MobileMac review: Nest Protect 2 de enige rookmelder die iedereen in huis zou moeten hebben

In 2014 kon je op MobileMac een review lezen over de eerste generatie Nest Protect. Nest introduceerde in juni 2015 de tweede generatie Nest Protect en dus hoog tijd voor een update over deze nieuwe intelligente koolstofmonoxide- en rookmelder. De rooksensor is zeer robuust, test zichzelf en geeft het via de app aan als er iets mis is en gaat tot wel tien jaar mee. Dat je hem kan bedienen met een iPhone app is natuurlijk bijzonder maar dat de rookmelder en de app je ook vertellen wat er aan de hand is, is een zeer geruststellend idee. Hieronder een voorbeeld van een Engelse melding van de Nest Protect 2 rookmelder. De Nest mevrouw in de rookmelder spreekt overigens ook gewoon Nederlands.

Nest-Protect-review
De Nest Protect 2 zit verpakt in een doosje van bruin karton met een wikkel die bedrukt is met de belangrijkste functies van de Nest Protect. Wat opvalt is dat het design van de Nest Protect 2 wat ronder is geworden en dat klopt want de nieuwe rookmelder is geheel opnieuw ontworpen. Van buiten en van binnen. Er zijn twee versies te koop, met batterijen en een versie met netspanning. Wij hebben de versie met zes AA Energizer Ultimate Lithium-batterijen getest en die gaan volgens Nest zeer lang mee.
Nest-Protect-doos
Als je het doosje opent zie je een bruine enveloppe met het Nest logo waar de instructies voor installatie en support in zitten. Daaronder zie je de Nest Protect 2 met een plastic stofkap om te voorkomen dat er tijdens het in gebruik nemen stof in de rookmelder komt.
Nest-Protect
Als je de Nest Protect 2 uit de doos haalt en de plastic stofkap verwijderd zie je een blauw treklipje aan de onderkant. Als je de rookmelder in gebruik neemt krijg je op enig moment via de gratis Nest app instructies en hoor je wanneer je dat lipje kan verwijderen. Aan de onderkant zit een rond schuifje waarmee je het batterij compartiment kan openen maar het is verstandig om dat pas te doen als de batterijen ook daadwerkelijk leeg zijn. Volgens Nest gaan ze minimaal een jaar mee en daarna zijn ze dus eenvoudig te vervangen.
Nest-protect-2
In de doos tref je ook 4 schroeven aan en een bevestigingsplaat die je met de bijgeleverde schroeven aan de muur of in een plafond moet bevestigen. De rookmelder en de montagesteun zien er zeer degelijk en robuust uit. Zelfs de bijgeleverde schroeven zijn van een goede kwaliteit, het zijn dus geen Gamma schroeven die je meteen kapot draait.
gebruiks
In het bijgeleverde envelopje tref je een zeer uitgebreide gebruiksaanwijzing aan en informatie over de andere Nest producten zoals de Nest Cam en de slimme Nest thermostaat. In de documenten ook verwijzingen naar de Nest website voor online hulp. De gebruiksaanwijzing is zeer goed en duidelijk geschreven.
nest-montage
Wij moesten de Nest Protect 2 bevestigen met onze boormachine vanwege gewapend beton in het plafond van onze bunker maar er zijn vast ook huizen waar dat eenvoudiger gaat. In ons geval moesten we op zoek naar een betonboor en wat pluggen. In principe hoef je geen gaten te boren. De Nest- schroeven zijn zelfborend.
nest
Het bevestigen van de montagesteun waar je de Nest Protect 2 indraait is geen rocket science en leverde alleen wat geluidsoverlast voor de buren op. Uit ervaring kunnen we melden dat iedereen met twee linkerhanden het kan.
nest2
Het instellen van de Nest Protect 2 gaat eenvoudig binnen een paar minuten via de gratis Nest app. Als je nog geen Nest producten in huis hebt moet je eerst een gratis account aanmaken. Wij hebben al de nodig Nest producten in huis dus konden meteen verder met de configuratie. Je geeft aan waar de Nest Protect komt te hangen. In ons geval in een hal. Daarna scan je de code op de achterzijde van de Nest Protect 2 en de installatie kan beginnen.
nest1
Het scannen van de code gaat overigens via de camera van je iPhone. Bij het menu product toevoegen kies je Nest Protect. De Nest Protect 2 werkt samen met andere Nest producten en dit merk je meteen bij de eerste configuratie.
nest3
Wij hadden op zolder ook al een Nest Protect hangen en moesten tijdens het instellen even op de ronde Nest-knop van de rookmelder drukken. De nieuwe Nest Protect 2 neemt dan de configuratie instellingen van deze rookmelder over.
nest4
Als je voor het eerst een Nest Protect koopt moet je handmatig de WiFi instellingen invoeren. Dit werkt zeer eenvoudig via de instructies van de app en de Nest Protect is ook in staat om zijn eigen WiFi-netwerk op te zetten voor een snelle en eenvoudige configuratie. Tijdens de installatie krijg je ook de vraag of je gebruik wil maken van een lichtpad. Dat is handig als je s’nachts in het donker thuis komt of naar de wc gaat. De Nest geeft dan even een beschaafd wit lichtje terwijl er iemand passeert. Als er voldoende licht is om te zien, gaat het witte Lichtpad lampje meestal niet aan.
nest5
De nieuwe Nest kan elke maand zonder overlast een soundcheck doen op een gewenst tijdstip. Zeg maar net zoals het alarm van de overheid op de eerste maandag van de maand, maar dan bescheiden. Wij hebben het uitgeschakeld om verwarring te voorkomen maar het is wel goed dat het kan. De Nest Protect 2 doet de controle via een ingebouwde microfoon en checkt dat via de luidspreker.
nest7
Via de Nest app kan je de status van je Nest rookmelder ook uitgebreid testen en controleren. Hiervoor is een bluetooth verbinding nodig, Het testen werkt eenvoudig samen met de Nest app. Tijdens een test kan je tegelijkertijd twee rookmelders testen.
Nest8
Net als in onze eerste review hebben we ook ditmaal weer een mini fikkie gestookt in huis om de Nest Protect 2 te testen. Een brandende folder in een koekenpan leverde al vrij snel het bovenstaande alarm op. Via onze iPhone(s) kregen we direct een push-bericht met de melding dat er rook was in ons huis. Omdat we ook een hond hebben (Trûlah protect) moesten we het alarm (85 dB op 3 meter) meteen annuleren via een druk op de ronde knop van de rookmelder. Het alarm kan je overigens ook afzetten via de Nest app. Als je een Nest cam in huis hebt kan je ook meteen op afstand live meekijken en luisteren wat er aan de hand is en/of 112 bellen.
nest9
De meldingen die je tijdens een rook- of koolmonoxide melding ontvang via de gratis Nest app zijn prima. Je kan ze vinden onder de berichten van je app en je ziet daar ook uitgebreide verwijzingen naar. Via de app lees je wat er aan de hand is. Je krijgt een melding dat er een noodsituatie is. Dat kopt want er is net iemand geweest die een folder van de MediaMarkt (sorry) heeft aangestoken in een koekenpan. Dat er geen constante ontbranding is merkt de Nest rookmelder ook op want al vrij snel ontvangen we de melding dat de rook weg trekt. Dat klopt want de folder is opgebrand. Met koolmonoxide zal de bovenstaande melding vrijwel gelijk zijn maar dat vinden we te gevaarlijk om testen.
nest10
Via de Nest App kan je de status opvragen van alle Nest producten en dus ook van de Nest Protect en de Nest Protect 2. De rookmelders zijn te testen via de app maar je kan ook terugkijken in de geschiedenis. Per dag kan je op een groen balkje klikken waarna je het onderstaande menu ziet.
status
We zien dat op zaterdag 9 januari het ingebouwde lampje van de Nest protect 50 keer is aangegaan, dat lijkt ons een bug in de software. Elk blauw rondje met onderliggende streepjes is een indicatie dat het lampje van de Nest Protect door beweging is aangegaan. Een groen vinkje met een rondje is een indicatie dat de Nest Protect goed werkt.
1
Bij de meeste rookmelders gaat bij voorkeur s’nachts of als je op vakantie bent het alarm af. Vaak omdat de batterijen leeg zijn of dat de melder iets ruikt wat uiteindelijk niet belangrijk is. Dat is ook de grootste ergernis van een rookmelder in huis. Wij hebben er s’nachts wel eens een van een niet nader te noemen merk met een hockeystick van het plafond geslagen omdat hij ons uit onze nachtrust haalde omdat de batterijen leeg waren. Bij de Nest Protect heb je daar geen last van omdat die via een bericht op je smart of iPhone laat weten wanneer de batterijen bijna leeg zijn. Die melding krijg je ruim voordat de Nest Protect gaat piepen dat de batterijen vervangen moeten worden. De zes AA Energizer Ultimate Lithium-batterijen (L91) gaan volgens Nest minstens een jaar mee.
licht
De RGB-kleurenring van de Nest Protect 2 kan via gekleurde licht signalen aangeven wat er aan de hand is. Als de ledlampen rood branden is er een noodgeval. Je hoort ook een gesproken tekst met “Pas op er is rook in de …. het alarm kan afgaan”. Groen is ter controle. Als je het licht uitdoet, laat de Nest Protect je met een korte groene gloed weten dat alles normaal werkt. Wit is het lichtpad als je in het donker onder de Nest Protect doorloopt. Geel is een indicatie dat je moet opletten, er is iets aan de hand maar het is nog niet ernstig.
Nest-review1
Links zie je de eerste generatie Nest Protect en rechts de Nest Protect 2. De nieuwe generatie is iets kleiner geworden maar ook slimmer. Zo kan de nieuwe Nest Protect 2 onderscheid maken tussen twee golflengtes aan licht en daarmee verschillende soorten vuur detecteren.
nest0
De opnieuw ontworpen achterkant van de Nest Protect 2 maakt het nog makkelijker deze recht te bevestigen aan het plafond of aan de wand. Het batterijcompartiment is nog eenvoudiger te openen via het ronde schuifje om de batterijen te vervangen. Daarnaast maakt Nest Protect gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE) om het koppelen tijdens de setup en controle te verbeteren. Nieuw is ook dat je de Nest Protect 2 kan uitzetten via de Nest app.
nest
De Nest rookmelder test zichzelf constant en als er iets mis is krijg je daarvan een melding. De tweede generatie Nest Protect is uitgerust met een geavanceerde rooksensor: de split-spectrumsensor. Hiermee detecteert hij verschillende soorten brand, van langzaam smeulend tot snel brandend vuur. De split-spectrumsensor heeft een infrarode golflengte van 880 nm, waarmee de sensor zoekt naar grote deeltjes afkomstig van langzaam smeulend vuur. Een tweede lichtstraal met een golflengte van 450 nm speurt naar minuscule deeltjes die door een snel brandend vuur worden geproduceerd. De lichtstraal met kortere golflengte werkt als een fijne stofkam en stelt de sensor in staat de allerkleinste deeltjes eenvoudiger te detecteren dan met een langere golflengte. De split-spectrumsensor is afgeschermd van licht van buitenaf en omgeven door een roestvrij stalen scherm. Het zeshoekige patroon van het scherm is speciaal ontworpen om rook door te laten en insecten en vezels buiten te houden.
size
De nieuwe nest Protect is met 13,5 cm bij 3,9 cm iets kleiner dan zijn voorganger. De rook en koolmonixodie melder gaat nu 10 jaar mee en de bevestigingsplaat is nog iets beter gemaakt zodat je de rookmelder beter kan bevestigen. Nest als elke andere rook- en koolmonoxidemelder heeft de Nest Protect 2 een beperkte levensduur. Na tien jaar moet je je Nest Protect vervangen door een compleet nieuwe Nest Protect. De  vervangingsdatum staat achter op je Nest Protect. Dat je die na jaren gebruik vergeet is logisch en daarom geeft de Nest Protect 2 twee weken voor de vervaldatum een notificatie via geel licht. Als je op de Nest knop drukt van de Nest Protect hoor je dat de Nest Protect met pensioen kan en dat je hem moet vervangen voor een nieuw exemplaar met vast nog veel meer mogelijkheden.
nest
Op het moment dat we de review over de Nest Protect 2.0 aan het schrijven zijn zagen we de onderstaande Tweet binnenkomen. Het laat nogmaals zien dat een nest Protect niet alleen 6 personen tijdig had kunnen waarschuwen maar ook dat de brandweer en ambulances nog steeds dagelijks moeten uitrukken voor koolmonoxide vergiftigingen. In onze eerste review uit 2014 over de Nest Protect gebeurde precies hetzelfde. Het laat vooral zien dat de Nest Protect van levensbelang is. Hij is essentieel voor elk huishouden en kan je leven redden.

Koolmonoxide is erg giftig en je ziet of ruikt het niet. Het is een sluipmoordenaar en voordat je het weet ben je bewusteloos. Elk jaar overlijden er in Nederland 11 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Jaarlijks worden er 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. De oorzaak is vaak een  slecht onderhouden gastoestel en te weinig ventilatie. Daarnaast vallen er jaarlijks nog veel slachtoffers bij brand door het inademen van rook. Doordat de rook veel giftige gassen bevat raak je snel bewusteloos en als je slaapt wordt je niet wakker van de rooklucht. De Nest Protect heeft een duurzame rook en koolmonoxidesensor die je tot wel 10 jaar beschermt tegen bezoek van de brandweer of erger. De nieuwe Nest Protect kost €119 en is via deze link te koop maar ook via de Media Markt :-)