MobileMac review: Parrot Rolling Spider een hightech mini drone met zijwieltjes

Tussen de accessoires op de website van GSMpunt.nl troffen we de Parrot Rolling Spider aan. Gek genoeg hebben we daar nog nooit een review over geschreven en binnenkort verschijnen er al weer nieuwe ultracompacte drones van Parrot op de markt. De Parrot Rolling Spider is de mini drone uit de bekende AR Drone serie van Parrot. Volgens deskundigen mogen we niet spreken over een drone maar over een quadcopter. Omdat Parrot zelf ook over drones spreekt en de mini helicopters in de volksmond ook aangeduid worden als een drone doen wij het voor het gemak ook maar. De Rolling Spider weegt slechts 55 gram (65 gram met de wielen) en bedien je via Bluetooth met je smart- of iPhone maar met een tablet of iPad gaat het ook prima. Vliegen kan zowel binnen als buiten met grote snelheid en stabiliteit. Parrot presenteert de Rolling Spider online en in reclame uitingen vooral als kinderspeelgoed maar we kunnen bevestigen dat het ook erg leuk speelgoed is voor oudere jongeren.
doos
De Parrot Rolling Spider zit verpakt in een doosje van karton en daarop zie je ook de inhoud van de doos en de mogelijkheden van de drone. De Rolling Spider is verkrijgbaar in de kleur rood, blauw en wit en kost € 99,95
uitpakken
In de verpakking tref je de 2 wielen aan, een as om de wielen aan de drone te bevestigen, een accu, een velletje stickers, een gebruiksaanwijzing, een Micro-USB laadkabel en de Parrot Rolling Spider. De gebruiksaanwijzing is niet echt handig maar gelukkig heeft Parrot op YouTube een aantal snelstart video’s gezet zodat je toch vrij snel helemaal op de hoogte bent.
Parrot Rolling Spider
Beginnende Drone vliegeniers raden we aan om eerst in huis te beginnen met de bijgeleverde wielen aan de Rolling Spider bevestigd. Deze wielen vermijden botsingen met muren en het plafond en dienen er ook voor om je tijdens de eerste vlieguren wat zekerheid te geven over de bediening en om schade aan de propellers te voorkomen. Eerlijk is eerlijk, kinderen pakken dat dan weer wat sneller op dan hun ouders die uiteindelijk toch iets langer met zijwieltjes moeten blijven vliegen.
klein
Het meest kwetsbare aan de drone zijn de propellers maar die zijn te vervangen. Helaas zit er niet standaard een setje extra propellers bij de Rolling Spider. Ze zijn online te bestellen voor €5 per setje van vier. Als de schade groter is dan zijn vrijwel alle onderdelen van de drone te vervangen.MobileMac Drone
De Rolling Spider is 6 maal lichter dan een Parrot AR.Drone maar technisch gezien even stabiel. In de drone zit een automatische piloot die werkt op basis van een 3-assige gyroscoop en een 3-assige versnellingsmeter. In de drone zit een sensor die nauwkeurig de hoogte kan bepalen en via de app is de maximale vlieghoogte in te stellen. Via ultrasone sensoren is vliegen vlak boven de grond geen probleem. Volgens Parrot is de Rolling Spider zelfs een van de meest stabiele quadricopters ter wereld.

Opladen en vliegduur

Het opladen van de bijgeleverde accu in de drone duurt met de bijgeleverde micro-USB-kabel ongeveer 1,5 uur. Tijdens het laden zal het “rechteroog” van de Parrot Rolling Spider rood oplichten om aan te geven dat de accu wordt opgeladen. Als de accu vol is gaat het lampje uit. Opladen kan via een PC, Mac of via een USB-oplader van bijvoorbeeld je iPhone. Met de zijwieltjes kan de drone 6 minuten vliegen en zonder wieltjes 8 minuten. Om de Parrot Rolling Spider aan te zetten druk je op het knopje aan de onderkant.
laden

Bediening

De Parrot Rolling Spider werkt alleen met devices die Bluetooth 4.0 ondersteunen. Bij iDevices is dat vanaf de iPhone 4s en de iPad 3 Retina, iPad Air en de iPad mini. Voor andere devices en bij twijfel kan je deze pagina raadplegen. De drone bestuur je met je smartphone, tablet, iPad of iPhone via de gratis FreeFlight 3 app. De applicatie is voorzien van een intuïtieve interface waarmee zelfs beginners de drone binnen enkele minuten kunnen laten vliegen. De Rolling Spider gebruikt Bluetooth Low Energy (Smart Ready) om verbinding te maken met je iDevice.
hector
Op je iDevice activeer je via Instellingen Bluetooth en zet de Parrot Rolling Spider aan. Na het openen van de FreeFlight app herkent deze meteen welk type drone je wil besturen. Na het instellen van enkele basisfuncties van de FreeFlight 3 app kan je gaan vliegen via de “vrije vlucht” optie in het menu. Plaats de drone op een vlakke ondergrond en druk op TAKE OFF. Je kan hem de drone ook laten vallen of voor je uit gooien nadat je de vliegende start functie hebt geactiveerd. De lampjes van de Parrot Rolling Spider knipperen snel achter elkaar rood en groen om aan te geven dat de vliegende start functie is geactiveerd. Als je de drone nu laat vallen of gooit starten de motoren van de drone automatisch.
bediening Parrot Rolling Spider
Naast de vliegende start functieknop zit de flip menu optie. Dit is een dropdown-menu met voorgeprogrammeerde stunts. Met de tilt control toets ingedrukt kantel je een smartphone naar voren of naar achteren of van links of naar rechts om de Parrot Rolling Spider in de voorgenoemde richtingen te laten vliegen. Met de main control toets laat je de drone dalen, stijgen of draaien. Flat trim is handig om de drone na een crash weer even de fabrieksinstellingen terug te geven zodat hij weer weet wat boven en onder is. Dit doe je door de drone op een vlakke ondergrond te plaatsen. Via het menu instellingen zijn functies te selecteren zoals een modus voor linkshandigen, de maximale hoogte en de maximale hellingshoek tijdens voorwaartse of achterwaartse bewegingen. De maximale hoogte is handig als je bijvoorbeeld in een huiskamer vliegt. Zo raken de propellers nooit het plafond.

Camera

Via de foto functie van de app kan je foto’s nemen via de minuscule camera die aan de onderkant van de Parrot Rolling Spider zit. De foto’s worden opgeslagen in het interne geheugen van de Parrot Rolling Spider. Ze zijn te downloaden, te wissen of te delen via de Parrot app op je i of smartphone. Downloaden van de drone naar je smartphone gaat via Bluetooth wel erg traag.
fotos
Je kan de drone ook verbinden via de micro-USB-kabel aan je PC of Mac waarna het lijkt alsof er een geheugenkaartje of USB-stick aangesloten is aan je computer. Verwacht geen exclusieve luchtfoto’s van de camera maar beschouw ze vooral als snapshots. In de joypad-modus is het mogelijk om met je i of smartphone een video te maken van de Rolling Spider terwijl je hem bestuurt. Hieronder wat aerial snapshots ter indicatie van de resolutie van de foto’s.
samples
De foto’s die de 0.3 megapixel camera aan de onderkant van de drone maakt hebben een formaat van 640 x 480 pixels. Dat is een kwaliteit die bewakingscamera’s in opsporing verzocht vijf jaar geleden nog hadden. Voordeel is wel dat je veel foto’s kan opslaan in het interne geheugen van de drone. In het begin is het wel even lastig mikken omdat er enige vertraging zit in het nemen van een foto.
lampjes
Tweekleurige LED-lampjes aan de voorkant geven de status aan van de Rolling Spider. Ze geven de drone samen met de bijgeleverde stickers een gezicht. Daarnaast zijn ze ook handig als je bijvoorbeeld s’avonds buiten gaat vliegen als het donker is.
top en onder
Links de bovenkant van de drone. Aan de achterkant zit een lipje met een pijltje zodat je de accu uit de drone kan verwijderen. Op de foto rechts de onderkant. Wat opvalt is de aluminiumkleurige sensor die de hoogte meet tijdens een vlucht en obstakels aan de onderkant kan detecteren. Het miniscule zwartje gaatje daarnaast is de verticale camera die elke 16 milliseconde een foto neemt van de grond. De ARM chip in de drone die op een Linux systeem draait vergelijkt razendsnel elke foto met de vorige en bepaalt op die manier de snelheid van de Rolling Spider. Snelheden tot 18 km per uur acht minuten is geen enkel probleem voor de drone. De versnellingsmeter en gyroscoop in de Rolling Spider meten en analyseren de beweging die de automatische piloot razendsnel kan corrigeren.

Vliegen of stunten? 

De Rolling Spider kan via geautomatiseerde loopings maken van 360 graden en andere voorgeprogrammeerde trucjes. Tijdens onze test waren er soms momenten waarop de Rolling Spider ineens spontaan uit zichzelf een stukje ging vliegen. Buiten was dat vaak verklaarbaar doordat hij meegnomen werd door de wind maar in huis viel op dat de drone wel eens spontaan omhoog ging zonder dat daar een aanleiding voor was. Of dat aan de firmware van de drone ligt weten we niet maar het kan ook zijn dat er andere signalen zijn die storen op de Bluetooth verbinding.
hector-drone
Buiten in het veld op momenten waarop het niet hard waait zijn er spectaculaire vluchten te maken met een behoorlijke snelheid. Doordat de drone zo klein is geeft een standaard koerssnelheid van 18 kilometer per uur je het idee dat hij veel harder gaat.

Educatie

Als je een iPad 3 Retina, iPad Air of een iPad mini hebt (Bluetooth 4.0) kan je de gratis Tickle app downloaden via de App Store. Met deze educatieve applicatie kunnen kinderen de Rolling Spider via een visueel programmeer script laten vliegen.
edu
Via eenvoudige commando’s zoals stijg op, vlieg twee meter voorruit, maak een flip en ga landen kunnen kinderen een vlucht via hun iPad automatiseren. Het werkt eenvoudig en het zijn de allereerste stappen naar het programmeren van electronica. Hoe het ongeveer in zijn werk gaat kan je zien in de onderstaande video. Software ontwikkelaars kunnen een SDK downloaden via Parrot.

Nadelen?

De 550mAh lithium-polymeer-accu gaat niet echt lang mee, na zo’n zes minuten vliegen is hij leeg en moet je hem weer 90 minuten opladen. De kwaliteit van de 300,000 PX camera is 0.3 megapixels en dat is wel heel erg mager. Je kan via de FreeFlight 3 app met je iPhone video’s maken van de vluchten. Via deze mode gaat de accu van je iPhone best wel snel leeg. Technisch gezien zou het leuk zijn als je een livestream van de camera van de drone op je iPhone zou kunnen opnemen maar dat is vanwege de Bluetooth verbinding niet haalbaar. De verbinding verloopt via een 10Hz Bluetooth connectie. Ter vergelijking de draadloze muis van je computer gaat via een 50Hz verbinding en een op afstand bestuurbaar RC autootje gebruikt een 45Hz verbinding. Meer bandbreedte in Hz betekent dat de verbinding stabieler is. De 10Hz verbinding van de Rolling Spider heeft een bereik van 20 meter en is niet in staat om commando’s snel achter elkaar te verwerken omdat de bandbreedte daar te klein voor is. Dit is geen mankement maar wel handig om te weten.
huh
Wat we een beetje raar vinden is dat er geen reserve propellers bij de Rolling Spider zitten. Bij de eerste de beste drone van de HEMA zit zelfs een setje extra wieken.  Extra accu’s zijn te koop voor €15 maar die moet je dan wel in de drone opladen. Voor €25 kwamen we een externe lader tegen met een extra accu zodat je voor niet al teveel geld 2 accu’s per 1,5 uur kan opladen en je vliegtijd kan verlengen naar zo’n 12 minuten.
oh oh
Als Rolling Spider de verbinding met de smartphone verliest gaat hij automatisch landen. Dat kan soms net onhandig uitpakken omdat de kat van de buren dan denkt dat hij een bovenmaatse libelle heeft gevangen. Als de Rolling Spider ergens tegenaan vliegt stoppen de motoren om schade aan de propellers te voorkomen. De propellers mogen op zo’n moment dan wel heel blijven maar tijdens een van onze vluchten verdween de Rolling Spider in een sloot. Doordat de lampjes nog even door bleven branden konden we nog net de locatie onder water bepalen. Twee nachten in een ziploc zakje met rijst waren voldoende om de drone weer te volledig te reanimeren.
regen
De Parrot Rolling Spider is niet geschikt om te gebruiken in de regen of bij harde wind. Vlieg ook niet boven mensenmassa’s en kijk uit dat je niet tegen iemand aanvliegt. De drone kan een behoorlijke snelheid halen en een crash in iemands gezicht is zo gebeurd als je even niet oplet.
mm-drone
Tot slot het kinderspeelgoed dilemma, je kan je afvragen of een ultra-compacte drone van € 99,95 niet wat over the top is om als speelgoed quadricopter aan je kind te geven. Aan de andere kant zullen de meeste vaders de Parrot Rolling Spider wel kunnen waarderen zodat de drempel om het “speelgoed” te kopen weer wat lager ligt. Uit ervaring weten we inmiddels ook dat de meeste drones die een stuk goedkoper zijn ook minder slim zijn dan de Rolling Spider. De Parrot Rolling Spider is inmiddels ook al ingeburgerd op de vrijdagmiddagborrel bij bedrijven. Er worden heuze lucht races gehouden met de mini drones al dan niet met obstakels in het parcours. Wij kunnen de Parrot Rolling Spider aan iedereen aanraden maar bestel wel meteen een setje extra wieken als je hem koopt. De Rolling Spider is verkrijgbaar in de kleur roodblauw en wit en kost € 99,95 bij  GSMpunt.nl
mm drone