Obama kan weer naar huis… Milieu vriendelijke fiets met iPhone verbinding

Vandaag zal er meer duidelijkheid komen over de uitkomst van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Kopenhagen. Je kan nu ook bijdragen in het terugdringen van energieverbruik met de Copenhagen Wheel. Een fiets met een opvallend achterwiel wat verbinding maakt met je iPhone.

wheel

In de rode smartie op het achterwiel zit een motor, een accu, een GPRS unit, een aantal milieuvriendelijke sensoren, drie versnellingen en bluetooth. Via bluetooth maakt de rode smartie op het achterwiel contact met je iPhone. De motor dient als hulpmotor voor als je even een berg moet nemen of een brug op moet fieten. Het opladen van de accu van de motor gebeurt tijdens het remmen.

Copenhagen Wheel 06.preview_500

De Copenhagen Wheel voorziet je iPhone van informatie maar je kan de fiets ook via je iPhone op slot zetten. Via het touchscreen bedien je de harware in het achterwiel zoals het overschakelen naar een andere versnelling en hoeveel energie je nodig hebt van de motor.

De sensoren in het wiel registreren informatie over de omgeving, de conditie van de weg, carbon monoxide, NOx, geluid, temperatuur en de luchtvochtigheid. De informatie sla je op in je iPhone en kan je later gebruiken om gezonde fietsroutes te plannen of je kan de informatie delen via internet zodat andere (Copenhagen Wheel) gebruikers de informatie kunnen gebruiken om een schone route te plannen.

Uit technologisch oogpunt is de fiets een bijzondere uitvinding en het doel om gegevens te delen is ook mooi maar een fiets met een motor aangedreven door een zeer milieu belastende accu is toch een vreemde keuze. Daarbij hebben de meeste steden waar men een fiets gebruikt redelijk normale wegen waar je niet echt een hulpmotor bij nodig hebt. De categorie die wel een hulpmotor kan gebruiken gaat niet op de hippe Copenhagen Wheel rijden en heeft ook geen iPhone. Ook de optie om een andere versnelling te kiezen via je iPhone is niet handig. Een retro Sturmey Archer versnelling werkt ook in 2009 nog steeds het best. Als de iPhone een soort GripShift systeem zou kunnen activeren zou het wel handig zijn maar ook dat kan je met je duim. Real time informatie over verkeersopstoppingen zijn niet echt zinvol. Je gebruikt niet voor niets een fiets zodat je er omheen kan fietsen.

copenhagen

Bron: Pedal Power en meer informatie op de volgende website: copenhagenwheel