Movie Stiller een virtuele steadicam voor je iPhone video’s

Als je goede video’s met een iPhone wil opnemen dan zal je het toestel goed stil moeten houden want anders krijg je al snel stabiliteitsproblemen in beeld te zien na de opname. Om video’s een beetje professioneel te maken met een iPhone heb je eigenlijk een Mini Motion-Cam-i nodig waarmee je met een iPhone steadicam achtige resultaten krijgt. Nadeel is dat je op het moment dat je iets leuks tegenkomt natuurlijk nooit die steadicam in je binnenzak hebt. Voor die momenten is er nu ook een softwarematige steadicam: Movie Stiller.

Movie Stiller is op dit moment de enige applicatie in de App Store waarmee je schokkerige video’s kan converteren tot een video met een goede beeldstabilisatie. De beeldstabilisatie is eenvoudig te gebruiken met video’s die al aanwezig zijn in de filmrol van je iPhone. Na het toepassen van de stabilisatie exporteer je een geoptimaliseerde kopie van het bronmateriaal.

Voor het stabiliseren van de video gebruikt Movie Stiller een trucje door iets in te zoomen in het bronmateriaal en door de horizontale en verticale rotatie bewegingen van de iPhone camera te compenseren. Via een menu kan je de stabilisatie verhogen of verminderen. Door meer in te zoomen krijg je een beter resultaat maar daardoor zal je video wel iets onscherper worden.

Het stabiliseren van de video werkt snel en eenvoudig en door de realtime preview mode zie je ook meteen wat je kan verwachten. Je kan tot 10 minuten video importeren en de gestabiliseerde video exporteren naar de filmrol van je iPhone.

Na het openen van Movie Stiller kan je een video kiezen uit de filmrol van je iPhone en via een preview zie je het beeld zonder en met stabilisatie. Via de optie Stabilization in het menu kan je de hoeveelheid stabilisatie nog aanpassen. Door de stabilisatie krijg je al gauw links en rechts in beeld zwarte vlakken te zien. Dit kan je voorkomen door iets in te zoomen. Het resultaat is een stabiel shot maar het beeld zal hierdoor ook iets onscherper worden. Dit zal je vooral zien bij shots die close zijn maar bij wijdere shots valt dat minder op. Vandaar dat er ook alleen maar vrij wijde shots te zien zijn in de bovenstaande promo’s van Movie Stiller.

Het stabiliseren van de video werkt snel en eenvoudig en door de realtime preview mode zie je ook meteen wat je kan verwachten. Je kan tot 10 minuten video importeren en de gestabiliseerde video exporteren naar de filmrol van je iPhone.

Movie Stiller werkt met een iPhone 3GS, iPhone 4 en de vierde generatie iPod touch en is te koop via de App Store voor € 2,39