Nest Cam blijft aan staan als je hem uit zet en dat is best eng

Tegenwoordig halen bedrijven zoals bijvoorbeeld iFixit vrijwel alle opmerkelijke nieuwe hardware uit elkaar. Om te kijken wat er allemaal in zit, of het eenvoudig te repareren is en soms ontdekken ze tijdens zo’n ontmanteling ook spraakmakende dingen.

Ditmaal gaat de eer naar de onderzoekers van ABI Research die ontdekten dat Google’s Nest Cam gewoon aan blijft staan als je hem uitzet. Dat is in het geval van “über spion” Google in combinatie met een camera die in je huis staat natuurlijk best wel intimiderend.

Als je de Nest Cam uit zet via de bijbehorende Nest app gaat het LED indicatielampje op de camera uit maar de camera blijft gewoon aan staan. De onderzoekers ontdekten dat de Nest Cam na het uitschakelen nog steeds 343 mA aan stoom blijft verbruiken.
nest verbruik
Als de camera echt uit zou gaan of op stand-by dan zou het energie niveau moeten dalen. Tijdens de test was dat niet het geval en een indicatie dat de camera gewoon aan blijft staan terwijl de gebruiker van een Nest Cam denkt dat hij uit staat:

“Even when in “off” mode, the camera on the Nest Cam continued to draw a current of 340 mA, indicating that it was, in fact, still operational. When a device goes to power down mode, you expect the current drain to drop quite a bit. In this case, the current drain only changed slightly when given the turn off command, reducing from 370 mA to 340 mA. Typically, a shutdown or standby mode would reduce current by as much as 10 to 100 times.”

Iets om toch wel behoorlijk paranoïde van te worden en de eerste spookverhalen over hackers en de overheid die nu live via je Nest Cam in je huiskamer kunnen meekijken staan al op internet.
status
Volgens Nest is er helemaal niets aan de hand, als je de camera uitzet via de user interface van de app gaat hij inderdaad niet helemaal uit omdat hij op enig moment ook weer aangezet zal worden. Je merkt dat ook via de Nest app als je op afstand meekijkt, de camera gaat dan vrijwel meteen aan. Nest geeft ook aan dat als je de camera uitzet er ook geen video meer naar de Nest cloud geüpload zal worden en dat daarmee de observatie van de camera ook stopt.

ABI Research geeft aan dat hun ontdekking feitelijk aangeeft dat een consument denkt dat als hij de Nest Cam heeft uitgezet, hij technisch gezien nog steeds aan staat en dat is zorgelijk omdat er dan ook mensen op afstand zouden kunnen meekijken. Dat zal de komende tijd veel commotie veroorzaken doordat het een directe aantasting is in de persoonlijke levenssfeer. Onze uitgebreide review over de Nest Cam kan je overigens hier lezen en de firmware update waarmee je de Nest Cam echt helemaal uit kan zetten volgt vast snel.

nest cam