MobileMac stopt omdat de (r)evolutie van de iPhone nu echt voorbij is

Sinds de keynote van afgelopen dinsdag ben ik in verwarring. Dat komt niet door livestream van de keynote die volledig de mist in ging maar door de weg die Apple nu is ingeslagen. Tim Cook introduceerde de iPhone 6, iPhone 6 Plus en de Apple Watch. Qua design en vormgeving allemaal prachtige producten maar ze missen één ding: innovatie. Als ik naar de grotere iPhones kijk dan moet ik vooral denken aan Android-smartphones die al veel eerder zo’n groot display hadden. Grappig detail is dat copycat HTC al maanden een iPhone 6 imitatie op de markt heeft gebracht met streepjes op de achterzijde. Toeval of heeft HTC inzage gehad in het ontwerp van de iPhone 6?

HTC iPhone 6

Wat ik nog steeds niet snap is de camera die uitsteekt op de achterkant van de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Dat zou Jobs nooit goed hebben gevonden. Als je een iPhone 6 op tafel legt zal het wiebelen snel gaan irriteren en zo’n uitstekende camera is extra kwetsbaar.

cam

iphone6-cam

Op de officiële afbeeldingen van de iPhone 6 op de Apple website is de camera overigens niet zichtbaar op een veel foto’s. Het lijkt alsof Apple zich ook wel een beetje schaamt voor dit ontwerp.

Nu we het toch over het post-Steve Jobs tijdperk hebben: het formaat van de nieuwe iPhones ligt ook gevoelig. Jobs heeft altijd gezegd dat een iPhone eenvoudig en met één hand te bedienen moet zijn. Maar daar heeft Apple wat op bedacht. Door twee keer te klikken op de Home-knop activeer je op de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus de Reachability functie. De interface van iOS 8 schuift naar beneden zodat je er toch nog met je vinger bij kan. Iets wat ook al op Android devices zit en wat Apple dus ook heeft gekopieerd. Hierboven nog even de filosofie van Jobs in een commercial van de iPhone 5.

De mobiele (r)evolutie van Apple is voorlopig ten einde gekomen. De innovatie en vooral vernieuwing bij smartphones zit op dit moment bij andere fabrikanten en staat nu even stil bij Apple. Natuurlijk koop ik ook nog steeds een iPhone 6. Er zijn namelijk weinig fabrikanten die software en hardware zo goed op elkaar kunnen afstemmen. Apple kan dat nog steeds als de beste en ik heb sinds 2007 nog nooit noemenswaardige problemen gehad met mijn iPhones.

iPhone 6 plus formaat

Sinds 2007 blogde ik vrijwel dagelijkse over iPhones, Mac’s en aanverwante zaken maar na de introductie van de iPhone 6 was dat na 8 jaar ineens over. Ik bedacht me dat er snel templates zouden verschijnen van de iPhone 6 die andere websites dan allemaal weer van elkaar overnemen. Dat geeft een beetje weer hoe dat bloggen werkt. Je ziet een bericht, vertaalt dat, alleen doe je dat niet alleen maar met z’n tienen tegelijk. Als je Apple nieuws volgt dan zijn er eigenlijk 3 websites om perfect op de hoogte te blijven, MacRumors, 9t05Mac en AppleInsider. Als je geen Engels kunt lezen dan kan ik je ook het beste Nederlandse Apple nieuws vertaalbureau aanbevelen: iCulture. Voor de rest kan je het in Nederland wel vergeten want de rest schrijft alles over of is altijd te laat.

iPhone 6 doosje

Voor de komende weken kan ik van minuut tot minuut een voorspelling geven wat je kunt verwachten omtrent de lancering van de iPhone 6.  Als je een, twee, drie, vier of vijf jaar terug gaat in de tijd lees je vrijwel dezelfde verhalen. Voor mij zit daar na 8 jaar geen vernieuwing meer in. Het is zoals ze dat deftig zeggen een herhaling van zetten of beter… oude wijn in nieuwe zakken en daarom stopt MobileMac met dagelijkse updates. Zelfs de Apple Watch kan mij nu al niet meer overtuigen. Bij alle Apple hardware vroeg ik mezelf altijd “waarvoor heb ik dat nodig” bij de Apple Watch kan ik geen één argument bedenken… en dat is echt voor het eerst.

apple watch

Ook Apple Pay is de afgelopen dagen neergezet als iets revolutionairs maar dat is het nog niet. Apple krijgt bij elke transactie 0.15% en verdient daar uiteindelijk een vermogen mee. Toch heeft het ook wel iets engs want Apple is vaak niet in staat om snel fouten te herstellen. Dat bleek regelmatig als het om beveiliging van OS X en iOS ging. Grote lekken bleven vaak weken open staan terwijl Apple al lang op de hoogte was. Zelf schrok ik ook wel dat Apple niet in staat was om de livestream van de keynote te herstellen. Een bedrijf wat binnenkort wereldwijd miljoenen mobiele betalingen gaat afhandelen zou dat binnen enkele minuten moeten kunnen oplossen maar dat gebeurde niet. De gemiddelde consument merkt daar niets van en dat is ook wel een beetje hoe Apple werkt. Oogverblindende hardware maken die altijd werkt met de beste componenten daar is Apple nog steeds erg goed in maar the next big thing is wat mij betreft nu even niet gelukt.

iPay zonder camera