MobileMac update: is die iPhone 6 Plus wat of kan je beter een iPhone 6 kopen?

In oktober kon je mijn eerste indruk lezen over de iPhone 6 Plus die ik inmiddels al bijna 3 maanden gebruik. Hoog tijd voor een update over het dagelijks leven met de iPhone 6 Plus. Ik moet ook bekennen dat ik in de eerste 3 weken vaak in dubio heb gestaan om de 6 Plus te ruilen voor een iPhone 6 maar ben blij dat ik dat uiteindelijk toch niet heb gedaan. Het grootste verschil tussen de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus zit hem vooral in het display van respectievelijk 4.7-inch en 5.5-inch. De iPhone 6 Plus heeft ook een iets betere camera en door het formaat van de 6 Plus past er ook een grotere accu in waardoor de iPhone 6 Plus langer meegaat. Dat zijn voor mij toch wel de grootste pluspunten ten opzichte van de iPhone 6.
6-wallpaper
Hierboven zie je het frame met inhoud van de iPhone 6 en de 6 Plus plus. Wat meteen opvalt het formaat van de accu en het volume van de 6 plus. Hij is massief en erg groot. Dat schrikt in eerste instantie af maar meer is vaak beter. Dat blijkt ook zo te zijn bij de iPhone 6 Plus. Veel tech reporters gebruiken inmiddels ook een iPhone 6 Plus en zijn soms zelfs overgestapt van de 6 naar de 6 Plus. Dat had ik niet verwacht want in eerste instantie heb ik echt weken gedacht dat ik een verkeerde keuze had gemaakt. Dat blijkt dus toch niet zo te zijn. Het liefst zou ik de 6 (voor onderweg) en de 6 Plus (thuis en op het werk) willen hebben maar dat is nog niet gelukt. Althans ik ben door chronisch tijdgebrek nog niet verder gekomen dan het bestellen van een duo-simkaart.
iPhone-6
Na bijna 3 maanden kan ik concluderen dat ik blij ben met mijn oversized iPhone 6 Plus. Mijn zoontje van (inmiddels 10) lacht me nog steeds uit om mijn Samsung iPhone vanwege het Phablet formaat maar ook daar ben ik inmiddels aan gewend. Ik kijk wel eens op het iPhone 5c display van mijn vriendin en dat geeft alleen maar meer bevestiging dat ik een goede keuze heb gemaakt. Ik voel me dan ook meteen schuldig dat ik voor haar nog geen iPhone 6 heb gekocht. Voor haar geen Plus want die is blijkbaar toch echt te groot en hoef nog even niet naar Hans Anders voor een leesbril.
6MM
Zelf ben ik inmiddels gewend aan het formaat. De Plus past in mijn kontzak en ik weet dat ik er niet op moet gaan zitten. Mijn 6 Plus is nog niet gebogen en ik vervoer hem voornamelijk in mijn tas (rugzak) of jaszak en dat gaat prima. Inmiddels zijn er ook al aardig wat hoesjes verkrijgbaar die het vervoer ook nog eens vereenvoudigen zodat ik steeds minder hoef op te letten dat mijn 6 Plus niet verongelukt onderweg. Onlangs is mijn 6 Plus gevallen en ik was blij dat de goede bouwkwaliteit van de iPhone 6 Plus en de Thule Atmos X3 Ultra Tough iPhone 6 Plus Slim case de val wist te breken. Inmiddels zijn er al een aantal reviews van hoesjes verschenen op MobileMac die je iPhone 6 of 6 Plus prima beschermen.

iPad killer?

Nadat ik de iPhone 6 Plus eind september kreeg heb ik mijn iPad mini eigenlijk nooit meer gebruikt. De iPhone 6 Plus kan vrijwel alle taken die mijn mini ook kan. Opvallend is dat, dat ook de andere kant op kan want ik heb bij de introductie van de iPad mini mijn 9.7-inch iPad ook nooit meer gebruikt. Ik ben benieuwd hoe dat met de 12-inch iPad gaat die Apple volgend jaar gaat introduceren. Vermoedelijk gaat die (voor mij) mijn televisie in huis vervangen.
ipad
Er zijn inmiddels ook andere signalen waaruit blijkt dat de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus voor veel mensen een vervanging van een iPad is. Bij een groot inruil bedrijf in het Verenigd Koninkrijk bleek onlangs dat veel mensen (20%) hun oude iPad niet inruilen voor een nieuwe, maar kiezen voor een iPhone 6 (Plus). De grotere iPhones kannibaliseren de iPad verkoop enorm. Ik schat in dat het op dit moment zo’n 33% zal zijn maar kijk zeker niet vreemd op als dat uiteindelijk veel meer zal zijn.

Camera

De camera van de iPhone 6 Plus is iets beter dan die van de iPhone 6. Dat blijkt ook uit de DxO Labs test. De optische kwaliteit van de iPhone 6 Plus is prima bij voldoende licht en de 6 Plus heeft (vanwege het formaat) een optische gestabiliseerde lens. Onder slechte lichtomstandigheden weet de iPhone 6 Plus prima foto’s te maken maar als je er met een professioneel oog naar kijkt dan zie je ook dat de 8-megapixels niet voldoende zijn om optimaal te presteren in deze tijd.
licht
Wat ook opvalt is dat licht zoals hierboven als voorbeeld met lantaarnpalen bij de iPhone 6 (Plus) onder ingewikkelde lichtomstandigheden er bijna altijd uitfikt. Camera’s met een groeter sensor hebben hier minder last van en het blijft indrukwekkend dat je met een iPhone uit de hand in het donker zulke foto’s kan maken.
tr
Veel foto’s hebben ook last van een te hoge ISO-waarde waardoor er al gauw een soort van waterverf effect ontstaat. Dit is goed te zien als je even inzoomt op een foto. Ook dit is geen mankement aan de camera maar een keuze die Apple heeft gemaakt. Met de iPhone 6 (Plus) kan je vrijwel altijd een foto maken op de hoogst haalbare resolutie en beeldkwaliteit onder de lichtomstandigheden waar de foto is genomen. Dat zijn keuzes waarvan je op het beeldscherm van je Mac wel eens zal denken dat het zonde is maar het geeft je ook meer fotografische mogelijkheden.
burst
Een daarvan is de burst-mode, door de sluiterknop (volumeknop) van je iPhone 6 (Plus) ingedrukt te houden is het mogelijk om 10 foto’s per seconde te nemen. Deze functie werkt erg goed en als je zeker wil zijn dat je foto lukt dan kunnen we je deze functie zeker aanraden. Bij sommige situaties is het klikken van de “sluiter” in de burst-mode irritant en dit kan je uitschakelen door de trilstand op je iPhone te activeren.
trulah
Onder goede lichtomstandigheden is het mogelijk om foto’s te maken die qua resolutie niet onderdoen voor een premium compactcamera. Bij slecht weer of zoals nu in de decembermaand merk je dat de camera van de iPhone 6 Plus soms net niet voldoende licht heeft om een perfecte foto te maken. Zelf ben ik erg kritisch maar de meeste iPhone 6 (Plus) gebruikers zullen zeer tevreden zijn met het resultaat.
pup
Video registeren met een iPhone 6 Plus werkt prima en zou je zo op televisie kunnen uitzenden. De kwaliteit is prima. Over de burst video mode van 120 en 240 frames per seconde ben ik iets minder enthousiast. Deze functies hebben erg veel licht nodig en zullen vooral in de zomer een hit zijn aan de rand van het zwembad. De bovenstaande frame uit een 240 fps video die ik deze week registreerde toont wel heel erg veel waterverf kleuren. In het voorjaar zal ik dit nog eens doen met voldoende licht en dan de uitkomst laten zien. Ik vermoed dat het beeld dan stukken beter “uit de verf” zal komen.

Formaat

Het enige nadeel van de iPhone 6 Plus blijft het formaat. Dat merk je soms tijdens het bedienen maar ook daar wen je snel aan. Ik zou nooit meer terug willen naar een 4-inch display en het is geen punt om af en toe even twee handen te gebruiken om de iPhone 6 plus te bedienen. Je stopt hem niet even in je broekzak en dat kan een nadeel zijn. Ik vervoer hem altijd in een jaszak of tas en heb daar verder geen last van.

Accu

De Li-Po 2915 mAh accu is zo goed dat ik met mijn iPhone 6 Plus altijd het einde van de dag haal. Bij mijn voorgaande iPhone 5s mocht ik blij zijn als ik het eind van de middag haalde. Ter vergelijking, de iPhone 6 heeft een accu met een capaciteit van 1810mAh en daar haal je zeker het  begin van de avond mee.

 Opslagcapaciteit

Dat Apple de iPhone 6 (Plus) verkoopt met 16GB opslagcapaciteit snap ik nog steeds niet, met de nieuwe multimedia toepassingen is 64GB toch echt het instapmodel wat mij betreft. Zelf heb ik 128GB opslagcapaciteit en dat is tijdens een vakantie vast handig omdat ik dan mijn iPhone 6 Plus ook als een dropbox kan gebruiken.

Nadelen?

In het begin waren er veel bugs in de iOS 8 software. Die zijn inmiddels aardig opgelost. De iPhone 6 Plus is de beste iPhone die je op dit moment kan kopen.
5.5 inch iphone 6