NS Reisplanner Xtra werkt naast je iPhone nu ook op een iPad

In 2008 introduceerde de Nederlandse software ontwikkelaar Dennis Stevense al de iPhone applicatie Trein die gebruik maakte van de reisgegevens van de NS en op die manier eigenaren van een iPhone onderweg kon voorzien van een actueel reisadvies.

Grappig was ook dat conducteurs en NS-personeel bij storingen jaren daarna niet op de hoogte waren van de oorzaak van stremmingen en niet in staat waren om je alternatieve reizen te adviseren omdat ze niet in staat waren om mobiele gegevens te raadplegen. Eigenaren van een iPhone met de Trein iPhone app konden mede reizigers wel uit de brand helpen, tot grote verbazing van het NS personeel.

In 2009 kon je met een iPhone via SMS een reisadvies opvragen bij de Nederlandse Spoorwegen en daarnaast was het ook mogelijk om met een desktop via internet informatie op te vragen maar een mobiele variant van de NS reisplanner was toen nog niet beschikbaar.

De iPhone applicatie Trein wordt niet langer bijgewerkt en dat is ook het moment om over te stappen op een andere applicatie met NS reisgegevens. Daar zijn er veel van in de App Store maar soms is het toch beter om de gegevens bij de bron vandaan te halen. In mei 2010 introduceerde de Nederlandse Spoorwegen al een NS Reisplanner voor de iPhone maar als je Trein app gebruikte was er natuurlijk geen noodzaak om te updaten. Hooguit voor nieuwe iPhone eigenaren omdat de NS app gratis was en nu nog steeds is. Gisteren is versie 3.0 verschenen in de App Store en die werkt nu ook op je iPad en er zijn meer positieve verbeteringen.

De NS applicatie is voorzien van reisinformatie die je kan afstemmen op je persoonlijke voorkeur. De app geeft nu ook storingen en werkzaamheden aan het spoor goed weer en heeft een Pro-actieve reisbewaking optie die je meldingen bij werkzaamheden, vertrek, bij aankomst en bij wijzigingen in het reisschema laat weten.

ns

In de app ook de mogelijkheid om de meest voorkomende reizen op te slaan (favoriet) zodat je niet elke keer opnieuw je persoonlijke voorkeuren moet invoeren. Een favoriet laat direct de volgende vertrekkende treinen zien.  Aan de reisadvies pagina is een spoorkaart toegevoegd en via de app kan je informatie opvragen over een station. Hebben ze op het station een Starbucks of koffie van de Kiosk, een Appie to Go, kan je een fiets huren, etc, etc.

NS Reisplanner Xtra is gratis verkrijgbaar via de App Store en werkt naast je iPhone nu ook op een iPad.

ipad