NOS vraagt Apple om versoepeling App Store beleid

De NOS wil dat Apple soepeler omgaat met het toestaan van applicaties voor de iPhone en iPad. Deze oproep deed Roeland Stekelenburg van de NOS tijdens een door Apple georganiseerde bijeenkomst over de iPad in Amsterdam. De NOS heeft al een aantal applicaties in de App Store maar het huidige beleid van de Omroep is dat er content moet worden aangeboden via websites die toegankelijk moet zijn voor een groot publiek en niet via Apps die alleen via de App Store verkrijgbaar zijn.

Volgens Stekelenburg zijn Apps lastiger te beheren, moet 30 procent van de opbrengsten aan Apple worden afgedragen en is een app veel minder flexibel dan het web. Verwijzingen voor de NOS web applicaties zijn nu niet terug te vinden in de App Store en dat is voor de NOS een probleem. Hij roept Apple op om soepeler om te gaan met de regels en ook verwijzingen naar de NOS web applicaties toe te staan in de App Store. Via een icoontje worden iPhone, iPod touch en iPad gebruikers dan via de App Store doorverwezen naar de NOS website.

Tijdens het WK had de NOS voor de iPad het tweede scherm een soort dashboard, bedoeld om tijdens de wedstrijden naast het televisiescherm te gebruiken of om gewoon van minuut tot minuut op de hoogte te blijven van alles wat er op de velden gebeurde. Dat was een experiment via een HTML-5 internetpagina en te zien op ieder apparaat met een internetbrowser. Van het tweede scherm was destijds geen enkele verwijzing terug te vinden in de App Store en als die er was geweest was had de web App zeker een nummer 1 notering gekregen in de App Store…

Concurrenten De Telegraaf en NU.nl hebben wel een applicatie voor de iPad. Via de applicatie van NU.nl werden in de maand augustus ruim zes miljoen pagina’s opgevraagd, tegen een miljoen pagina’s voor de gewone site door iPad-gebruikers.

Via: NU.nl