MobileMac review: RHA T10i High Fidelity in-ear koptelefoon

Tijdens onze zoektocht naar de perfecte, nog enigszins betaalbare in-ear koptelefoon kwamen we de RHA T10i tegen. Dat kwam omdat de RHA T10i met zijn roestvrijstalen behuizing dit jaar de prestigieuze Red Dot Award heeft weten te veroveren voor het prachtige product design, innovatie,  premium kwaliteit en duurzaamheid. Naast de prachtige vormgeving is de RHA T10i koptelefoon ook zeer geschikt voor audiofielen die met minder dan een oorgasme geen genoegen nemen.
design award
De geluidsisolerende oortjes met universele pasvorm en de bijgeleverde siliconen oordopjes zijn geschikt voor ieder oor en wij kregen met onze iPhone sinds jaren weer kippenvel toen we naar muziek luisterden. Iets wat we met andere oordopjes of koptelefoons met dezelfde muziek nooit eerder hebben ondervonden. De weergave van muziek via de RHA T10i staat voor high fidelity en die hoge natuurgetrouwheid kunnen we beamen. In deze uitgebreide MobileMac review lees je wat je mist op audio gebied.
RHA1
De RHA T10i koptelefoon zit in een bedrukte verpakking van karton met een hangertje aan de bovenkant. Op de voorkant zie je een gedetailleerde weergave van de oortjes van roestvrij staal en de remote afstandbediening. Op de achterkant staan de belangrijkste onderdelen beschreven. De RHA T10i is voorzien van het MFi-keurmerk (Made for iPod, iPhone en iPad) wat er voor staat dat de koptelefoon volledig voldoet aan de Apple performance standaarden. Op de zijkant van de verpakking zien we nog dat de koptelefoon voldoet aan de prestigieuze Hi-Res Audio normen van de Japan Audio Society.
RHA2
Aan de voorkant van de verpakking zit een flap die wordt vastgehouden door een magneetje. Als je het opent zie je de binnenkant van de verpakking met links technische informatie over de RHA T10i en rechts zie je via een doorzichtig kijkvenster van plastic de koptelefoon, drivers en oordopjes. Bij ons gaf het unboxen een apart gevoel omdat we nog niet eerder een koptelefoon met zo’n prachtige vormgeving hadden gezien. Op de zijkant van de verpakking staat dat RHA koptelefoons in Groot-Brittannië ontworpen zijn en dat er 3 jaar garantie op de RHA T10i koptelefoon zit.
RHA3
Als we de tray van karton uit de verpakking halen zien we de koptelefoon, drivers en oordopjes keurig in zwart foam verpakt zijn. Wat meteen opvalt is de robuuste roestvrijstalen vormgeving en het prachtige design. Je hebt meteen het gevoel dat je met instrumenten te maken hebt in plaats van een koptelefoontje van plastic uit China.
RHA4
Onder het zwarte foam zit een compartiment van plastic waarin je een etui, handleiding en een draagclip aantreft. Daarover later in deze review meer. Het geheel geeft een zeer verzorgde indruk tijdens het uitpakken en we hebben niet het idee dat er nog iets mist, het is een zeer complete set.
2
Als je naar de bovenstaande afbeelding kijkt van het linker oortje van de RHA T10i krijg je een aardig e indruk van de opbouw. Helemaal links zie je het akoestische filter van metaal die je kan vervangen. In het midden het oortje zoals hij in je oor zit. Rechts het oortje met het siliconen oordopje met in het midden het akoestische filter.

Gegoten metaal

Bijzonder aan de RHA T10i zijn natuurlijk vooral de oortjes van roestvrij staal en dat ze met de hand gemaakt worden. Ze bestaan uit twee delen met in het midden de dynamische driver. Via het poederspuitgieten van metaal (metal injection moulding) in een mal worden de twee delen gegoten en dat is een complex proces. De wanden van de oortjes mogen natuurlijk niet te dun of te dik zijn omdat er anders vervorming van het audio zou kunnen optreden. Tijdens de productie van de oortjes moet het roestvrij staal tot wel tien uur tot 1300°C worden verhit om de juiste vorm en dichtheid te kunnen garanderen. Het gevolg is uitstekend comfort en extreme duurzaamheid.
gieten copy
Frequentie bereik

Het frequentie bereik van de RHA T10i ligt tussen de 16-40.000Hz, dat is zeer ruim want het gehoor van een mens kan geluid waarnemen van 20-20.000Hz. In de bovenkant van het frequentiebereik van de RHA T10i worden geluiden wel minder sterk doorgegeven.

Impedantie

De impedantie van de T10i is 16 ohm en daarmee zeer geschikt voor een iPhone, iPad of MacBook. Deze laagohmige T10i in-ear koptelefoon is specifiek ontworpen voor gebruik met Apple devices en daarop afgestemd en dat is ook te horen. Daarbij vinden wij het ook wel stoer dat er een fabrikant is die alleen gaat voor Apple devices en (voorlopig) voor exclusieve verkoop via de Apple Store, Ears Unlimited in Delft maar bij Harrods in Londen kan je ze natuurlijk ook kopen.
dopje
Gevoeligheid en vermogen

De RHA T10i kan met een iPhone of iPad met een vermogen van 1 / 5mW een volume van 100dB produceren. Technisch gezien is dat voor een iPhone of iPad ruim voldoende voor een in-ear koptelefoon zoals de RHA T10i. Daarbij zal je niet gauw het volume op vol vermogen zetten omdat je trommelvliezen het dan snel zullen moeten ontgelden.

Maximale audio weergave Apple devices

De maximale AAC audio weergave van bijvoorbeeld een iPhone 6 is 320 Kbps. AAC staat voor Advanced Audio Coding, ontwikkeld door het gerenommeerde Fraunhofer Institut. AAC kan 48 geluidskanalen weergeven terwijl MP3 er maximaal 6 aankan. Nadeel is wel dat de bestanden groter van formaat zijn dan MP3. Apple maakt standaard gebruik van de AAC-structuur in de iTunes Music Store met een kwaliteit van 256kbps en ook Apple Music streamt met een bitrate van 256kbps. Gebruikers van Spotify Premium kunnen muziek streamen met 320kbps.

Connector

De connector, ofterwijl de plug van de RHA T10i is met 24K goud bekleed, dat is niet gedaan zodat hij er dan nog mooier uitziet maar om het contact van de 3.5mm plug nog beter te laten zijn met de ingang van je iDevice of MacBook. Dit zou bij beweging van het snoertje ook een constant contact moeten garanderen en kraakjes in het geluid gedurende de weergave van audio moeten voorkomen.
gold
Kabel

De koptelefoon is voorzien van een kabel van 1.35 meter. Dat is qua lengte ruim voldoende. De opbouw van het snoertje is als volgt. Na het roestvrijstalen oortje zit er een rood of blauw stukje plastic voor de oriëntatie van links en rechts. Daarna een buigzaam gedeelte van metaal voor achter je oor,  een stukje hard plastic voor de overgang van metaal naar rubber.
RHA
In het rechtergedeelte van de twee draadjes tref je de afstandsbediening aan. Daarover later meer. Op enig moment komen de twee draadjes samen in een clipje waarmee je de linker en rechter koptelefoon draadjes bij elkaar kan houden.
1
Die verdwijnen in een tonnetje van metaal waarna het draadje nog zo’n 90 centimeter verder gaat totdat de 3.5mm plug in beeld verschijnt.
kabel
De bedrading is omhuld met grijs rubber wat stevig en robuust aanvoelt. De kabel binnenin is gemaakt van zuurstofvrij koperen geleiders wat de audioweergave ten goede komt.

Oriëntatie

Als je de RHA T10i enige tijd gebruikt heb je de oriëntatie markeringen voor links en rechts niet meer nodig. Op de gegoten metalen behuizing zit rechts een rood dopje en links blauw. Naast de T10i markering op de metalen oordopjes zie je ook de markering R of L.
rechts
Driver

Als je de RHA T10i  gebruikt krijg je al snel de indruk dat er meerdere drivers in de koptelefoon zitten. Dat is niet het geval en dat vinden wij echt heel bijzonder. De weergave van muziek door de enkele handgemaakte 770.1 dynamische driver per oortje is zeer goed en in staat om alle muziek genres zeer nauwkeurig tot in detail te reproduceren. Dat klinkt natuurlijk mooi maar wij hebben dat getest met een muzikant waarvan zijn muziek te koop is in de iTunes Music Store. Hij wil op naam geen reclame maken voor RHA omdat hij dat niet mag van zijn label maar wil wel kwijt dat de weergave van zijn muziek via een iPhone 6 en de RHA T10i een zeer natuurgetrouwe weergave is van de in-ear monitoring die hij ooit hoorde bij de opname van zijn muziek.

Vervangbare akoestische filters

Bijzonder aan de RHA T10i is dat er in totaal 3 setjes vervangbare akoestische filters zijn bijgeleverd. Daarmee kan je de muziek weergave nog meer tweaken via de vervangbare akoestische filters treble, reference en bass.
dopjes
De verwisselbare tuningfilters zijn voorzien van schroefdraad en eenvoudig te vervangen. Koperkleurig staat voor treble, zwart voor bass en grijs voor reference. Deze laatste filters zitten standaard op de oordopjes van de T10i bevestigd.
RHA11
Om een filter te vervangen verwijder je het siliconen oordopje en schroef je het filter uit het oortje van de metalen koptelefoon.
freq
Door het verwisselen van de filters kan je de frequentierespons van bass of treble in de frequente van audio nog aanpassen. Voor de meest gebruikers zal het standaard grijze reference (middentonen) filter al voldoende resultaat opleveren.

Treble:

Het treble filter is goed en overheerst niet. De klanken blijven met het filter zelfs nog aan de warme kant en blijven erg fijn om naar te luisteren. Wij vonden dit filter het beste passen bij klassieke muziek, jazz en akoestische muziek.

Bass:

De weergave van bas is zeer goed. We hebben getest met muziek waarin een aantal flinke baspartijen zitten,  zowel elektronisch, een contrabas en basgitaar. Het klinkt in alle gevallen allemaal erg snappy en diep en je merkt dat het geluid je echt eerder raakt dan met het treble filter of met het standaard filter. In het begin overheerst de bas maar na enkele dagen begonnen we er aan te wennen. Het is met de baspartijen een beetje alsof je overstapt van het geluid van een Mini naar een Aston Martin. In het begin schrik je als je gas geeft maar het went snel. Zo is het ook met de RHA T10i. Je moet het even de tijd geven om er aan te wennen of net als in auto termen moet je de “kleppen” van de dynamische driver even netjes laten inbranden.

Met de geluiden van Maceo Plex hadden we al gauw een Ibiza gevoel terwijl het november is. Vamp van Trentemøller wist voorheen het geluid uit menig koptefoontje toch wel aardig te vervormen maar daar had de RHA T10i geen enkel probleem mee. Voor liefhebbers van een vette bas is dit filter een must.

Reference:

het standaard filter vinden we goed maar het heeft wel nog steeds de neiging om de bassen op de voorgrond te zetten. Techneuten zullen al gauw zeggen dat het wat aan de warme kant is. Vocaal werk klinkt zeer goed zonder dat het vervormt. Daarbij is het middentonen filter zeer geschikt om mee te beginnen omdat alle klankschalen ruim voldoende belicht worden door het filter.

Roestvrij staal

De oortjes van de T10i zijn gemaakt van gegoten roestvrij staal en deden ons meteen denken aan de MacBooks van Apple. Kwalitatief hebben ze dezelfde robuuste en duurzame uitstraling en doen de de andere in-ear oortjes van plastic die we voorheen hebben gebruikt meteen af als rommel.
RHA10
Pasvorm en geluidsisolatie

De gepatenteerde hervormbare beugels van metaal buig je over je oor en garanderen een perfect draagcomfort en een goed isolerende pasvorm. Ze houden de dopjes goed in positie en zorgen ook dat de dopjes niet snel uit je oor vallen. De dopjes zelf zorgen voor een goede geluidsisolatie zodat je buiten nog weinig meekrijgt van het straatleven. Via de bijgeleverde oordopjes is het in het begin even zoeken naar de perfect balans en pasvorm maar daarna heb je vrijwel geen last meer van omgevingsgeluid.

oor
Het snoer van de RHA T10i koptelefoon is voorzien van een afstandsbediening met drie knoppen en een microfoon. Daarmee kan je het volume wijzigen, de muziek pauzeren, een volgend of vorig nummer kiezen en gesprekken op je iPhone beantwoorden en beëindigen. De gesprekskwaliteit die wij hebben ervaren tijdens meerdere telefoongesprekken was prima. Via de remote kan je via Siri ook commando’s geven. Iemand opbellen met spraakcommando’s en dus zonder een iPhone aan te raken werkt prima. Dit doe je door de middelste knop van de remote even ingedrukt te houden. De muziek pauzeert waarna je het bekende tweetonig identificatie toontje van Siri hoort. Je zegt: “bel Hector” en Siri doet de rest. Na het gesprek hervat de muziek. De metalen snoertjes die je achter je oor kan hangen zijn te vormen en te buigen in elke gewenste pasvorm. De oortjes zijn hierdoor tijdens actieve momenten zoals joggen ook prima te gebruiken.

Oordopjes

Bij de RHA T10i ontvang je een setje in totaal 10 oordopjes van silicone. 2 zijn er niet zichtbaar op de bovenstaande foto omdat die al standaard op de koptelefoon zitten. Door de grote diversiteit in maten van de bijgeleverde oordopjes is er altijd wel een optimale pasvorm te vinden. In het begin is het even passen en meten maar daarna heb je de extra dopjes eigenlijk ook niet meer nodig.

RHA5
Etui

Bij de RHA T10i koptelefoon ontvang je ook een keurig zwart etui met een rits, elastiek en een opbergvakje om niet alleen de koptelefoon maar ook de losse onderdelen in te bewaren. Links zie je de roestvrij stalen houder voor de oordopjes, rechts een vakje voor de houder van de vervangbare akoestische tuningfilters en de bijgeleverde kledingclip.
RHA6
Gebruiksaanwijzing

In de verpakking tref je ook een gebruiksaanwijzing aan in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees en Chinees. Het boekje is vooral een snelstartgids om je op weg te helpen en heb je eigenlijk ook niet nodig en als je onze review hebt gelezen hebt helemaal niet meer.
RHA12
Tot slot

Er zijn twee versies verkrijgbaar, de RHA T10 zonder remote afstandsbediening voor €169,95 en de RHA T10i met een afstandsbediening zoals in onze review voor € 179,95.

In het begin moesten we wennen aan het high-end audio met een hoge natuurgetrouwheid omdat de laagweergave enigszins overheerst. Wij hebben dat zeker niet als storend ervaren maar je kan dat prima ondervangen door het treble filter te gebruiken. Als je de filters in de urban jungle gebruikt moet je wel opletten in verkeer want omgevingsgeluid is nog nauwelijks hoorbaar.

Naast muziek is de RHA T10i koptelefoon ook uitermate geschikt om naar films te kijken. De stalen behuizing van de oordopjes en de dynamische driver doen hun werk zeer goed. De dopjes zorgen echt voor een extra dimensie en ook een echte aanrader om visuele media beter te consumeren op bijvoorbeeld je iPad.
RHA-T10i

De RHA T10i koptelefoon is niet goedkoop maar brengt je wel een audio weergave die je niet gewend bent. Technisch gezien waren we onder de indruk dat een muzikant zijn eigen muziek uit de iTunes Music Store via de T10i erg mooi vond klinken. Wij waren ook al onder de indruk maar het is natuurlijk altijd fijn als er iemand die er echt verstand van heeft dat nog even kan beamen. Zoals we eerder al schreven is de RHA T10i vooral geschikt voor audiofielen maar dance liefhebbers zullen er ook zeer veel plezier aan beleven.

Meer over de RHA T10i kan je hier vinden. De RHA koptelefoons zijn exclusief te koop bij Ears Unlimited in Delft en via de (online) Apple Stores. RHA geeft een garantie van 3 jaar.