Nederlandse justitie doet helemaal niets met aangifte van gestolen iDevices of Mac’s

Gisteren publiceerde Apple een overzicht van dataverzoeken van de Amerikaanse overheid en justitie. In het overzicht ook een opvallend laag aantal verzoeken vanuit Nederland om nadere gegevens van (vermoedelijk) 229 gestolen Mac’s of iDevices te krijgen.

Als justitie de eerste zes maanden van 2013 slechts 61 maal gegevens heeft opgevraagd van 229 gestolen Mac’s of iDevices in Nederland dan snappen we best waarom sommige mensen nooit meer iets terug zien van hun gestolen of verdwenen iDevice of Mac en vragen we ons ook af wat het nut is om aangifte te doen.

Vorig jaar werden alleen al in Amsterdam 5300 iPhones gestolen, een toename van 30% ten opzichte van 2011. Het totaal aantal iDevices en Mac’s wat vorig jaar in onze hoofdstad is geroofd staat op 8000. De iPhone is het populairst en het aantal gestolen iDevices en Mac’s zal vast hoger liggen omdat niet iedereen aangifte doet.

Justitie gaat gestolen smartphones zoals de iPhone en iPad via providers in de toekomst op afstand onklaar maken. Ivo Opstelten gaf in april tijdens een debat met de Tweede Kamer al aan dat hij dat voor de zomer  ‘hands-on’ zou regelen met hulp van minister Kamp van Economische Zaken maar dat is nog niet helemaal gelukt. Omdat we niet in een bananenrepubliek leven moet daarvoor eerst de Telecomwet worden gewijzigd. De telecomproviders KPN, Vodafone, en T-Mobile hebben al aangegeven dat ze graag mee willen werken en Minister Opstelten hoopt nu volgend jaar in het voorjaar een wetsvoorstel klaar te hebben.

Nadeel is dan weer wel dat een iPhone of iPad na de ingreep voorgoed onbruikbaar is. In België en het Verenigd Koninkrijk zorgde dit wel voor een aanzienlijke daling van het aantal berovingen. Een telefoon of tablet waarvan het IMEI-nummer is geblokkeerd wordt onbruikbaar, ook als er een nieuwe SIM-kaart wordt geplaatst.

diefstal