoop van je Mac of iPad bijna gratis AppleCare omdat je daar standaard 3 jaar garantie krijgt. Nadeel is wel dat ze daar marmoleum op de vloer hebben en geen monumentale panden met natuursteen met een glazen trap.

Apple Premium Resellers

Het is natuurlijk leuk om met z’n allen in de rij te staan om een iPad 3 te bemachtigen (met 1 jaar garantie) omdat de overige Nederlandse Apple retailers hem nog niet in huis hebben maar de komst van de Amsterdamse Apple Store is voor Apple’s Nederlandse netwerk met geautoriseerde Premium Resellers geen feest. Apple hardware is daar binnenkort vermoedelijk ook slecht verkrijgbaar omdat Apple niet wil leveren maar in de officiële Amsterdamse Apple Store is alles natuurlijk wel volop verkrijgbaar. Dat is geen science fiction verhaal maar dat zijn de klachten die we horen uit Frankrijk, Duitsland, Zweden en Engeland na de komst van een officiële Apple Store.

Resellers zijn sinds 2001 al niet meer belangrijk voor Apple. Het bedrijf verkoopt in het buitenland inmiddels ruim voldoende via de eigen kanalen en heeft daardoor de Apple Premium Resellers niet meer nodig. Ook in Nederland is de levertijd van Apple hardware steeds lastiger. Als je online via Apple besteld is de levertijd 24 uur maar via Apple Premium Resellers moet je nu al vaak dagen wachten op bijvoorbeeld een standaard MacBook Air.

Ark van Noach in de grachtengordel

De Apple Store aan het Leidseplein zal vooral een bedevaartsoort zijn voor Apple addicts. De afgelopen dagen zagen we al opgewonden (Twitter) berichten en talloze foto’s van de tempel met de beroemde glazen trap die blijkbaar zo nieuwswaardig is voor sommige websites dat vrij algemene foto’s zelfs al voorzien worden van branding.

Crisis?

de officiële opening van de Amsterdamse Apple Store zal op zaterdag 3 maart plaatsvinden. Zo’n 2 dagen na de presentatie van de CPB-cijfers. Dat lijkt een ongelukkig moment maar toen de financiële crisis in de Verendigde Staten op zijn hoogtepunt was bleek dat nauwelijks invloed te hebben op de verkoop van Apple hardware.

Eindelijk in de rij staan voor een winkel!

Tijdens de lancering van de iPad 3 en de iPhone 5 zullen we dit jaar vermoedelijk voor het eerst rijen met wachtende mensen voor de Amsterdamse Apple Store zien. Voor een iPad verwijzen we je liever door naar MyCom vanwege de garantie en die iPhone 5 kan je een week na de lancering vast ook bemachtigen met een flinke korting bij een abonnement. Toch is het een gevoel waar de echte Apple addict wereldwijd voor in de rij gaat staan. Probleem bij voorgaande iPad en iPhone lanceringen was dat de Amerikaanse Apple Stores de hardware als eerste verkopen. Echte Apple addicts hebben ruim voor de Nederlandse lancering hun nieuwe speelgoed dan al in handen. We hopen dat Nederland door de komst van de Apple Store nu ook bij de eerste landen zit die na de lancering in de Verenigde Staten het eerst een paar containers met iPads ontvangen.

Nutteloos?

Is die Amsterdamse Apple Store dan nutteloos? Nee zeker niet maar wat ons stoort is dat een bedrijf wat meer dan 100 miljard dollar waard is een Amsterdamse tempel opent in een lidstaat van de Europese Unie en daar op hardware slechts 1 jaar garantie geeft. Bij aankoop van een Mac zal een nietsvermoedende (toekomstige) Mac eigenaar daar ook nog eens Apple Care aangesmeerd krijgen. Betaalde hulp en garantie die je ook gratis kan krijgen in een winkel zonder glazen trap.

Het voordeel van de Amsterdamse Apple Store is niet alleen de gratis WiFi en het gebruik van de hardware in de Store maar als er onverhoopt binnen 1 jaar iets mis is met je Mac, iPad of iPhone dan kan je daar terecht voor hulp en advies. In de Amerikaanse Apple Stores is die Genius Bar service over het algemeen erg goed en dat is een aanwinst voor Nederland. In de Apple Store worden vrijwel dagelijks ook gratis workshops gehouden en dat kan voor een beginnende Mac, iPhone of iPad gebruiker erg handig zijn.

Voor ons gaat het vooral om het product wat je koopt en dat hoeft niet in een tempel. Dat kan gewoon in een MyCom winkel waar ze ook nog eens standaard 3 jaar garantie geven.

Zaterdag 3 maart om 10:00 uur kan je een kijkje nemen in de Apple tempel met glazen trap.