Musea ontdekken de iPhone als platform

Na het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en de National Gallery in Londen heeft nu ook het Louvre in Parijs een eigen iPhone applicatie: Musée du Louvre. Het Louvre of op z’n Frans Musée du Louvre of  Le Louvre is een groot museum in Parijs. Het bestaat uit drie vleugels; de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci is waarschijnlijk het beroemdste stuk uit de collectie van het Louvre.

De afdeling schilderkunst biedt een van de meest complete overzichten ter wereld. Uiteraard is de Franse schilderkunst het best vertegenwoordigd. Het zwaartepunt van de verzameling valt in de zestiende eeuw met beroemde werken van Leonardo da Vinci (Mona Lisa), Rafaël (La belle Jardinière), Titiaan (Le concert champêtre) en Veronese (De bruiloft van Kana). Andere beroemde namen zijn onder meer Mantegna, Caravaggio en Francesco Guardi.

louvre 3

De collectie Nederlandse en Vlaamse schilderkunst behoort eveneens tot de beste ter wereld. De verzameling primitieve schilders is klein maar omvat een hoofdwerk van Jan van Eyck (De Maagd van kanselier Rolin). Van Rubens is er onder meer de cyclus van 24 enorme schilderijen die gebeurtenissen uit het leven van Maria de’ Medici uitbeelden, van Van Dyck is er het bekende portret van de Engelse koning Karel I (Le roi à la chasse). De Zigeunerin van Frans Hals, Bathseba van Rembrandt en de Kantkloster van Vermeer vormen hoogtepunten in de Hollandse verzameling.

Jaarlijks bezoeken zo’n 8 miljoen mensen het Louvre om een van de grootste collecties ter wereld te bewonderen met zo’n 30.000 kunstwerken. Voor mensen die geen tijd hebben om het Louvre te bezoeken is er nu een virtuele manier om de kunstwerken te zien. Met deze eerste iPhone applicatie van het Louvre kan je een selectie kunstwerken zien via foto’s en video’s die voorzien zijn van commentaar. Net als voorgaande museum applicaties kan je schilderijen ook in detail bewonderen.

Musée du Louvre is gratis verkrijgbaar via de App Store

louvre