Nederlanders volgen nieuws via TV en nauwelijks via een smartphone zoals de iPhone

Synovate heeft een online onderzoek gehouden onder 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder met als doel om de trends op het gebied van internet, TV en telefonie onder Nederlandse internet gebruikers te onderzoeken.

Uit het onderzoek blijkt dat twee derde 64% van de Nederlanders het nieuws dagelijks via de televisie volgt en slechts 8% via een mobiele telefoon zoals de iPhone. 48% volgt dagelijks het nieuws via een computer en 40% via de landelijke of regionale dagbladen. 38% van de ondervraagden kijkt dagelijks via televisie naar teletekst om op de hoogte te blijven van het nieuws.

Dat smartphones slechts 8% scoren om dagelijks nieuws te volgen hadden wij niet verwacht. Slechts 17% volgt een keer per week het nieuws per smartphone. De televisie blijkt nog steeds de belangrijkste nieuwsbron voor de Nederlanders. Wat wij wel missen in het onderzoek is het gebruik van Twitter om nieuws te volgen en een uitsplitsing van de computer en iPad gebruikers hadden we natuurlijk ook wel leuk gevonden. Want hoeveel mensen consumeren er nieuws via een iPad van de 48% computer gebruikers?

Volgens een schatting begin van dit jaar heeft de iPhone op de Nederlandse smartphone markt een marktaandeel van 20% Exacte cijfers zijn er niet omdat T-Mobile niet bekend maakt hoeveel iPhones er zijn verkocht in Nederland. Het is ook onduidelijk hoeveel iPhones er worden gebruikt op andere netwerken via de zogenaamde parallelle import.

Via Twitter @gonny