MobileMac review: twee weken met de 42mm Apple Watch Sport die veel kan maar je iPhone kan het beter

Sinds de introductie van de Apple Watch heb ik altijd volgehouden dat het slimme horloge van Apple voor mij niet iets kan toevoegen aan wat ik al heb. In december ging het toch even kriebelen toen ik zag dat je bij Best Buy al een Apple Watch kon kopen vanaf $249. In januari ging de kogel door de kerk en heb ik een Apple Watch Sport aangeschaft. Niet via Apple maar gewoon via Marktplaats met de intentie om hem te houden maar hij is inmiddels al weer verkocht aan een software ontwikkelaar die er hopelijk bruikbare software voor gaat ontwerpen. Na twee weken wist ik wat ik al wist… de Apple Watch voegt vrijwel niets toe. In deze MobileMac review lees je waarom de Apple Watch wat mij betreft op dit moment meer een mode verschijnsel is dan een device die veel kan toevoegen aan de dingen die je al hebt.
box
De Apple Watch Sport die ik via Marktplaats kocht was een eindejaarsgeschenk die in januari nog in folie zat verpakt. De vorige eigenaar had hem via zijn werkgever gekregen en zag er het nut niet van in. Na de kerstborrel plaatste hij hem op Marktplaats maar er was weinig animo voor. Via Apple kost een 42mm Apple Watch Sport €469 en via Marktplaats staan ze ongebruikt, verpakt in folie te koop vanaf €325 en dat is nog steeds veel geld voor wat het is. Het horloge zit verpakt in een keurige vierkante doos met Watch opdruk. Aan de onderkant het serienummer en aan de zijkant de specificaties van het horloge.
open
In het doosje tref je nog een wit hardplastic doosje aan met de Apple Watch wat voorzien is van het Apple logo. Wat ook elke keer weer opvalt aan de verpakkingen van Apple is dat er geen vreemde “weekmaker” achtige geurtjes aan zitten en dat het openen steeds weer een klein unboxing feestje is. Het is elke keer net alsof je weer even kind bent die jarig is.
doosje-open
Na het openen van het plastic doosje zie je de Apple Watch die deels voorzien is van beschermende folie. In het deksel staat dat het Watch Sport logo. Om het horloge te gebruiken heb je minimaal een iPhone 5 of nieuwer nodig. De Apple Watch is mooi afgewerkt en het fluorelastomeer horlogebandje plus de pinsluiting is goed doordacht. Qua formaat is de Apple Watch in twee afmetingen verkrijgbaar: 38 of 42mm. De 38mm versie schijnt vooral voor de dames te zijn en de accucapaciteit schijnt ook iets minder te zijn dan de 42mm versie. Een indicatie van de juiste maat kan je hier vinden maar passen in een Apple Store is natuurlijk nog handiger.
gebruiksaanwijzing
In de verpakking tref je ook een gebruiksaanwijzing aan plus een extra bandje als je een wat kleinere pols hebt. De beknopte gebruiksaanwijzing is handig om je Apple Watch meteen in gebruik te nemen. Via Apple zijn nog veel meer bandjes te koop van €59 tot wel €499.
lader
Helemaal op de bodem van de doos tref je de magnetische oplaadkabel aan inclusief de standaard stekker die je ook bij een iPad of iPhone ontvangt. De magnetische oplaadkabel is extra lang en dat is prettig als je hem bijvoorbeeld op je nachtkastje wil opladen.
apple-watch-review
De Apple Watch is voorzien van een prachtig retina-display wat afgeschermd is door alumino­silicaatglas. Hetzelfde materiaal tref je aan in de ramen van een spaceshuttle of hoge­snelheids­trein en het is aanzienlijk harder dan glas. De kast van het horloge is gemaakt van geanodiseerd aluminium wat 60 procent sterker dan standaardaluminium.
apple-watch-review
Als je de Apple Watch draagt is het display standaard uit. Als je, je pols optilt gaat het horloge uit de sluimerstand en zie je de tijd. Aangezien het horloge licht geeft is dit s’avonds nogal opvallend en het gaat op den duur storen. De verlichting blijft minimaal 15 seconden en maximaal 70 seconden aan staan. Continue aan is geen optie want dat zou de accu teveel belasten. Je kan de “automatisch aan” functie ook uitschakelen en het horloge uit de sluimerstand halen door op het display te tikken of door op het kroontje te drukken. Dat werkte voor mij prima.
Apple-Watch-opladen
In de Apple Watch zit een 3.80v accu met een capaciteit van 210mAh. Als ik de Apple Watch weinig gebruikte ging hij twee dagen mee maar bij het openen van applicaties en het gebruik als remote om bijvoorbeeld een GoPro te bedienen gaat de accu sneller leeg. Logisch en ik denk dat de gemiddelde gebruiker makkelijk een hele dag zonder lader met zijn Apple Watch kan doen. In de praktijk komt het er op neer dat je hem vrijwel dagelijks moet opladen. Dat gaat vrij snel en vaak zelfs binnen een uurtje als je gaat bijladen maar als de accu helemaal leeg is duurt het 1 uur en 40 minuten. Nadeel is wel dat het ronde magnetische gedeelte van de oplaadkabel vrij snel losraakt van de achterkant van je Apple Watch.
accu
Via het display van je iPhone kan je de status van de Apple Watch accu monitoren, ook tijdens het opladen en dat is handig. De interactie tussen je iPhone en de Apple Watch werkt prima en het installeren en verwijderen van native Apple Watch apps werkt prima en eenvoudig.
achterkant
In de Apple Watch zit een Apple S1 chip met een PowerVR SGX543-GPU, 512MB RAM geheugen en 8GB flashopslag. Daarnaast is het horloge voorien van sensoren aan de onderkant en wifi- en bluetooth functionaliteit. Alle connecties die ik heb getest inclusief draadloze hoofdtelefoons via bluetooth werken zoals je verwacht van Apple.
meten
Aan de onderkant van de Apple Watch zitten twee optische hartslagsensoren die werken via fotoplethysmografie. Via twee groene LED-lampjes en zeer lichtgevoelige fotodioden kan het horloge meten of de bloedstroom in je pols sneller is door de absorptie van meer groen licht. Hoe meer licht des te meer hartslagen per minuut. Dat is mooi maar er zijn ook dingen die ik mis. Als ik mij tijdens een rondje joggen gigantisch inspan dan wil ik een waarschuwing hebben dat ik mijn hart bijna opblaas. Ik kan dat later terugzien maar op het moment dat het bijna fataal is laat de Apple Watch mij gewoon vrolijk rondhuppelen. Dat is toch wel een minpuntje.
micro
Aan de zijkant van de Apple Watch zit een klein gaatje wat dient als microfoontje en de twee streepjes zijn de uitsparingen voor de luidspreker. Ondanks deze gaten in de Apple Watch is hij volgens Apple spat- en waterbestendig volgens de IPX7 norm maar niet waterdicht. De interface van de Apple Watch is even wennen maar het komt er op neer dat de knop onder het digitale kroontje dient als een home-knop vergelijkbaar met de iPhone. Het Force Touch commando op het display is ook wennen maar de feedback die je krijgt werkt erg goed. In het begin is het kiezen van een nieuwe virtuele wijzerplaat lastig maar na een paar dagen snap je hoe dat werkt en gaat het prima. Wat ook goed werkt zijn de spraakcommando’s en Siri. Je kan inkomende berichten beantwoorden door een boodschap in te spreken die je Apple Watch als gesproken tekst of als tekst kan versturen. De interface werkt prima maar het is wel even wennen. De functie terugreizen in de tijd via het kroontje snap ik niet helemaal maar als ik op het kroontje druk kan ik vervolgens via mijn Apple Watch mensen bellen en gesprekken beantwoorden. Dat is best handig maar als je dat in het openbaar doet denken de meeste mensen al vrij snel dat je gek bent en de oudere jongeren onder ons zien je aan als een AIVID medewerker die bezig is met een undercover operatie.
instellen
Om de Apple Watch in gebruik te nemen moet je eerst de gewenste taal selecteren en daarna het horloge koppelen aan je iPhone via de camera van je iPhone. Dat gaat zeer snel en zonder problemen.
Apple-Watch-installeren
Via een hologram op je Apple Watch koppel je het slimme horloge aan je iPhone. Daarna geef je aan of je de Apple Watch om je linker of rechter pols wil dragen. Tijdens het proces van het koppelen krijg je duidelijke informatie te zien op je Apple Watch en je iPhone.
sync
Er zijn een aantal instellingen die je kan delen met de berichtgeving op je iPhone. Om je Apple Watch te ontgrendelen moet je iPhone in de buurt zijn of je kan gebruik maken van een code. Je kunt je Apple Watch alleen activeren met een Apple ID en wachtwoord. Zo blijft de informatie veilig als je het horloge kwijt raakt. Na de synchronisatie kan je de Apple Watch in gebruik nemen.
update-Apple-Watch
Via de Watch applicatie op je iPhone kan je de belangrijkste instellingen en applicaties synchroniseren. Dit werkt goed en je kan ook je Apple Watch voorzien van de laatste software updates. Via de Watch app kan je ook native applicaties installeren op je Apple Watch.
kalorien
In de Apple Watch zitten sensoren die hartslag, beweging, staan, zitten en lopen bijhouden. Als je via de Gezondheid applicatie van je iPhone een juiste Body Mass Index (BMI) invult zijn de gegevens redelijk betrouwbaar en kan je, je gezondheid monitoren. Dit werkt op de Apple Watch met ringen van de Activiteit-app. Een volledig rondje geeft aan dat je goed bezig bent. De grote vraag is natuurlijk hoeveel calorieën je per dag moet verbranden om een beetje gezond te blijven. Technisch gezien zou ik met mijn lichaamsgewicht 7000 calorieën moeten verbranden om 1 kilo vet te verbranden. Daarvoor moet ik zo’n 14 uur wandelen met onze redactie hond, wat ongeveer neer komt op twee weken elke dag één uur de hond uitlaten. Tijdens zo’n wandeling verbrandt ik gemiddeld zo’n 500 calorieën en dat is 2 kilo vet per maand. Als ik naar beneden kijk kan ik dankzij de redactie hond Trûlah mijn tenen al weer zien maar dat komt niet door de Apple Watch.
2
Ik weet inmiddels wel hoeveel calorieën ik verbrandt tijdens mijn dagelijkse rondje met de hond. Wat goed is dat er een functie in de Apple Watch zit die je moet motiveren om minder te zitten, want zitten is slecht voor je of toch niet? Via de workout-app kan je realtime gegevens over de tijd, afstand, calorieën, tempo en snelheid bijhouden. Je geeft aan wat voor workout je gaat doen en de Apple Watch meet met de juiste sensoren de gegevens. Na de workout krijg je een gedetailleerd overzicht en de gegevens worden aan de activiteit-ringen toegevoegd.  Via applicaties van derden zoals Nike, Runtastic of Strava kan je ook gegevens toevoegen aan je activiteit-ringen.
3
Zelf ben ik meer een wandelaar dan een actieve sportman en kan ik via mijn iPhone vrijwel al mijn dagelijkse bewegingen monitoren. Als je veel sport dan is de Apple Watch een van de beste manieren om je activiteiten te monitoren. Als je één keer samen met je iPhone gaat joggen weet het horloge hoe snel je loopt en hoeveel je stappen je per kilometer loopt. De volgende keer dat je gaat joggen is het dus niet meer nodig om ook je iPhone mee te nemen en je kan via je Apple Watch ook draadloos naar muziek luisteren. Dat is volgens veel joggers die ik heb gesproken een absoluut pluspunt van de Apple Watch. Het is wel belangrijk om eerst je Apple Watch goed te kalibreren zodat de meetgegevens ook kloppen.
huh
Via je Apple Watch kan je ook routes plannen of je locatie zien. De informatie die je op je Apple Watch ziet is afkomstig van je iPhone en het verversen van deze gegevens kan soms enige tijd duren. Uiteindelijk werkt dit aanzienlijk beter op je iPhone dan op je Apple Watch en ook aanzienlijk gebruiksvriendelijker. Het verversen van gegevens duurt nog steeds lang ondanks de komst van watchOS 2. Native apps werken beter maar soms ook nog wel een beetje stroperig en zijn niet zo snappy als op je iPhone.
talk-to-the-wrist
De Apple Watch weet via je iPhone “waar je huis woont” en kan dus aangeven hoe lang het duurt voordat je weer thuis bent vanaf bijvoorbeeld je werkplek. Korte bondige navigatie aanwijzingen zijn ook mogelijk en dat kan best handig zijn. Talk to the wrist is even wennen maar je kan gesproken berichten sturen naar mede iPhone eigenaren. Dat kan natuurlijk ook via je iPhone maar soms is het handig om het via je pols te doen. Notificaties van berichten maar ook email zijn te ontvangen op de je Apple Watch. Desgewenst hoor je een piepje bij een nieuw bericht of voel je een tikje, een korte trilling van de Taptic Engine in de Apple Watch die aanvoelt als een tikje op je pols. Je moet het zien als een verkleinde en verbeterde versie van de trilmotor die honderd jaar geleden ook al in je Nokia telefoon zat. In de twee weken dat ik de Apple Watch gebruikte heb ik na één dag al de email notificaties uitgeschakeld maar de iMessage berichten plus de flexibele beantwoording daarvan is absoluut een van de pluspunten om wel een Apple Watch te gebruiken.
watch-review
In de App Store zijn inmiddels veel applicaties te vinden die via je iPhone informatie doorsturen naar je Apple Watch. De Drip Dropcam leek mij wel leuk om te laten zien voor deze review maar werkte helaas niet. Als mijn Nest cam in mijn huis een beweging of geluid waarneemt zou ik een notificatie op mijn Apple Watch plus live videobeeld moeten zien maar dat werkt niet. Dat ligt niet aan de Nest Cam of de Apple Watch maar aan de beloftes van de software ontwikkelaar van de Drip Dropcam app. Via de Nest app krijg je overigens wel notificaties doorgestuurd maar om te kijken hoe de inbreker in je huis eruitziet moet je toch je toch weer je iPhone gebruiken. Je Apple Watch is handig om snel even reisinformatie te raadplegen maar het monitoren van alle slimme devices in mijn huis werkt nog niet goed genoeg. Dat ik mijn Nest thermostaat, het licht, beveiligingscamera’s of mijn alarm thuis aan of uit kan zetten via mijn Apple Watch is leuk maar het werkt nog steeds aanzienlijk beter via mijn iPhone. De Apple Watch gaf mij wel even een Michael Knight gevoel doordat ik kon bellen en gesprekken kon aannemen met mijn Apple Watch. Dat werkt er goed en hieronder zie je dat je via de Tesla app en je Apple Watch je Tesla model S P85D Summon inmiddels ook uit je garage kan laten rijden.

Wat ik dan weer niet snap waarom die man in het bovenstaande filmpje niet buiten gaat staan tijdens deze demonstratie. Dat zou dan echt een vernieuwend Michael Knight KITT momentje zijn geweest.
aapl-apps
Hierboven zie je enkele dagelijkse dingen die ik voorbij zag komen op mijn Apple Watch. Vooral veel informatie hoe goed ik het wel niet doe qua calorieën verbranden. Maar er zijn ook handige appjes waarmee je via je pols snel informatie kan vinden. Shazam is zo’n app die erg goed werkt, maar ook via je iPhone…. Berichtjes en notificaties werken eigenlijk het beste omdat je dan niet steeds je iPhone moet pakken. Dit is echt een plus punt om een Apple Watch te hebben maar het werkt natuurlijk ook prima via je iPhone….
shot
Als je een GoPro hebt kan je een live view functie gebruiken op je Apple Watch via de app op je iPhone. Dit werkt goed en tijdens het testen was ik verbaasd hoe weinig energie dit verbruikt op een Apple Watch. Het opnemen van een burst, foto of video via je horloge is even wennen maar het werkt goed. En ja je kan dat ook doen via je iPhone….
madaiile
Mijn Apple Watch begon me op een gegeven moment zelfs medailles te geven, een moment van verwarring waar de kinderlijke blijdschap van het unboxen overtroffen is door iets waar ik dan toch echt weer te oud voor ben. Virtuele medailles, een Mickey Mouse wijzerplaat en kinderlijke tekeningen via Digital Touch versturen naar andere Apple Watch gebruikers? Zo’n Mickey Mouse wijzerplaat is best grappig maar de rest van die nutteloze dingen begrijp ik niet. Wie zit daar nu op te wachten?
1
Via je iPhone kan je een afspeellijst met je Apple Watch synchroniseren. Erg handig omdat je dan muziek vanaf je Apple Watch kan weergeven naar een bluetooth koptelefoon en je hebt je iPhone ook niet nodig. Siri vragen om een taak uit te voeren werkt prima en de standaard Apple Watch applicaties zijn in de meeste gevallen al voldoende om met het slimme horloge van Apple aan de slag te gaan. Iets simpels als het zetten van een timer voor het koken van een eitje werkt geweldig op de Apple Watch. Voorheen moest ik weer terug lopen naar mijn iPhone om het alarm uit te schakelen maar dat kan nu gewoon op de Apple Watch. Dit is voor mij ook de basis voor de ontwikkeling van meer eenvoudige apps. Helaas zijn die er nog niet en de meeste zijn vooral een minuscule kopie van iets wat ik al op mijn iPhone of iPad heb.

Conclusie

Wat mij op den duur echt ging irriteren is dat ik steeds mijn Apple Watch moest aanraken om iets simpels als de tijd te zien. Het zwarte display om je pols heeft iets afstotelijks. De 42mm versie was in combinatie met de manchetten van veel van mijn overhemden net iets te groot waardoor de Apple Watch soms niet helemaal lekker om mijn pols zat. Bij de wat duurdere overhemden was er net voldoende ruimte over om het manchet van mijn linker-arm over de Apple Watch te laten vallen maar dat was meer uitzondering dan regelmaat. Als de trend van de Apple Watch doorzet voorspel ik dat we binnenkort naast mouwlengte van een overhemd ook manchet grootte gaan krijgen.

Dure harslagmeter

De smartwatch van Apple is best slim maar meer dan een hartslagmeter is het niet. De overige functies zitten al in je iPhone en de applicaties voegen nauwelijks iets toe. Je iPhone kan alles beter behalve je hartslag meten. Daarbij is de Apple Watch op dit moment nog gewoon te dom om excellent te zijn in wat hij is. Een smartwatch moet natuurlijk smart zijn en dat is de eerste generatie van de Apple Watch niet. Naast een hartslag moet een slim horloge tenminste in staat zijn om glucose, stress en zuurstof te meten en eigenlijk nog veel meer. Ik denk dat Apple via de vernieuwde camera van de iPhone 7 ook in staat zal zijn om je hartslag te meten, niet continue zoals de Apple Watch maar het zou gek zijn als het niet kan.

Kopen of wachten?

Opvallend is ook dat ik na dit bericht al vrij snel 33 aanbiedingen kreeg om een gebruikte Apple Watch te kopen. Daarnaast heb ik Marktplaats een maand lang ziten monitoren via biedingen op Apple Watches en daaruit kan ik opmaken dat veel Apple Watch gebruikers snel zijn uitgekeken op het slimme horloge van Apple. Een nieuwe 42mm Apple Watch Sport kopen via een Apple Retailer of via Apple is ook niet aan te raden omdat ze op dit moment via Marktplaats nieuw in doos al worden aangeboden voor €300 en dat is precies het bedrag waar Apple ze ook voor zou moeten verkopen.

Vooruitgang

Ondertussen staat de vooruitgang ook niet stil en zijn Motorola en LG al in staat om displays te produceren waarvan een deel continue aan kan blijven staan. Dat zijn elementen die de Apple Watch wat mij betreft echt mist. Een horloge moet niet uit staan maar altijd aan. Daarbij moet hij dingen kunnen meten waar ik nu niet eens aan kan denken. Dat is de vernieuwing die de Apple Watch mist. Als mijn hartslag afwijkt wil ik daar een notificatie van die ik desgewenst per email door kan sturen naar mijn huisarts. Die ziet uit de gegevens dat het zuurstofgehalte in mijn bloed erg laag is en nodigt mij uit voor een afspraak. De Apple Watch snapt dat nog niet of mag dat nog niet snappen vanwege mogelijke juridische procedures en dat is best jammer. De techniek is er al maar Apple HQ zit in de Verenigde Staten en daar wordt alles driedubbel gecontroleerd om de gang naar de rechter te voorkomen. Dat veroorzaakt helaas ook vertragingen in functionaliteit van de Apple Watch.

Te duur?

De Apple Watch is op dit moment echt te duur voor wat het is. De 38mm Sport versie zou €250 moeten kosten en de 42mm Sport zoals ik al eerder heb geschreven maximaal €300. In De Verenigde Staten zien we de prijzen al regelmatig dalen tot dit niveau maar in Europa nog niet. Hopelijk gaat Apple de Apple Watch 2 voor een reëel bedrag verkopen met meer functionaliteit. Nu is het vooral een hipster dingetje wat er interessant uitziet maar vooralsnog weinig te bieden heeft.
apple-watch