MobileMac review: met de PhotoFast MemoryCable kan je eenvoudig bestanden uitwisselen tussen iOS en USB-devices

PhotoFast stuurde ons onlangs een sample van de PhotoFast MemoryCable die vanaf september te koop zal zijn. Het is een USB kabel met een Lightning connector waarmee je data kan overzetten tussen devices met een USB of Lightning-aansluiting. De PhotoFast MemoryCable is voorzien van respectievelijk 32, 64 of 128 GB opslagcapaciteit. Naast de opslag en weergave van multimedia bestanden kan het geheugen ook gebruikt worden om een reservekopie van de belangrijkste bestanden van je iOS device te maken.
Photofast
Qua techniek is de PhotoFast MemoryCable vergelijkbaar met de PhotoFast MAX waar we onlangs nog een uitgebreide review over publiceerden. Nieuw is dat het Flash geheugen nu verwerkt zit in een kabel waarmee je ook een iPhone of een iPad kan opladen.
memoriescable
De PhotoFast MemoryCable zit verpakt in een blisterverpakking van karton. Op de verpakking staan de belangrijkste kenmerken van de PhotoFast MemoryCable. We bespreken deze later in deze review. In het karton van de verpakking zit een gebruiksaanwijzing verstopt plus een instructiebriefje maar als je die onverhoopt doorscheurt tijdens het openen van de verpakking dan zijn die ook online te vinden. Op de verpakking ook een QR-code naar de bijbehorende gratis Photofast i-FlashDrive ONE app in de App Store.
32
De kabel en het zwarte kabelclipje zijn gemaakt van rubber. De USB en de Lightning connector zijn van grijs aluminium gemaakt. De PhotoFast MemoryCable is 13 centimeter lang en weegt slechts 9.4 gram. Wij gebruiken de PhotoFast flashdrives al enige tijd en ze zijn erg handig voor back-up van foto’s en om multimedia bestanden weer te geven. Als je bijvoorbeeld in je vakantie je iPhone gebruikt om video’s en foto’s te maken dan is de extra opslag van de PhotoFast MemoryCable handig om muziek en films op te bewaren. Van de foto’s op je iPhone kan je op de PhotoFast MemoryCable ook een reservekopie maken.
PP1
Nieuw is dus vooral dat je niet alleen Flash geheugen koopt maar dat je ook meteen een handige kabel hebt om je iDevice op te laden. Dat werkt prima maar je moet altijd eerst de Lightning connector aansluiten en daarna de USB 3.0 connector. Als je het andersom doet is er niets aan de hand maar dan is het geheugen niet toegankelijk omdat de kabel dan alleen je iDevice gaat opladen.
pp3
Het geheugen van de kabel dient niet alleen als back-up voor je iDevice maar je kan ook eenvoudig bestanden uitwisselen tussen een Mac, PC en een iPhone of iPad. Via een MacBook zet je bijvoorbeeld snel video bestanden op het Flash geheugen van de PhotoFast MemoryCable en je bekijkt die bestanden later op je iPhone of iPad of je streamt ze naar je Apple TV. Als je de film gezien hebt kan je hem met de PhotoFast app ook meteen weer wissen van het Flash geheugen. Het komt er min of meer op neer dat als je iPhone of iPad de bestanden standaard kan weergeven je deze bestanden ook kan weergeven, gebruiken en beheren via de PhotoFast app. We hebben de PhotoFast MemoryCable uitgebreid getest en het werkt prima. Handig is ook dat het geheugen van de kabel cross-platform compatible is zodat je bestanden kan uitwisselen tussen iOS en USB-devices.
pp
Nieuw is ook dat de PhotoFast MemoryCable nu ook te gebruiken is als je iPhone of iPad in een case of hoesje zit. Dat was met voorgaande PhotoFast FlashDrives niet echt mogelijk. De kabel voldoet aan de Apple MFi (Made For iPhone) norm en de eerste test exemplaren hebben deze maand de fabriek in Taiwan verlaten. Op Indiegogo loopt op dit moment een crowdfunding & fundraising campagne voor de PhotoFast MemoryCable en er is inmiddels genoeg belangstelling om de massaproductie en de verkoop vanaf volgende maand te beginnen.
app
De PhotoFast app is de afgelopen twee jaar steeds beter geworden. Eerst fungeerde de app vooral als back-up tool maar nu kan je ook via de app ook een reservekopie maken van bestanden in de cloud bij Dropbox of Google Drive. Naast opslag van je foto’s, contacten en je kalender kan je nu ook een reservekopie maken van sociale media bestanden zoals Instagram, Flickr en Facebook. Bestanden zijn eventueel te versleutelen door ze te voorzien van een code. Gebruikers van een iPhone met Touch ID kunnen bestanden ontgrendelen met een vingerafdruk. Via de app beheer je eenvoudig muziek, video, foto’s en documenten vanaf je iOS device.

De onderstaande bestanden zijn compatible met de PhotoFast app en direct te weer te geven of te gebruiken op een iPhone of iPad:

Video: .mp4, .m4v, .mpv, .mov, .mpg, .mkv, .wmv, .flv, .3gp, .gif
Audio: .wav, .aac, .aif, .aiff, .caf, .m4a, .mp3
Afbeeldingen: .jpg, .tiff, .gif, .png
Documenten: .doc en .docx (Microsoft Word); .htm en .html (web pagina’s); .key (Keynote); .numbers (Numbers); .pages (Pages); .pdf (Preview en Adobe Acrobat); .ppt en .pptx (Microsoft PowerPoint); .txt (text); .rtf (rich text format); .vcf (contact informatie); .xls en .xlsx (Microsoft Excel); .zip; .ics
Photofast
Het design van de PhotoFast MemoryCable is doordacht maar toch eenvoudig. Via de bijgeleverde clip klik je de kabel eenvoudig in elkaar zodat hij weinig ruimte inneemt. De overdracht snelheid van het USB 3.o gedeelte is 80MB/s en de lees snelheid van het Lightning gedeelte is 30 MB/s. De schrijfsnelheid 20 MB/s. Vanwege de Apple Lightning connector is de MemoryCable alleen geschikt voor de iPhone 5, 5s, 5c, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, Air 2 en de iPad mini. Goedkoop zijn de PhotoFast geheugen kabeltjes niet. Dat heeft te maken met het wat duurdere en meer geavanceerde en betrouwbare flash geheugen waar PhotoFast gebruik van maakt. De PhotoFast MemoryCable is verkrijgbaar met 32GB ($130), 64GB ($160), en 128GB ($230) flash geheugen. De eerder genoemde prijzen zijn voorlopige retailprijzen, deze kunnen volgende maand afwijken van de uiteindelijk prijs voor de PhotoFast MemoryCable.
pf
De PhotoFast MemoryCable is niet zomaar een USB stickie maar een geavanceerde flash drive. Het geheugen onderscheidt zich vooral door een zeer hoge lees- en schrijfsnelheid. PhotoFast is met dit portable flash geheugen pionier. De MemoryCable is niet goedkoop, dat komt o.a. door de certificering voor het MFi programma van Apple. PhotoFast moet aan de normen van Apple voldoen zodat niet alleen de bijbehorende iOS software voor de PhotoFast flash drives goedgekeurd kan worden maar ook de hardware. Het gebruik van de Apple Lightning connector brengt overigens ook royalties met zich mee. Allemaal elementen die een extra belasting zijn van de prijs van de PhotoFast MemoryCable. In het USB-gedeelte zit nog een minuscuul rood lees/schrijf indicatie lampje verwerkt.
Photofast
Meer informatie over de PhotoFast MemoryCable is te vinden op www.photofast.com. De PhotoFast MemoryCable is verkrijgbaar vanaf september. In Nederland zijn ze te bestellen via DigiTrading. De prijzen zijn als volgt:

PhotoFast MemoryCable USB 2.0:

  • MemoryCable 32GB € 89,95 (incl. BTW)
  • MemoryCable 64GB € 119,95 (incl. BTW)

PhotoFast MemoryCable USB 3.0:

  • MemoriesCable  32GB € 129,95 (incl. BTW)
    MemoriesCable  64GB € 159,95 (incl. BTW)
    MemoriesCable 128GB € 229,95 (incl. BTW)

De iOS 9 beta release voor o.a. de nieuwe iPhones die volgende maand verschijnt werkt overigens prima met de PhotoFast MemoryCable.