News Wall visuele RSS reader voor de iPad (review)

News Wall is gisteren verschenen in de App Store. Het is een visuele RSS reader die naast de iPad ook te gebruiken is op de iPhone. De meeste RSS readers die tot nu toe zijn verschenen hebben geen universele ondersteuning zodat je soms twee keer dezelfde applicatie moet aanschaffen. Bij News Wall is dat niet het geval en je kan de applicatie na eenmalige aankoop voor je iPad ook installeren op je iPhone. News Wall lijkt qua vormgeving op de Pulse news reader maar heeft een belangrijke meerwaarde. Via Pulse kan je maximaal 20 RSS feeds volgen en met News Wall zijn ze onbeperkt.

Na het opstarten van News Wall zie je de rss-feeds waar je eenvoudig en snel doorheen kan scrollen. Van boven naar beneden ga je langs de rss-feeds die je volgt en per feed kan je van links naar rechts scrollen om de berichten in een feed te zien. Je ziet een afbeelding en de headline van het bericht. De afbeeldingen die je ziet in een rss-feed zijn afhankelijk van de aanbieder van de feed. Berichten die je al hebt gelezen worden iets donkerder weergegeven zodat je ziet wat er nieuw is. Sommige feeds geven maar een regel tekst weer om te voorkomen dat andere websites via de RSS-feed de berichten kopiëren. Als je die berichten wil lezen zijn ze in de News Wall applicatie te openen via een ingebouwde browser en als je dat wil ook via de Safari browser maar dan sluit je News Wall wel af.

Als je veel RSS-feeds hebt is de configuratie van News Wall de eerste keer wel even lastig. Het is op dit moment nog niet mogelijk om de rss-feeds van Google reader in een keer te importeren en je moet ze dus met de hand invoeren. Bij de volgende update van News Wall zal dit wel mogelijk zijn. De rss-feeds zijn te delen via Instapaper, Read It Later of Twitter en eventueel met je eigen Bit.ly API zodat je kan zien hoeveel mensen jouw tweet hebben gelezen.

Het met de hand invoeren van de rss-feeds klinkt erger dan het is want je navigeert via News Reader naar de website waarvan je een RSS-feed wil toevoegen, klikt op het rss icoontje en de feed staat in de lijst van je rss-feeds.

Na het toevoegen van de rss-feeds zal je na enige tijd gebruik merken dat het soms lastig is om door een rss-feed te scrollen die veel berichten publiceert. Door twee keer op het balkje te klikken met de titel van de rss-feed scroll je direct naar het meest recente artikel van de feed.

Op de iPad kan je via landscape mode maximaal 4 visuele rss-feeds op je scherm zien en via portret mode 5. News Wall heeft ook een bijzondere handige optie waardoor je de afbeeldingen en de headlines van feeds kan verbergen en open klappen. Door op het witte pijltje te klikken in de naam van de rss-feed verklein je de weergave van de feed. Op die manier kan je overzichtelijk door meerdere feeds scrollen. Feeds die je even niet direct wil volgen kan je verkleinen maar je ziet wel of er nieuwe berichten zijn.

Tijdens het opstarten van News Wall worden alle rss-feeds ververst, als je de applicatie langdurig gebruikt is het ook mogelijk om slechts een feed te verversen door met je vinger de naam van de feed even ingedrukt te houden. Via een pop-up schermpje krijg je dan de optie om de feed te verversen of aan te geven dat je alles hebt gelezen. Voordeel voor mensen met een WiFi only iPad is ook dat je na het ophalen van de rss-feeds de berichten ook offline kan lezen.

News Wall is ter introductie tot 12 juli te koop voor € 1,59. Wij vinden het een prima visuele rss-reader die naast de iPad ook nog eens voor hetzelfde geld te gebruiken is op een iPhone.

Er is ook een gratis versie van News Wall beschikbaar voor de iPhone maar alleen als je iOS 4 gebruikt. Dit omdat de applicatie is voorzien van iAd advertenties. Na het verschijnen van iOS 4 voor de iPad zal er ook een gratis variant beschikbaar zijn voor de iPad.Handig voor onderweg maar het grotere beeldscherm van de iPad is beter geschikt voor visuele rss-feeds. News Wall Free voor de iPhone is via deze link verkrijgbaar in de App Store. De applicatie is bijna gelijk aan News Wall maar je kan maar een account gebruiken om berichten te delen via Twitter, Instapaper en Read It Later. News Wall Free zal ook geen Google Reader integratie krijgen en de betaalde News Wall applicatie wel.