NOS correspondent sprak in China met zieke werknemers iPhone fabrieken

NOS correspondent Wouter Zwart sprak in China met werknemers van fabrieken waar Apple produkten worden gefabriceerd en die vanwege het werk in het ziekenhuis belanden. Aanleiding was het supplier Responsibility Progress Report 2011 wat Apple eerder deze week uitgebracht. In het rapport staat wederom een verwijzing naar fabrieken waar kinderen bezig waren met de productie van Apple producten, de zelfmoorden in de Foxconn fabrieken en de N-Hexaan vergiftigingen bij Wintek. Het volledige rapport is te lezen via deze link.

Apple heeft een gedragscode, de Apple Supplier Code of Conduct met voorschriften over de arbeidsomstandigheden van werknemers zo wil Apple misstanden in Chinese en Taiwanese fabrieken tegen gaan. Sinds 2006 is Apple fabrieken aan het monitoren en zijn er 400 mensen aangetrokken die de werk omstandigheden van werknemers in fabrieken in de gaten houden. Daarnaast zijn er op de werkvloer 27.000 medewerkers geschoold om zo de sociale rechten van werknemers beter te beschermen.

De vraag is of je als bedrijf met een cashflow van meer dan $60 miljard op de bank moet blijven samenwerken met dit soort bedrijven en wij schamen ons bij het zien van de beelden in de reportage wel dat we hier min of meer aan meewerken.

Meer over de andere kant van Apple kan je hier lezen.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=Ut29KzXBG4Q’]

Beeld: Nieuwsuur