MobileMac review: met het Xtorm zonnepaneel en de waterproof Power Bank Xtreme heb je geen stopcontact meer nodig

Xtorm is onderdeel van het Nederlandse bedrijf A-solar b.v. wat in 2008 is opgericht met als doel om duurzame toepassingen te ontwikkelen die stroom leveren voor mobiele apparaten zoals de iPhone. Inmiddels zelfs dé fabrikant op het gebied van betaalbare, gebruiksvriendelijke, innovatieve en praktische solar- en stroomoplossingen voor dagelijks gebruik. We hebben wel eens eerder producten getest die werken met zonne-energie en daarmee kon je na uren laden 5 minuten bellen als je geluk had. Die tijd is dankzij Xtorm voorbij. Nadat we één middag in de zon de 24 Watt SolarBooster van Xtorm hadden gebruikt waren we eigenlijk al helemaal overtuigd. Toch hebben we al onze testplannen uitgevoerd en we laden inmiddels onze iPhones al de hele week op via (opgeslagen) zonne-energie. Hoe dat werkt lees je in deze review.
xtorm1
De Xtorm AP175 Mobile Solar Panel zit verpakt in een doos van karton. Op de verpakking staan de belangrijkste kenmerken zoals het vermogen van 24 watt van het zonnepaneel. De output is 2 maal 2 Ampère via USB zodat je makkelijk tegelijkertijd een iPhone en een Power Bank kan opladen. Bij mooi weer wisten we een iPhone 5c al binnen 2 uur volledig op te laden terwijl er ondertussen ook een 9000 mAh Power Bank aan het opladen was via de solar booster.
xtorm2
De Xtorm AP175 solar booster zit verpakt in een opgevouwen etui met aan de achterkant een handig vakje van mesh wat je met dubbele ritsen kan openen. De solar booster weegt 1050 gram en de met de afmetingen van 265 x 165 x 40 mm past hij makkelijk in je (rug)tas. Xtorm geeft 2 jaar garantie op de AP175 solar booster.
xtorm3
Als je met de ritsen het vakje opent tref je een micro USB kabel, gebruiksaanwijzing, karabijnhaak (carabiner) en een dankbriefje aan. De gebruiksaanwijzing is beknopt en legt in 3 stappen uit hoe je het zonnepaneel moet gebruiken. Aan de zijkant van de SolarBooster zelf zitten ook nog een aantal lussen verwerkt zodat je hem overal aan kan ophangen. Dat is handig om een optimale hoek naar de zon te kunnen maken.
xtorm4
In het vakje tref je 2 USB kabeltjes aan waaraan je een iPhone of een Xtorm Power Bank kan aansluiten. Door het grote vermogen van de SolarBooster kan dat ook een tablet zoals de iPad zijn of een camera, GoPro, laptop, iPod, E-book reader, etc, etc. Om een iPad op te laden heb je minimaal 15 watt vermogen nodig. De Xtorm AP175 SolarBooster heeft een vermogen van 24 watt en dat verkort de laadtijd aanzienlijk. Een zonnepaneel met bijvoorbeeld 6 watt mag dan wel goedkoper zijn maar de laadtijd is ook aanzienlijk langer. Een iPhone opladen duurt dan ineens meer dan 6 uur in plaats van 2 uur met de Xtorm SolarBooster. Bij mooi weer werkt het zonnepaneel geweldig maar op het moment dat er wolken verschijnen of als het een druiliger dag is gaat het laden een stuk langzamer.
vak
Een iPhone 5c sloten we op een bewolkte dag buiten in de tuin direct aan op de USB kabel van de Xtorm SolarBooster. Als er een wolk voor de zon verscheen stopte het laden soms. Als de wolk weer verdwenen was ging het laden weer verder. Dit was eenvoudig te monitoren omdat de iPhone steeds een piepje geeft als het laden begint. We hebben veel testen gedaan met het opladen met een aantal power banks en dat werkt eigenlijk het beste. Zelfs het laden van 2 power banks van 7300 mAh en 9000 mAh was tegelijkertijd geen probleem. Voordeel daarvan is dat je de energie opslaat en later gebruikt om bijvoorbeeld je iPhone op te laden.
xtorm

Hierboven zie je de 5 SunPower zonnecellen van de Xtorm SolarBooster. De panelen zien er degelijk uit en geven een optimaal rendement. Rondom de panelen ook goed zichtaar de zes lussen waarmee je het paneel ergens aan kan bevestigen. Aan de achterzijde in het mesh vakje een iPhone. Dat vakje is erg handig omdat de voorkant met de zonnepanelen volop in de zon hangt en je aan de achterkant de op te laden devices in de schaduw kan wegstoppen. Op een zeer zonnige dag hebben we af en toe de iPhone en een power bank even aangeraakt en die werden niet extreem warm door het doordachte design.
ap175-solarbooster
Als je met je tentje op een camping staat of in de vrije natuur dan is de Xtorm SolarBooster eigenlijk onmisbaar. Overdag hang je hem aan je tent met in het vakje aan de achterkant een power bank zoals de Xtorm AL420 power bank Xtreme. Bij terugkomst kan je dan meteen je gadgets weer opladen of als het nog licht is je iPhone direct via het zonnepaneel opladen.
hangen
De afgelopen week hebben we zowel buiten als binnen achter een Veluxraam de SolarBooster getest met een power bank. Op een volledig bewolkte dag haalden we soms maar 5000 mAh maar als de zon doorkomt dan gaat het heel erg snel en zaten we in een middag zo op 18.000 mAh aan opgewekte energie. Genoeg om met gemak een iPhone 6 Plus met een accu van 2.915 mAh minstens zes maal volledig op te laden. Dat voelt ook goed omdat we daarmee iets bijdragen aan het milieu.
AP175-review
Wij vinden het 24 Watt Xtorm AP175 zonnepaneel een essentieel product om in huis te hebben. Het zonnepaneel is het hele jaar door te gebruiken en zonne-energie is er ook als de zon niet schijnt. Het is erg handig dat je 2 apparaten tegelijkertijd kan opladen en de Xtorm AL420 Power Bank die we hieronder nog uitgebreid bespreken kunnen we ook aanraden. Meer informatie over de Xtorm AP175 SolarBooster kan je hier vinden en we willen graag ook nog even kwijt dat het paneel gemaakt is van duurzaam en stevig materiaal maar niet gebruikt kan worden in de regen. De adviesprijs is € 129,00 en te koop via Xtorm zelf of bij de MediaMarkt, BCC, T-Mobile, de Bijenkorf, Cool Blue en Saturn.

Xtorm is wat ons betreft een betrouwbaar merk. Dat kunnen we gerust zeggen om dat we 2 jaar geleden al eens een Xtorm AL370 Power Bank kochten bij de ANWB. Die doet het nog steeds en heeft ons nog nooit in de steek gelaten. Die 7.300mAh Lithium Polymeer accu laden we nu ook weer vrijwel dagelijks op met het hierboven besproken Xtorm zonnepaneel. Wat wel opvalt is dat de techniek van de Xtorm batterijen beter is geworden omdat de hieronder besproken Xtorm AL420 accu met een grotere capaciteit sneller opgeladen is.
Xtorm-Powerbank
De Xtorm AL420 Power Bank zit verpakt in een doosje van karton met een kijkvenster als je de voorste flap opent. De batterij is deels opgeladen dus je kan hem meteen gebruiken. De Li-ion batterij heeft een capaciteit van maar liefst 9000 mAh met een output van 5w/2,1 Ampère. De input is 2A en daarmee uitermate geschikt voor het Xtorm zonnepaneel wat we hierboven hebben getest.
powerbank
In de verpakking van links naar rechts een micro USB kabel, de AL420 Power Bank, een bedankkaartje en de gebruiksaanwijzing. De afmetingen van de batterij zijn 9,1x,6,5x 2,25 cm en het gewicht is slechts 220 gram.
xtorm
De accu heeft een capaciteit van 9000 mAh en het laden via een stopcontact of via de Xtorm SolarBooster bij mooi weer duurt zo’n 4 tot 5 uur. Het design is erg goed en doordacht. Aan de zijkant zit een lusje van rubber zodat je de accu nog ergens aan kan bevestigen of ophangen.
onder-en-boven
Aan de bovenkant van de batterij zit een oranje lipje van rubber wat stof en vocht volgens de IP66 norm moet tegenhouden. Handig want zo kan er geen vuil in de aansluitingen komen en kan je de batterij zo in je tas meenemen. Op de onderkant tref je de belangrijkste technische specificaties aan.
lampje
Links zie je de micro USB ingang om de accu op te laden via het Xtorm zonnepaneel of via conventionele energie uit de muur of een MacBook. Daarnaast de USB uitgang om met de power bank je hardware op te laden. Het LED-lampje boven de micro USB ingang is een zaklantaarn. Aan de rechterkant van de batterij zit een knopje waarmee je de zaklantaarn kan in of uitschakelen door er kort op te drukken.
view
De Xtorm power bank is omhuld door rubber en heeft een IP66 norm. Je kan daarmee niet je iPhone onder de douche opladen maar als je de accu langere tijd (s’nachts)  in een vochtige tent gaat gebruiken dan is dat een stuk veiliger dan een traditionele power bank. Aan de voorkant zit een minuscuul display met daarin 4 kleine LED lampjes die aangeven hoeveel energie er nog in de Power Bank zit. 4 witte LED-lampjes is helemaal vol en 1 lampje is een indicatie dat je Xtorm batterij bijna leeg is.
AL420-powerbank
De combinatie van de externe accu(‘s) met het hierboven zonnepaneel werkt het prettigst. Je kan de spullen overdag ergens in de zon neerleggen of deels verstoppen als je op een camping staat. Als je s’avonds terug komt zijn de accu(‘s) vol en kan je alles weer opladen. Ter indicatie een iPhone 6 heeft een accu van 1.810 mAh en een accu van een GoPro Hero 4 heeft een capaciteit van 1160 mAh. De accu van de Xtorm AL420 is 9000 mAh.
powerbank
Om de Xtorm AL420 zit rondom een zwart omhulsel van rubber. Dit is keurig materiaal en stinkt niet naar weekmakers. Aan de voorkant zit en uitsparing voor het venster waar je de status van de batterij kan controleren.IP66 staat voor stofdicht en bescherming tegen stortbuien. De batterij is dus niet waterdicht maar kan aardig wat vocht weerstaan.
nat
De Xtorm AL420 Waterproof Power Bank Xtreme 9000 kost € 69,00 en is hier te bestellen maar ook verkrijgbaar via: de MediaMarktBCCT-Mobilede BijenkorfCool Blue en Saturn. Xtorm producten zijn verkrijgbaar in meer dan 50 landen en op diverse luchthavens, verspreid over de wereld. De Power Bank is met zijn 9000 mAh vrij snel opgeladen en kunnen we iedereen aanraden. Al dan niet met een zonnepaneel. Het is wel verstandig om de accu niet te gebruiken als hij vochtig is.