Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid lanceert samen met Madurodam een iPhone app

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft samen met Madurodam een iPhone applicatie uitgebracht met de titel: Madurodam in Beeld. Doel van de applicatie is om tijdens een bezoek aan de kleinste stad van Nederland de beleving te verrijken met audiovisueel archiefmateriaal. Via het archiefmateriaal krijg je meer inzicht in de functie van en de geschiedenis achter de bouwwerken die als maquettes in Madurodam aanwezig zijn. Het beeldmateriaal is afkomstig uit de archieven van Beeld en Geluid. Niet van alle maquettes in Madurodam is beeldmateriaal opgenomen in de applicatie.

Na het succes van de gratis Oorlogsmonumenten in Beeld applicatie heeft Stichting Beeld en Geluid bij software ontwikkelaar One Shoe de vraag neergelegd om een vergelijkbaar product te ontwikkelen voor Madurodam. Per wijk is te zoeken op maquettes van ‘s lands bekendste bouwwerken. De app toont de locaties van maquettes op een handige plattegrond. Gebruikersvan de app kunnen daarnaast maquettes toevoegen aan hun lijst met favorieten.

Het in Den Haag gevestigde Madurodam is sinds 1952 in opzet niet veranderd. Na een proces van enkele jaren is Madurodam in 1996 uitgebreid. Naast de entree, bestaande uit twee dijken en een grote vuurtoren, en enkele nieuwe maquettes werden twee multifunctionele zalen en een tentoonstellingshal toegevoegd. Het grootste maquettebouwproject na de opening is de vernieuwde luchthaven Amsterdam Airport Schiphol. Deze is in 2003 volledig gerenoveerd.

De applicatie is gratis en alleen exclusief voor iPhone verkrijgbaar via de App Store.