MobileMac review: Dunu Titan 5 Hi-Res audio in ear hoofdtelefoon

Het merk DUNU is nog vrij onbekend in Nederland maar we zien de DUNU in-ear hoofdtelefoons steeds vaker opduiken bij mensen die hi-end audio wel kunnen waarderen. DUNU maakt gebruik geavanceerde apparatuur om de hoofdtelefoons te produceren en kunnen we inmiddels tot de fabrikanten rekenen van de betere hoofdtelefoons. De oprichter van DUNU heeft jaren ervaring opgedaan met het ontwikkelen van hoofdtelefoons voor veel bekende en gerespecteerde merken als OEM fabrikant maar doet dat nu zelf onder de merknaam DUNU. Omdat er steeds meer audiofielen zijn die het merk ontdekken vanwege het goede klankbeeld hoog tijd voor een review, voordat ze hier ook in de winkel liggen.
DUNU-Titan-5
De DUNU Titan 5 zit verpakt in een keurig zwart doosje van karton wat op de voorkant bedrukt is met een afbeelding van de in-ear hoofdtelefoon en op de achterkant lees je dat het snoertje van de hoofdtelefoon te verwijderen is, dat de nano driver in staat is om (opgenomen) live muziek perfect weer te geven, dat het in-ear systeem zo ontworpen is dat geluiden van buitenaf minder hoorbaar zijn en je ziet vast een deel van de extra accessoires die zijn bijgeleverd.
Dunu-Titan-5-review1
Op de binnenkant van de de verpakking zien we een foto van een concert van Max Barskih, dat is een zanger uit de Oekraïne die vooral daar zeer populair is en blijkbaar ook fan is van de DUNU Titan 5 hoofdtelefoon. Dat DUNU zijn naam fonetisch gespeld heeft was ons ook al opgevallen. Er zitten wel meer spelfoutjes in de tekst op de verpakking en daarom is er vermoedelijk ook geen gebruiksaanwijzing bijgeleverd. Op de linkerflap staat technische informatie die we later nog uitgebreid zullen beschrijven.
Dunu-Titan-5-review2
Via een tweede lipje kan je de verpakking verder openen en daar zie je de DUNU Titan 5 in de plastic verpakking om beschadiging te voorkomen. Daaronder een keurig zwart doosje waar je de bijgeleverde oordopjes en accessoires in kan bewaren.
Dunu-review2
Als je het doosje uit de verpakking haalt zie je het snoertje van de hoofdtelefoon wat voorzien is van een kabelbinder van rubber om het geheel netjes op te rollen. De 3.5mm plug is voorzien van een klein laagje goud om een optimale connectie te garanderen met al je audio devices. Om de oordopjes van metaal uit de verpakking te verwijderen moet je even priegelen. Het geheel ziet er verzorgd en degelijk uit.
dunu-doosje-2
Als je het zwarte doosje van plastic opent tref je daarin een 3.5mm naar 6.3mm audio adapter aan plus een extra setje oordopjes. In totaal zitten er zes setjes ear-tips in de verpakking die speciaal ontworpen zijn voor de Titan 5. Er zitten drie verschillende maten in de verpakking van small, medium tot large. Hierdoor is er altijd wel een ear-tip die je past. In het doosje zitten ook twee witte oor stabilisatoren van plastic voor extra stabilisatie als dat nodig is. Wij hadden ze niet nodig omdat de Titan 5 al perfect aansluit in onze oren. Op de foto zie je ook een clip die je aan het draadje van de hoofdtelefoon kan bevestigen voor bevestiging aan kleding.
Dunu-set
In de verpakking tref je ook een garantiekaart aan, de garantie is 1 jaar en omdat de Dunu Titan 5 hier nog niet van de plank te koop is blijft het voorlopig daarbij.
Dunu2
De dynamische drivers van de DUNU Titan 5 hoofdtelefoon zijn gemaakt van geborsteld roestvrij staal. Het geluid van de divers zal na verloop van tijd steeds beter worden. De hoge tonen overheersen de eerste uren een beetje en daar moesten we wel even aan wennen. De hoofdtelefoon moet veel vlieguren maken om audio perfect weer te geven en volgens kenners zijn de drivers genoeg ingespeeld (ingesleten) na zo’n 200 uur.
titan-5
We hebben de DUNU Titan 5 zo’n 100 uur ingespeeld met voornamelijk MP3 bestanden van 320 kBps om de drivers goed in te branden. Volgens audiofielen zijn we daarmee op de helft. Afgezien dat we het inbranden nog steeds een beetje als raar ervaren klinkt de DUNU hoofdtelefoon wel beter dan toen we hem net in gebruik namen. Dat inbranden is dus geen onzin. Het metaal van de hoofdtelefoon maakt het geheel wel iets zwaarder. Dit hebben we qua draagcomfort niet als storend ervaren.
Dunu-connector
De audiokabel is voorzien van een kabelbinder van rubber om de kabel netjes op te rollen. In het rubber zitten 6 uitsparingen (3 rondjes en 3 rechthoekige) waar je een bolletje in kan klikken om het geheel bij elkaar te houden.  Om de draadjes van de hoofdtelefoon uit elkaar te houden zit er een bij de Y-splitsing een cilindrisch buisje van metaal met de merknaam DUNU. Op het buisje zit een rond verschuifbaar dopje met 2 gaatjes die de twee draadjes van de hoofdtelefoon handig uit elkaar kan houden. De 90 graden rechthoekige 3,5 mm plug werkt goed en de goud vergulde aansluiting is prima voor een optimaal contact met je iPod, iPhone, iPad, MacBook en nog veel meer. Met de bijgeleverde 3.5mm naar 6.3mm audio adapter is je hoofdtelefoon ook nog te gebruiken op je stereo installatie.
titan-5
Pluspunt is dat je de kabels van de oortjes kan loskoppelen, dat is bij een draadbreuk erg handig omdat je dan alleen de kabel hoeft te vervangen en niet de complete set. Daarbij is er ook een mogelijkheid om extra aansluitingen te creëren zoals een optie om gesprekken aan te nemen via je iPhone. Dat is op dit moment niet mogelijk met de Titan 5. Als je de hoofdtelefoon gebruikt tijdens weergave van muziek op je iPhone dan stopt de muziek als er een gesprek binnenkomt. De spreker is te horen via de hoofdtelefoon maar om een gesprek te voeren moet je, je iPhone minimaal op hands-free afstand van je hoofd houden.
Dunu-audio
Doordat de dopjes op de divers iets naar voren zijn geplaatst is het niet mogelijk om links en rechts met elkaar te verwisselen. De in-ear oordopjes passen maar op één manier in je oor. Op de drivers staat een L en R aanduiding maar ook op de connectors van de kabels.
doosje
Het zwarte doosje van 90mm x 65mm is voorzien van het DUNU-logo en heeft afgeronde hoeken. Het interieur is voorzien van een matte stroeve coating om de accessoires en je hoofdtelefoon enigszins te beschermen. Het doosje is voorzien van een goede sluiting waar je even op moet duwen om het doosje te openen. Er is ruimte genoeg om je hoofdtelefoon plus enkele accessoires in het doosje te stoppen.

dunu-5

Hoge tonen

In het begin zijn de hoge tonen prominenter aanwezig dan je gewend bent maar zeker niet dominant overheersend. Ze gaan naarmate je de hoofdtelefoon langer gebruikt wat meer uitgebalanceerder klinken.

Middentonen

Belangrijk voor de algehele balans van het klankbeeld zijn de middentonen. Deze zijn goed getailleerd en worden niet weggedrukt of op de achtergrond gezet door lage en hoge tonen. Zowel zang als akoestische geluiden klinken lekker warm. Bij pop, elektronische dance, klassiek of jazz zijn de middentonen prima.

Lage tonen

De bastonen zijn meer dan goed te noemen en kunnen bij elektronische dance muziek wel eens overheersen. De lage tonen klinken lekker diep en rauw. De bas in combinatie met de hoge tonen is prima in balans. Je moet met de diepe basgeluiden wel rekening houden met trillende trommelvliezen als je het volume wat harder zet.
draadje

Kwaliteit

De DUNU Titan 5 voldoet aan de hi-res audio norm. Dat komt er op neer dat deze hoofdtelefoon in staat is om audio wat op een hoge resolutie is opgenomen (zonder compressie) perfect kan weergeven. Hi-res audio klinkt aanzienlijk beter dan een MP3-bestand en in sommige gevallen zelfs beter dan een CD. Veel MP3-bestanden hebben een bitrate van 16-bits en een sample frequentie van 44.1kHz. Dat is voor de meeste mensen prima maar als je prijs stelt op de hi-res audio kan je met de DUNU hoofdtelefoon ook prima bestanden weergeven met een bitrate van 24-bits bij een sample frequentie van 192kHz. De hogere sample frequentie en bitrate zorgt voor een zeer nauwkeurigere weergave van audio zodat details ook veel beter te horen zijn.

Draaggemak

Ze zitten met de juiste (bijgeleverde) oordopjes als gegoten. Dat klinkt wat overdreven maar de Titan 5 blijft echt goed in je oor hangen. Achtergrondgeluiden op straat zijn soms nog net hoorbaar maar pas echt als er een auto met een aardige V8 motor langsrijdt. Hou daar buiten op straat dus rekening mee.

opbouw

Technische specificaties

  • Enkele dynamische driver IEM
  • 13mm titanium “nano class” driver
  • Frequentie bereik: 10 Hz – 40 Khz
  • Impedantie: 32 ohm
  • Gevoeligheid: 108 dB (+/-2 dB)
  • Aansluiting: 3.5mm bladgoud en 6.3mm verloopplug
  • Kabel: 1.2m en verwijder en vervangbaar
  • Gewicht: 24 gram
  • Behuizing: geborsteld roestvrij staal
  • Prijs: €129 via de Amazon website van onze oosterburen of €154,99 via een Spaanse U-bocht

Conclusie

De DUNU Titan 5 Hi-Res audio in ear hoofdtelefoon kost €129 via de Amazon website van onze oosterburen en dat is voor veel mensen best veel geld voor een paar audio oordopjes. Als we hem vergelijken met een goedkopere in-ear hoofdtelefoon van €99 dan is dat meteen kinderspeelgoed. De DUNU Titan 5 is aanzienlijk beter met weergave van audio. Het is een excellente hoofdtelefoon die weinig geld kost als we hem vergelijken met de prestaties van andere hoofdtelefoons in het wat duurdere segment die soms meer dan het dubbele kosten. Het geluid klinkt rijk en vol en de (vrouwelijke) vocalen zijn stevig en goed. Klanken zijn mooi uitgebalanceerd en gedetailleerd. Voor vergelijkend warenonderzoek kunnen we je ook nog de DUNU Titan 5 review van Head-Fi aanraden.

Let wel op dat regelmatig en langdurig gebruik van oordopjes (meer dan 30 minuten per dag) de kans op een blijvende gehoorbeschadiging vergroot.

dunu