Na de introductie van de iPhone 5 gaat Apple de iPhone 4 downgraden

Reuters weet exclusief te melden dat Apple op dit moment een budget iPhone 4 laat produceren. Dit blijkt uit bronnen van leveranciers van componenten van de goedkopere iPhone 4. De budget iPhone 4 met slechts 8GB flash opslag capaciteit komt eind september op de markt net als de iPhone 5. Opmerkelijk is het nieuws niet want toen de iPhone 4 verscheen ging Apple de iPhone 3GS ook verkopen als instapmodel met slechts 8GB geheugen. Die iPhone 3GS is overigens niet echt goedkoop want kost nog steeds € 499 terwijl een iPhone 4 € 599 kost. Als Apple er echt een budget model van wil maken moet de prijs nog wel flink zakken tot zo’n € 400 wil het een succes worden.

In januari verschenen er al geruchten over een goedkopere iPhone om de onderkant van de markt te bedienen. De iPhone heeft ten opzichte van het Android platform één groot nadeel, er is te weinig keuze. Als instapmodel verkoopt Apple de iPhone 3GS om de onderkant van de markt te bedienen maar de prijs is te hoog en wie wil er nu een iPhone die al bijna twee jaar oud is?

Het is de vraag of Apple de productie van meerdere toestellen wel voor elkaar kan krijgen. Net als met de iPhone 3GS is de distributie van de iPhone 4 vorig jaar een drama geweest omdat Apple niet aan de vraag kon voldoen. Meerdere toestellen vraagt ook logistiek om een betere aanpak en de huidige productiecapaciteit van Apple kan dat (nog) niet aan.