Nederlandse militair maakt documentaire over Antilliaanse vrijheidsstrijder Tula deels met een iPhone 4

In de documentaire ‘Ben ik Tula?’ gaat de dertigjarige regisseur en militair Wensly Francisco op zoek naar zijn roots en onderzoekt hij of hij een bloedverwant is van zijn held generaal Tula, de leider en militair strateeg van de slavenopstand in 1795 op Curaçao. De documentaire zal in 2011 op internationale festivals te zien zijn, als een documentaire die deels is opgenomen met een iPhone 4.

De documentaire wordt een combinatie van old school versus new school. Zo maakt de regisseur gretig gebruik van nieuwe media voor de promotie van de film en worden sommige delen van de documentaire met de nieuwe iPhone 4 geschoten.

“Als militair ben je gewend om alle vormen en soorten communicatiemiddelen te gebruiken om je boodschap duidelijk over te brengen. De iPhone 4 is een goed middel hiervoor. Je kan bijvoorbeeld een HD filmpje opnemen, deze gelijk monteren en op community sites als Facebook posten. Zo kan ik iedereen achtergrondinformatie over de film toesturen, het wordt een soort semi-live making-off van de documentaire. Het scheelt geld en dure pr-kosten. Ook zijn we in Nederland de eerste die hiermee experimenteren”.

Francisco weet weinig van zijn afkomst en zijn voorouders. Het familieverleden is onduidelijk, iets wat Francisco gemeen heeft met vele Antillianen. Francisco wil voorkomen dat zijn dochter net als hij weinig over haar achtergrond en verleden weet en start daarom met een zoektocht naar zijn roots. Door de verhalen over Tula voelt Francisco een verbintenis met deze vrijheidsstrijder. De zoektocht naar Francisco’s roots wordt meteen een zoektocht naar Tula, om te onderzoeken of er een bloedband tussen hen bestaat. Francisco’s zoektocht start bij zijn eigen familie en via Antillianen en instanties in Nederland komt hij hoe dan ook terecht op Curaçao, waar Francisco geboren is en veel van zijn familie woonachtig is. Wat hij hier uiteindelijk zal vinden, is nog de vraag.

Verschillende BN’ers zoals Edsilia Rombley, Everon Jackson Hooi, Jasmine Sendar, Raymi Sambo, Izaline Calister, Tania Kross en John Leerdam hebben hun medewerking reeds aan de documentaire verleend. Zij praten over hun herinneringen aan Curaçao, problemen binnen de Antilliaanse gemeenschap waaronder weglopende vaders, tienerzwangerschappen, ontspoorde jongeren en de nalatenschap van Tula. Volgens Francisco is dit het moment om over dit soort onderwerpen te praten.

“Als de Antillen op 10 oktober ontmanteld worden, zullen de komende generaties door het leven gaan als Curaçaoënaar of wat anders, dus ik voel me een soort laatste der Antillianen. Daardoor heb ik besloten om in mijn film niet alleen op zoek te gaan naar mijn roots en mijn held Tula, maar praat ik ook over de problemen binnen de gemeenschap, waar ik zelf ook bijna slachtoffer van ben geworden. Ook de bijdrage van Nederland aan de mensonterende slavenhandel wordt ter discussie gesteld. Het Koninkrijk Der Nederlanden staat voor een historisch moment, dus laten we daar goed gebruik van maken.”

Bron: Persbureaucuracao.com