NPO blijft Ministeck televisie aanbieden via gratis iPhone en iPad app

De Uitzending Gemist app na de NPO voor de iPhone en de iPad heeft een paar vreemde bugs. Als je bijvoorbeeld het laatste Journaal terug wil kijken en via de applicatie en zoekt naar journaal, NOS Journaal of journaal met een datum dan krijg je als eerste zoekresultaten uitzendingen uit december 2013 te zien. De uitzending van gisteren of vandaag hebben wij nog nooit kunnen vinden via de zoekfunctie. Een bug die er inmiddels al jaren in zit maar nog steeds niet is opgelost.

airplay

Als je al iets kan vinden in de NPO gemist app dan is de beeldkwaliteit van Uitzending Gemist van een zeer slechte kwaliteit.  De video’s worden gestreamd met een resolutie van 162p tot 342p en dat was 10 jaar geleden misschien heel hip maar inmiddels zwaar achterhaald. De huidige norm is 3x hoger met 1080p. In 2011 jaar introduceerde de NPO trots de AirPlay functie waarmee je via een iPhone of iPad gemiste uitzendingen op je televisie kan vertonen maar wij vragen ons af of ze bij de NPO onlangs nog wel eens zelf op die manier TV hebben gekeken. Dat is niet om aan te zien en niet alleen een belediging voor de kijkers maar ook voor de programmamakers.

npo2

Van de destijds aangekondigde adaptive streaming met een hoge beeldkwaliteit (32 Kilobit tot 1 Mbit per seconde) is nog maar weinig over gebleven. Het is Ministeck televisie met verkleurde blokjes uit de jaren 60 constateerde onze jongste tester Hector van 9 onlangs toen hij de BZT show via AirPlay met zijn iPad terug keek op televisie. Dat zag er ongeveer zo uit:

bzt

Als je dat op televisie ziet dan denk je in eerste instantie dat het aan je eigen hardware ligt maar na enig zoekwerk zoals het resetten van de router en switchen tussen Mac, iPad en iPhone bleek toch echt dat het aan de stream van de NPO ligt. De NPO gemist app is inmiddels gewist van de iPads. Op een iPhone is het nog net aan te zien maar een groter display vertoont toch echt een resolutie uit ver vervlogen tijden. Ooit vlak na de introductie van de Gemist App was het beeld ook goed totdat een slimme manager bedacht dat je die content best nog een keer kan verkopen. Bij series en films kunnen we ons daar best wel iets bij voorstellen vanwege de rechten maar voor publieke omroep materiaal waar je al via de fiscus voor hebt betaald is dat natuurlijk vreemd.

Tweakers vroeg aan de NPO waarom dat is en kreeg als reactie te horen dat de publieke omroep geen plannen heeft om de beeldkwaliteit van Uitzending Gemist te verbeteren. Binnenkort dus wel HD kwaliteit via een nieuwe betaalde app. Hoog tijd dus om de videorecorder weer eens af te stoffen of gewoon live kijken want dan is er (nog) niets aan de hand.

pwned