MobileMac review: de Ztylus iPhone 6 (Plus) case met de RV-2 Revolver Lens Kit

Bij Pixigo.nl verkopen ze vrijwel alle ultieme accessoires op het gebied van iPhoneografie. De Revolver Lens van Ztylus is daar een goed voorbeeld van. De basis bestaat uit een iPhone case waar je de zogenaamde roterende RV-2 Revolver Lens op schroeft. Het geheel heeft de uitstraling van een retro camera en doet je denken aan vervlogen Leica tijden. In de zilverkleurige ronde draaischijf zitten 3 lenzen (groothoeklens, macrolens en fisheye-lens ) en één polarisatie filter.
Ztylus opbouw
Groot voordeel van de twee losse componenten is dat je de roterende RV-2 Revolver Lens ook op oudere en toekomstige Ztylus cases kan monteren. Als je bijvoorbeeld de Ztylus ZIP-5s kit koopt voor de iPhone 5/5s betaal je €99,99 Als je daarna update naar een iPhone 6 of een iPhone 6 Plus koop je al vanaf € 29,99 een nieuwe case waar je de roterende RV-2 Revolver Lens uit de kit van de 5/5s ook weer op kan gebruiken. Als je een iPhone 6 of een iPhone 6 Plus hebt en wil beginnen met de Ztylus lenskit betaal je € 119,99 voor de case en de RV-2 Smart-Flip Revolver Lens. In deze MobileMac review kijken we uitgebreid naar de Ztylus Zip 6P case voor de iPhone 6 Plus en de RV-2 Smart-Flip Revolver Lens.
Ztylus1
De Ztylus Zip 6P case zit verpakt in een doosje met een kijkvenster. In het venster van plastic zit een rond gat zodat je het materiaal van de case alvast kan voelen. De zilverkleurige clip op de ronde schijf die je ziet is een standaard om de case te kunnen neerzetten als je de RV-2 Revolver Lens niet hebt bevestigd op de case. Op de achterzijde van de verpakking en de binnenkant lees je beknopt wat de mogelijkheden van de case zijn.
stylus case iPhone 6
De inhoud van de verpakking, een gebruiksaanwijzing, enkele stickers, een visitekaartje en de deels metalen versie van de Ztylus case die € 49,99 kost. Er is ook een lite versie van de case te koop die van polycarbonaat is gemaakt en zonder afwerking met metaal. Wij bespreken de luxere versie in deze review.
case
Van links naar rechts de bovenkant van de Ztylus case, de binnenkant en ter illustratie van het formaat van de case een iPhone 6 Plus. De Ztylus case is aan de buitenkant is mooi afgewerkt met een coating van rubber. Op de ronde afneembare draaischijf zie je de standaard met de Ztylus merknaam van metaal. Op de afbeelding in het midden is ook duidelijk de uitneembare draaischijf zichtbaar. De binnenkant van de case is afgewerkt met materiaal wat niet alleen fluweelzacht aanvoelt maar er ook zo uitziet.
binnenkant case
Aan de onderkant van de case is er voldoende ruimte gecreëerd zodat de 3.5-mm stereo
hoofdtelefoon ingang en de Lightning connector prima bereikbaar zijn. Voor de luispreker en de microfoon zitten ook grote openingen zodat de case geen enkele belemmering zal opleveren tijdens het dagelijks gebruik van je iPhone. Dit is ook het geval met de uitsparingen voor de volumetoetsen, aan/uitknop en de trilstand schakelaar. In de achterkant van de Ztylus case zitten twee gaatjes op maat voor de 8-megapixel iSight camera en de True Tone flitser.
buitenkant
Om de iPhone in de case te plaatsen schroef je op de achterzijde het gedeelte van metaal los met het ronde schroefje van metaal. Dit wekt snel en eenvoudig, net als het plaatsen van een iPhone in de case. Op de achterzijde zie je ook uitsparing voor de lenzen van de Ztylus RV-2 Smart-Flip Revolver. Het ronde zilverkleurige balletje zorgt ervoor dat de lens op de juiste hoogte voor de lens van de iSight camera van de iPhone komt te zitten.
case2
Je schuift de iPhone in de case en doordat de binnenkant is afgewerkt met fluweelzacht microfiber komen er ook geen krassen op de behuizing van je iPhone. Het onderste metalen klepje van de Ztylus case schuif je op de achterzijde van de case en schroef je daarna weer vast in het andere deel van de case. De cases worden deels met de hand gemaakt en het metaal is met de hand gepolijst.
onderkant
Hierboven nog eens in detail de metalen onderkant van de case en het schroefje waarmee je de twee delen aan elkaar vastschroeft. Op de rechter foto zie je duidelijk dat de opbouw van de case aan de onderkant goed doordacht is gemaakt en dat je ook nog andere accessoires kan blijven gebruiken door de ruime openingen.
standaard
Als je de case niet gebruikt in combinatie met de RV-2 Revolver Lens kan je de standaard aan de achterkant gebruiken om bijvoorbeeld een film te kijken of om het (laatste) Journaal even (terug) te kijken. In de praktijk merkten we dat we altijd de roterende RV-2 Revolver Lens op de case lieten zitten en de ronde afdichting met de standaard nooit meer op de case monteerden.
randje
De voorkant van de case heeft een opstaand randje zodat je, je iPhone in de case ook met het display naar beneden op een tafel kan leggen zonder dat er krassen op komen. De case is zo opgebouwd dat je eventueel ook nog een screenprotector kan gebruiken.
keycord
Hierboven de case zonder de ronde afdichting aan de achterzijde en daarboven de RV-2 Smart-Flip Revolver Lens die we hieronder uitgebreid gaan bespreken in combinatie met de Ztylus case. Op de rechterfoto de RV-2 Smart-Flip Revolver Lens in de behuizing van de case. Wat we nog niet hebben vermeld is dat de case is voorzien van een uitsparing aan de onderkant waar je een keycord of polsbandje aan kan bevestigen.
Ztylus2
De verpakking van de RV-2 versie 2.0 Smart-Flip Revolver Lens is voorzien van een hangertje en een kijkvenster. Op de achterkant een korte beschrijving van de RV-2 waaruit blijkt dat de optische kwaliteit van de lenzen aan de hoogst mogelijke normen voldoen.
Ztylus6
In de verpakking tref je een lensdoekje van microfiber aan waarmee je de lenzen kan reinigen. Een zakje van zacht stof waarin je de roterende RV-2 lens kan bewaren en de RV-2. Daarnaast de Ztylus stickers, visitekaartje en een beknopte gebruiksaanwijzing.
lens
RV staat voor revolver en die naam is niet voor niets gekozen. In de roterende ronde schijf zitten 3 armpjes met 3 lenzen en één filter verborgen.  De 2 staat voor versie 2.0 en op de achterkant zien we dat de RV-2 is ontworpen in de Verenigde Staten en in China is geassembleerd. De roterende revolver lens bevestiging is gemaakt van duurzaam metaal en plastic.
Ztylus
De RV-2 op de Ztylus case doet je denken aan een camera uit vervlogen tijden. Toch is de technologie goed doordacht omdat je nu altijd 3 lenzen en één polarisatiefilter bij je hebt. Het gebruik is erg prettig en tijdens het draaien van de ronde disc hoor je klikjes die aangeven of je de volgende lens al kan openen en voor de iSight camera kan draaien. Het eerste klikje geeft aan dat alle 3 armpjes zijn geblokkeerd en dus niet spontaan kunnen openen in bijvoorbeeld je tas of jaszak. Het tweede klikje geeft het armpje vrij die je voor de lens van de iSight camera van je iPhone kan draaien. Dit werkt erg prettig en is goed doordacht.
lens
Als je aan de schijf draait kies je een lens of filter. Je opent een armpje met een lens of filter uit de ronde disc die je voor de iSight camera draait. Aan de onderkant zit een opstaand randje wat perfect in de ronde uitsparing van de case rondom de iSight camera valt. De True Tone flitser van je iPhone is niet meer te gebruiken omdat de houder van de 3 lenzen en het filter de flitser volledig afdekt.
lens2
De case is voorzien van een polarisatiefilter wat opvalt door de rode vormgeving. Door aan het filter te draaien kan je de correctie van het filter wijzigen. De overige lenzen zijn zwart maar de macrolens (foto rechts) gebruik je door de wijdhoeklens te verwijderen. Dit werkt erg prettig via een magneetje zodat de lens snel is te verwijderen. Na het maken van de macro foto’s moet je dus niet vergeten om de magnetische groothoeklens weer terug te plaatsen.
casette
Hierboven zie je hoe het armpje met een filter of lens uit de roterende RV-2 disc komt. Het werkt erg snel en handig en we merken dat de roterende disc ook handig is om je iPhone van een tafel te pakken of als iets meer houvast tijdens het gebruik.
disc
Hierboven de RV-2 met de FL (fisheye) lens. Door je nagel in het streepje boven de tekst FL te plaatsen open je het armpje met de lens. Aan het armpje zit een veertje wat ervoor zorgt dat de lens snel voor de iSight camera kan draaien en perfect in de uitsparing van de behuizing van de case valt. We hebben de Ztylus case en de RV-2 veelvuldig gebruikt en het mechanisme werkt perfect.
achterkant
De Ztylus case en de Ztylus RV-2 in actie. De case heeft een erg prettige grip zodat het geheel niet snel uit je handen kan glijden. De case zelf zorgt voor een prima basis bescherming van je iPhone en de RV-2 disc kan de lens van je iSight camera ook niet beschadigen.
draai
De roterende RV-2 disc maakt het geheel wel vrij dik maar het voordeel is dat je de RV-2 weer via een draaibeweging van de Ztylus case kan verwijderen. De ronde schijf met de standaard die vooral dient als afdekdopje van de case is eenvoudig weer terug te plaatsen. Om de ronde RV-2 behuizing te verwijderen druk je op het rode knopje aan de onderkant en draai je naar rechts. Dit is in het begin even wennen maar als je het een keer hebt gedaan kan je de gebruiksaanwijzing vergeten.
macro
Tot slot de kwaliteit van de lenzen en het polarisatie filter. Als eerste de macrolens. Die vergroot het beeld zo’n 4 maal. Dat lijkt weinig maar dat is erg veel. In de linkerbovenhoek zie je wat maximaal haalbaar is met de iSight camera van een iPhone 6 Plus. Als we dichterbij komen kan de autofocus van de iSight camera het bloemetje niet meer scherp in beeld brengen. Met de Macrolens van de Ztylus RV-2 kan je een stuk dichterbij komen.
macro1
Als je de automatische instellingen van je iPhone gebruikt krijg je de bovenstaande foto’s. De scherptediepte van de lens is vrij nauwkeurig. Als je zoals op de foto links niet recht boven het te fotograferen object zit met je camera maar schuin dan krijg je een goede scherptediepte te zien. Op de foto rechts zie je dat de macrolens van de Ztylus RV-2 al minder scherptediepte vertoont omdat de camera beter boven het voorwerp zat tijdens het nemen van de foto.  Bij macrofotografie met een iPhone vanuit de hand heb je te maken met extreem kleine scherptediepte en wij zijn zeer tevreden over het resultaat.
macro2
Door te experimenteren met een goede foto app zoals Camera+ kan je de instellingen zoals diafragma beter tweaken en prachtige resultaten bereiken. Alle foto’s die wij hebben gemaakt met de Ztylus RV-2 hebben we vanuit de hand genomen en met de standaard automatische instellingen van de iPhone en daarmee kregen we al een prachtige Bokeh.
groothoek
De houder van de Macrolens heeft een uitneembare lens met de indicatie W/M die ook dient als groothoeklens. Het lensje maakt het beeld zo’n 20% groter. Dat werkt met objecten zoals gebouwen en landschappen prima maar soms zagen we ook wel dat het zwartniveau iets teveel in het zwart ligt. Als we een foto van onze redactiehond als voorbeeld nemen zie je dat vooral in haar ogen, neus, riem en bek. De coating van de lens geeft in de hoeken een beperkte scherptediepte waardoor het midden van foto vrijwel altijd scherp is maar de hoeken een stuk minder.
wijdhoek5
Het midden van de foto (rode cirkel) is altijd scherp maar daaromheen zit een gebied wat vrijwel altijd onscherp is. Het hangt van de compositie van de foto af hoe dit overkomt. De bovenste foto is genomen op een bewolkte dag om het effect goed zichtbaar te maken. Het valt dan ook goed op dat de Ztylus RV-2 minstens één stop lichtniveau wegneemt.
wijdhoek2
Op de bovenstaande foto zie je links het standaard kader van een iPhone 6 Plus met een beeldhoek van 4.15mm wat staat voor 30mm in conventionele fotografie termen. Rechts het kader met de groothoeklens van de Ztylus RV-2 die het algehele beeld 20% groter maakt. Dit groothoek effect kan je ook bereiken door een paar stappen achteruit te lopen en de camera een fractie naar links te bewegen.
wijdhoek4
Als je rekening houdt met de scherptediepte in de hoeken dan kan je met de groothoeklens prima foto’s maken. De scherptediepte vertekening valt buiten de gulden snede en als je handmatige instellingen gebruikt via een app zijn de foto’s nog meet te perfectioneren en kan je in sommige gevallen ook 1 stop overbelichten om de helderheid van de foto beter te maken.
fisheye
De fisheye lens doet wat je er van verwacht. Een extreme groothoek foto met een beeldhoek van 180 graden. De testfoto’s die we er mee hebben gemaakt zijn allemaal prima. Selfies van een hoog standpunt waarbij het onderwerp van de foto een groot hoofd krijgt en minuscule voeten zijn een instant succes. 
wolken
Het Circulair Polarisatie Lensfilter hebben we getest maar het beoogde resultaat valt een beetje tegen. Je kan er reflecties mee weghalen uit het water of een ruit door aan het wieltje van het filter te draaien. Met het rode wieltje verhoog of verlaag je de intensiteit van de polarisatie. Waarschijnlijk zijn we verwend door het filter van een van onze Fuji camera’s die dit beter kan. Vreemd is dat overigens niet want zo’n filter kost al gauw €70 en nu krijg je voor dat geld 3 lenzen en één filter. Het RV-2 polarisatie filter werkte wel goed om het contrast van een lucht met wolken te verbeteren.
video
We hebben met de Ztylus case en RV-2 disc ook nog wat video-opnames gemaakt. De groothoek en de fisheye lens lenen zich daar prima voor maar net als bij de foto’s moet je daar ook rekening houden met vertekening in de hoeken van de lens. Onze huis, tuin en keuken video’s houden we graag privé maar via deze YouTube video krijg je een aardige indicatie wat er mogelijk is.
2
Onze ervaring met de Revolver 4 in 1 behuizing is erg goed en het bediengemak ook. De Ztylus case maakt je iPhone 6 Plus niet veel dikker met 10.7mm. We hebben wel vaker gekeken naar lenzen voor onze iPhones maar eigenlijk hebben we nog nooit een goede oplossing gezien. De innovatieve vormgeving van de Ztylus case en RV-2 disc is zeer handig. Je hoeft dus niet te klungelen met magneetjes die de werking van je iPhone kunnen verstoren. Het idee dat we de RV-2 ook weer kunnen gebruiken op een toekomstige iPhone 7 vinden we ook erg prettig. Dat is bij fabrikanten van andere lenzen en filters wel anders omdat je daar elke keer weer een geheel nieuwe set met lenzen moet aanschaffen.

Bij Pixigo.nl koop je de Ztylus RV-2 Smart-Flip Revolver 4 in1 Flip Out Lens voor € 69,99 en de bijbehorende Ztylus cases zijn vanaf de iPhone 5 te koop. Een complete Ztylus 4 in 1 lens startkit   voor de iPhone 6 of de iPhone 6 Plus kost € 119,99. De Ztylus ZIP-5s startkit voor de iPhone 5/5s kost € 99,99
3