Nieuwe volksziekte: smartphones en dus ook de iPhone zorgen voor overmatige belasting van wervelkolom

Het menselijk hoofd weegt al snel tussen de 4 tot 6 kg en als je, je nek en dus ook je hoofd langdurig buigt om content op je iPhone, smartphone of iPad te lezen belast je de nekwervels meer. Bij een hoek van 15 graden is het gewicht 12 kilo, bij 30 graden, 18 kilo, bij 45 graden, 22 kilo en bij 60 graden zelfs 27 kilogram.

Miljoenen mensen doen dat gemiddeld zo’n 4 uur per dag en uit een publicatie van Kenneth Hansraj wat binnenkort verschijnt in het medische vakblad Surgical Technology International kan het aanleiding zijn tot een zogenaamde “text neck,” met als gevolg vroegtijdige slijtage, hernia, spier problemen, afgeknepen zenuwen, scheurtjes in de wervelkolom en degeneratie. Uiteindelijk kan zelfs een operatie nodig zijn om de wervels weer te herstellen.

“As you stretch the tissue for a long period of time, it gets sore, it gets inflamed. It can also cause muscle strain, pinched nerves, herniated disks and, over time, it can even remove the neck’s natural curve.

Op zich verklaarbaar want inmiddels zie je vrijwel iedereen naar beneden staren op de momenten waarop er even niets te doen is. Artsen spreken inmiddels van een epidemie. Ter vergelijking van de belasting, smartphone gebruikers dragen eigenlijk meerdere uren per dag een 8-jarig kind op hun nek. Gemiddeld buigen ze tussen de 2 tot 4 uur per dag hun hoofd om email, tekstberichten en sociale media te consumeren. Dat is zo’n 700 tot 1400 uur op jaarbasis. Kinderen op de middelbare school zitten gemiddeld 5000 uur per jaar in een positie waarbij ze hun nekwervels en ruggengraat te zwaar belasten.
spine
Artsen maken zich met name zorgen om de laatste groep. De jongeren zorgen voor overmatige stress in hun nek zodat een medische ingreep in de wervelkolom op latere leeftijd vaak nodig zal zijn. Het is niet voor het eerst dat medische experts waarschuwen. Eerder gaven ze al aan dat elke centimeter die je hoofd naar voren buigt de druk op je wervelkolom verdubbeld.

Het is een risico voor ongeveer 58 procent van de Amerikaanse volwassenen die een smartphone zoals de iPhone gebruiken. Experts zeggen ook dat het de longcapaciteit kan terugnemen met 30 procent en er zijn inmiddels aanwijzingen dat het kan leiden tot hoofdpijn en neurologische problemen, depressies en hartklachten.

Het is dus verstandig om niet uren per dag met je hoofd naar beneden gebogen in je smart of iPhone te staren. Probeer je hoofd niet te buigen maar kijk naar beneden met je ogen. Hoe meer je bewust bent van de positie van je hoofd hoe beter. Hieronder de huidige evolutie van de mens, 7 jaar na de introductie van de iPhone….
spine2

Bron: Washingtonpost