MobileMac review: Jabra SPORT Wireless+ Bluetooth headset

Als je graag sport met muziek is het handig om een Sport headset te hebben die goed in je oren blijft zitten. Lastige bungelende draadjes zijn ook niet handig tijdens een training en weergave van muziek kan natuurlijk best draadloos via een Bluetooth verbinding. Daarbij is het soms ook fijn om niet met je iPhone te trainen of te joggen maar wel naar FM-radio te luisteren. Daar hebben ze bij Jabra wat op bedacht, de Jabra SPORT Wireless+ Bluetooth headset.
Jabra-1
De Jabra SPORT Wireless+ Bluetooth headset zit verpakt in een doosje van karton. Op de voorkant van de verpakking staat een afbeelding van de headset en een foto van Craig Alexander, een triatleet uit Australië die meerdere malen de Ironman in Hawaï heeft gewonnen en ook de Jabra SPORT Wireless+ Bluetooth headset gebruikt. Achterop de verpakking staat dat de Jabra headset in 2012 de CES innovatie award heeft gewonnen en in hetzelfde jaar ook nog een Red Dot Award heeft weten te veroveren.
Jabra-2
Na het openen van de doos zie je de headset in een omhulsel van zwart foam en op de bovenkant van de verpakking staat dat Craig Alexander de Jabra SPORT Wireless+ Bluetooth headset gebruikt vanwege de goede geluidskwaliteit en het gebruiksgemak. Daarnaast is de protectie tegen regen, stof en schokken handig tijdens het sporten. Alexander stelt dat de spullen waarmee hij werkt net zo goed als hij moeten kunnen presteren. Het gaat allemaal om prestatie en de Jabra SPORT Wireless+ voldoet aan die eis.
jabra-3
Als je de verpakking verder opent zie je een verpakte armband, MicroUSB-kabel, gebruiksaanwijzingen en een code voor 3 maanden gratis Enomondo Premium. Dat is een app die onderweg van je i of smartphone een persoonlijke trainer maakt. Via de Enomondo Sports Tracker kan je niet alleen de trainingsvoortgang bijhouden maar je krijgt tijdens je workout gesproken feedback. Via opgeslagen gegevens van vorige workouts kan je de ontwikkeling van je prestaties bijhouden en vergelijken. Via de GPS kan de app de route, afstand, duur, calorieverbruik en nog veel meer bijhouden.
jabra-4
Van links naar rechts de oordopjes, 1 FitClip, de Jabra headset, de Endomono voucher, armband, MicroUSB-kabel en de gebruiksaanwijzingen.
jabra-5
De bijgeleverde armband is niet geschikt om je iPhone in te stoppen maar er past wel een klassieke Nokia GSM in. De armband is gemaakt van neopreen achtig materiaal met klittenband.
jabra-6
In de verpakking tref je naast de Endomondo code een papiertje aan met garantie informatie (1 jaar), een gebruiksaanwijzing en een boekje met tips om de Jabra headset veilig te gebruiken. Die moesten wij met een vergrootglas lezen maar het komt er op neer dat je de headset niet elke dag uren lang op vol volume moet gebruiken. In 2009 bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat langer dan een uur per dag luisteren naar harde muziek via oordopjes die de gehooringang volledig afsluiten de kans op gehoorbeschadiging vergroot.
gebruiks
De gebruiksaanwijzing in 17 talen inclusief Nederlands en Engels is helder geschreven en binnen 5 minuten kan je de headset in gebruik nemen. Het is wel verstandig om voor het eerste gebruik de headset volledig op te laden. Dit duurt zo’n 2 uur via de bijgeleverde MicroUSB-kabel.
dopjes2
Bij de Jabra SPORT Wireless+ zit een zeer uitgebreid eargelpakket van 14 EarGels, twee standaard EarGels zijn niet zichtbaar op de bovenstaande foto omdat die al standaard op de headset zitten. De EarGels bestaan uit 7 setjes met verschillende vormen zodat je altijd een perfecte pasvorm hebt. Helemaal rechts op de foto zie je de FitClip die het draadje in je nek kan verkleinen voor een optimale pasvorm.
jabra-sport
De Jabra SPORT Wireless+ headset heeft een achter-het-oorontwerp die samen met de oorgels zorgen voor een perfecte maar vooral stevige pasvorm. We hebben salto’s gemaakt op een trampoline en daarbij bleef de headset gewoon op zijn plaats en het geluid bleef ook prima werken via de Bluetooth verbinding via een iPhone 6. De FitClip is handig om net iets meer zekerheid te hebben in je nek.
laden
Via de bijgeleverde USB- naar MicroUSB-kabel kan je de headset opladen. Dat kan via een USB- poort van je Mac of PC maar bijvoorbeeld ook via de oplader van je iPhone. De aansluiting voor de MicroUSB-kabel zit op het rechter oortje van de headset. Het opladen duurt zo’n twee uur. De MicroUSB-aansluiting is ook geschikt voor firmware updates van de headset.
laden
Tijdens het laden knippert er een minuscuul groen indicatielampje op de headset. Als de headset volledig is opgeladen knippert het lampje 1 minuut waarna het dooft. Via de volumetoets op het rechteroortje kan je ook een indicatie horen hoe vol de accu van de Jabra headset is. Als de spanning onder de 10% daalt gaat het indicatielampje rood knipperen. Op de headset hoor je dan ook de gesproken melding Low battery.
BT
Het verbinden va de Jabra SPORT Wireless+ headset via Bluetooth gaat snel en eenvoudig. Door de aan/uitknop op de headset 2 seconden ingedrukt te houden bij het eerste gebruik zoekt de headset naar een Bluetooth verbinding met je iPhone. Het koppelen werkte bij ons feilloos. Via de headset ontvang je gesproken instructies.
jabra
De headset is voorzien van een geïntegreerde FM-radio. Dat is handig voor de momenten waarop je bijvoorbeeld op de hoogte wil blijven van actuele gebeurtenissen of naar muziek wil luisteren via je favoriete radiozender. De zenders kan je opslaan als preset in de headset. Via de volumetoets kan je schakelen tussen zenders. Als je de volumetoets 1 seconde ingedrukt houdt ga je naar de volgende zender. De FM-radio is in te schakelen via de aparte FM-toets op de achterkant van het rechter oortje.
plaatsing
Het bevestigen van de Jabra SPORT Wireless+ headset is voor de eerste keer even wennen door het achter-het-oorontwerp. Het komt er op neer dat je eerst het dopje in je oor doet en daarna het pootje achter je oor klikt. Daarna trek je de FitClip iets aan zodat het verbindingsdraadje van de twee oortjes niet hinderlijk in je nek bungelt.
close
De headset is weer, stof en schokbestendig volgens Amerikaanse militaire normen. Dat komt erop neer dat de headset tegen een regenbuitje kan en dat je hem tijdens het joggen op het strand gewoon kan gebruiken. Zand en stof zullen de headset niet snel beschadigen en als je hem een keertje per ongeluk laat vallen overleeft de headset dat in de meeste gevallen.
jabra
De oortjes van de headset zitten prettig in en rond je oor. We hebben veel muziek soorten getest van klassiek tot speed metal en drum and bass maar konden geen extreme vervorming in het geluid waarnemen. De oortjes zijn prettig en door het in-ear gebruik hebben we ook niet meteen de indruk gekregen dat we een gehoorbeschading hebben opgelopen. Het volume is zowel op je iPhone als op het rechter-oortje te regelen. Het is wel handig dat je dat naar beneden brengt voordat je de Jabra headset aan en in je oor hangt.
upd
De headset is via een Mac of PC te updaten naar de laatste firmware versie. Je download de update eenvoudig via de Jabra website. Via de Bluetooth instellingen van je iPhone kan je zien welke firmware de Jabra headset gebruikt. Onze headset was standaard al voorzien van de laatste firmware.
oor
Wij vinden de Jabra SPORT Wireless+ Bluetooth headset erg prettig in gebruik. Via de multifunctionele toets die direct op het oortje zit kan je gesprekken aannemen. Door er twee keer op te drukken weiger je een gesprek. Tijdens de weergave van muziek pauzeer je het door er eenmaal op te drukken. Om de weergave te hervatten druk je nogmaals op de knop. Om de headset in of uit te schakelen moet je de multifunctionele toets 2 seconden ingedrukt houden.
jabra-sport-review
Technische specificaties

Verbinding: Bluetooth-versie: 3.0 Bereik tot 10 meter
Speaker afmeting: Φ 12.9 x 5.2 mm
Speaker gevoeligheid: 90 +/- 3 dB, RLR = -5 dB +/- 3 dB
Speaker impedantie: 32 Ω. RLR = -5 dB +/- 3 dB
Maximale input power speaker: 0.002 W
Speaker frequentie bereik: 300 Hz – 3.000 kHz
Microfoon type: 4 mm omni-directioneel HD, geluidsfilter om achtergrondgeluid te verwijderen.
Microfoon frequentie bereik: 50-12.000 Hz
Microfoon gevoeligheid:  -42 +/- 3 dB, SLR = 14 dB +/- 3 dB
Gebruikstemperatuur: -10° C tot 55°
Design: Oorhaak / over het oor
Headset kabel: 35 cm
Gewicht: 25 gram
Afmetingen: L 6,3 x W 1,2 x H 4,3
Gesprekstijd: Tot 4,5 uur
Standby-tijd: Tot 120 uur
Afspeeltijd muziek: 4 uur
Opladen via USB (5 PIN micro USB / B Type): Ja, oplaadtijd 2 uur
Stembegeleiding: Ja

De Jabra SPORT Wireless+ Bluetooth headset is te koop bij TelecomTelecom voor €89.95 waar ze overigens nog veel meer Jabra Headsets verkopen.