MobileMac review: de TomTom Bandit Action Camera is ideaal voor iedereen die niet kan monteren en in menu’s wil duiken

Begin dit jaar lekte uit dat TomTom technologie had opgekocht van de Duitse startup GoBandit GmbH. Dit bedrijf produceerde tussen 2010 en 2012 action camera’s met GPS en WiFi aan boord. In 2013 gingen een aantal van de GoBandit software ontwikkelaars uit Belgrado voor TomTom werken en dat was het moment dat TomTom het bedrijf ook daadwerkelijk heeft overgenomen. Analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux kwam half april 2015 als eerste met de melding dat TomTom een actiecamera zou gaan lanceren. Later die maand gebeurde dat ook. TomTom introduceerde de Bandit action camera met ingebouwde media-server, GPS sensoren en een nieuwe gewaagde methode van monteren waarmee je veel tijd mee kan besparen.

Voor ons kwam de TomTom action camera ook als een verassing. GoPro heeft de markt al grotendeels in handen maar laat hier en daar ook behoorlijke steken vallen. Dit bleek  tijdens de introductie van de GoPro Session waar we onlangs nog een review over schreven. De aanpak van TomTom is ook anders omdat er in de Bandit een mediaserver zit ingebouwd waarmee je video’s snel en eenvoudig kan bewerken en delen via je smartphone. In deze MobileMac review kijken we uitgebreid naar de TomTom Bandit.
bandit-review
Er zijn twee versies van de de TomTom Bandit te  koop. Een standaard versie die €429 kost en er is een premium pack met extra accessoires te koop voor €499. In deze review kijken we naar de premium versie. De TomTom Bandit zit verpakt in een verpakking van karton met een display van hard, doorzichtig, plastic. In de bovenkant van de verpakking tref je de afstandsbediening aan. De Bandit zit vast op een display van zwart plastic zodat je hem voor aankoop al kan bewonderen.
doosje
In de (premium) verpakking zitten twee doosjes met accesoires, een beknopte snelstartgids en de gebruiksaanwijzing. Wat opvalt is dat alle accessoires ons voor gebruik al meteen een goede hoogwaardige kwalitatieve indruk gaven. Ze voelen duurzaam aan en er is goed over nagedacht.
bandit-premium
Hierboven zie je de volledige inhoud van de verpakking van de premium versie. We bespreken alle accessoires later in deze review. Het verschil in prijs tussen de premium versie en de standaard versie van de TomTom Bandit is €70. Voor dat geld krijg je o.a. een remote bediening, waterdichte lens en handige mounts. Als je die later los zou kopen ben je meer dan €200 kwijt.
basic-mounts
Bij de standaard versie ontvang je de bovenstaande 3 mounts. Twee standaard mounts die je op je helm of bijvoorbeeld een skateboard kan plakken en een GoPro adapter. Met deze laatste mount kan je vrijwel alle GoPro accessoires ook gebruiken voor de TomTom Bandit.
TomTom-Bandit-mount
Met de 360 graden pitch houder kan je de TomTom Bandit niet alleen 360 graden draaien maar ook in hoogte verstellen. Je klikt de houder op de bijgeleverde platte of gebogen zelfklevende oppervlakte houders (rechtsboven op de foto) die je kan bevestigen op een helm of een vlakke ondergrond. Daarop klik je de 360 graden pitch houder.
mount
Met de 360 graden pitch houder kan je de camera ook naar boven of omlaag richten. De TomTom Bandit klik je op de pitch houder en deze is ook weer eenvoudig te verwijderen. Aan de rechterkant van de pitch houder zit een slim mechanisme via een hendeltje waarmee je de hoogte en de rotatie kan vergrendelen. Aan de binnenkant van de pitch houder zit een knopje waarmee je de 360 graden pitch houder kan loskoppelen van de zelfklevende oppervlakte houder. Goed doordacht want zo sluit je ook uit dat de houder per ongeluk kan loskoppelen tijdens een actiemoment.
remote
In het premium pack ook een afstandsbediening met een polsband en een bandje om de remote bijvoorbeeld op een stuur van een fiets te bevestigen. De knoppen op de afstandsbediening komen overeen met de twee knoppen op de TomTom Bandit zelf. Tijdens een video opname kan je de stervormige rode knop gebruiken om hoogtepunten te markeren. Deze video momenten zijn dan later weer snel terug te vinden via de TomTom Bandit app.
cr
Het koppelen van de afstandsbediening met de TomTom Bandit werkt snel en eenvoudig via een Bluetooth verbinding die weinig energie gebruikt. De CR2032 batterij in de afstandsbediening is ook te vervangen. De afstandsbediening is net als de camera ook voorzien van LED-lampjes zodat je ook op afstand kan zien of je een opname ook daadwerkelijk start. De afstandsbediening is spatwaterdicht en niet geschikt voor gebruik onder water. De afstandsbediening heeft een adviesprijs van €49.95 en zit standaard bij het premium pack.
lens
In de premium verpakking ook een duiklensdop met een adviesprijs van €39.95 die je TomTom Bandit waterdicht maakt tot 50 meter diepte onder water. De waterdichte IPX8 lensdop heeft een lens die is gemaakt van gehard glas die water afstoot en krasbestendig is. De volledig platte lensdop voorkomt ook vervorming bij opnamen onder water.
lens2
Met de zwarte lensdop is de TomTom Bandit te gebruiken tot een diepte van 50 meter onder water. De witte lensdop is spatwaterbestendig volgens de IPX7 norm en dus prima geschikt om op een regenachtige dag buiten in de regen te gebruiken. Aan de voorkant van de witte lensdop zitten twee miniscule gaatjes voor het geluid. De zwarte waterdichte lensdop heeft die niet zodat je vrijwel geen geluid meer kan registreren.
lens-vervangen
De lensdoppen kunnen makkelijk worden los- en vastgedraaid. Op de voorkant van de camera zit een wit lipje wat je ingedrukt moet houden om de lensdoppen te vervangen. Als je camera een keer valt of beschadigt raakt is het ook een veilig idee dat dan niet meteen de lens van de Bandit schade oploopt maar slechts de lensdop die je kan vervangen.
audio
In het premium pack ook een “little furry thing” dat is een nepbontje wat in staat is om ruis bij hoge snelheden of wind uit het audio te filteren. Dit werkt goed maar heeft als nadeel wel dat het audio wat toch al niet fantastisch is nog iets minder van kwaliteit is. Dit kan je ondervangen door een externe microfoon via de optionele TomTom microfoonkabel aan de Bandit te bevestigen.
kabel
In de verpakking ook een stroomkabel waarmee je de TomTom Bandit continue kan voorzien van stroom. Handig als je een keer een langdurige time-lapse wil maken met behulp van een externe battery pack of gewoon thuis via de USB-aansluiting van je Mac of PC.
mount-Bandit
Tot slot tref je in de premium verpakking een robuuste stuurhouder aan. Te monteren op buizen zonder gereedschap met een diameter van maximaal 3 centimeter.
1
De positie van je camera is via een draaiknopje eenvoudig te wijzigen. Het balhoofd in de houder kan vrijwel alle kanten opdraaien zodat er meerdere kijkhoeken te zien zijn voor de camera. Niet alleen handig voor op de fiets maar bijvoorbeeld ook op een tuinstoel om een langdurige time-lapse op te nemen.

Naast de accessoires uit het premium pack heeft TomTom ook nog een statiefadapter, polshouder, handstatief, boardhouder, drijvende beschermhoes, batt-stick in spatwaterbestendige hoes, hartslagmetermicrofoonkabel en microvezeltasjes te koop.

TomTom Bandit

gras
De TomTom Bandit is zeer robuust uitgevoerd met een behuizing van hard plastic. De Bandit is bestand tegen stoten, trillingen en schokken en te gebruiken bij temperaturen van -20 °C tot +40 °C.
bediening
Het menu van de bandit werkt eenvoudig via de witte bedieningsknop op de camera. Met de knop navigeer je eenvoudig omhoog, omlaag, naar links of naar rechts in het menu en om naar andere schermen in het menu te navigeren. Als je de TomTom Bandit in gebruik neemt moet je eenmalig een aantal instellingen invoeren. Op het middelste display zie je boven in beeld 3 pictogrammen. Deze geven de GPS-ontvangst, de status van de batterij en opslagcapaciteit aan. Als er een hartje verschijnt zie je dat er een hartslagmeter is aangesloten. De navigatie door de menu’s werkt snel en eenvoudig. Het witte knopje met het vierkantje stop teken wat boven het LCD-display zit is om de registratie van een video te stoppen of om de camera uit te schakelen.
lens-start
De TomTom Bandit is voorzien van een 16-megapixel CCD sensor met een EFL 3.1 mm, f/2.4 groothoeklens. Om de camera in te schakelen moet je de rode aanknop met het zwarte sterretje op de achterzijde minimaal 2 seconden ingedrukt houden. Daarnaast dient deze knop ook om hoogtepunten te markeren tijdens de registratie van video. Je neemt een video op en op enig moment gebeurt er iets wat interessant is om later terug te kijken of te gebruiken in een montage via de TomTom Bandit app. Dat fragment markeer je dan door even op de aanknop te drukken. Later zal je zien dat dit fragment automatisch opduikt in je “shake to edit” montage. In de foto mode dient de rode knop om (burst) foto’s te nemen.
bevestiging
De TomTom Bandit aan de onderkant voorzien van een quick-­release voet van metaal. Deze voet is niet te verwijderen maar is wel weer handig om je TomTom Bandit neer te zetten. Zonder deze voet zou hij door de ronde vorm omvallen.
onderkant
Je kunt de voet van de TomTom Bandit 180 graden om de TomTom Bandit-behuizing draaien zodat je de TomTom Bandit op verschillende hoeken kunt plaatsen en aan de linker- of rechterzijde van bijvoorbeeld een helm kan monteren. Het voetje is op zich al een handige innovatie op het gebied van het bevestigen en het ontkoppelen van je TomTom Bandit. Je hebt geen schroefje nodig om de camera te bevestigen zoals bij GoPro. Je knijpt in de plastic quick-release knopjes aan weerszijden van het voetje om de camera te ontgrendelen. De knopjes zijn voorzien van een veermechanisme.
bandit
Aan de voorkant van de camera zit een wit STOP knopje om de Bandit  uit te schakelen. Als je er 2 seconden op drukt gaat de camera uit. tegelijkertijd knipperen de rode ledlampjes op de voor en achterkant en je hoort het geluid wat aangeeft dat de camera uitgeschakeld is. Als de accu leeg is gaat de camera ook vanzelf uit.

Batt-Stick

De Bandit is voorzien van een zogenaamde Batt-Stick. Door op de ontkoppelknop van de Batt-Stick te drukken en hem naar links te draaien haal je hem uit de behuizing van de TomTom Bandit.
accu
De Batt-Stick dient niet alleen als accu voor de camera maar er zit ook een uitsparing in voor een microSD-kaart van klasse 10 of hoger. Als de Batt-Stick is opgeladen steek je hem weer in de TomTom Bandit en draai je de Batt-Stick naar rechts om hem te vergrendelen.
batt-stick
De Batt-Stick is voorzien van een USB-stekker die je in een Mac of PC kan stoppen voor overdracht van foto’s en video’s en het opladen van de accu in de Batt-Stick. Aan de bovenkant zitten 4 ledlampjes die het energieniveau van de Batt-Stick laten zien. Dit doe je door even op de START-knop te drukken aan de achterkant van de stick. accu2
De Batt-Stick heeft een USB 3.0-aansluiting voor een zeer snelle gegevensoverdracht. Het microSD-kaartje hoef je daardoor nooit meer te verwijderen. Als je de Bat-Stick in je Mac steekt zie je meteen een mapje op je bureaublad verschijnen met de video’s en de foto’s. De capaciteit van de accu van de Batt-Stick is 1900 mAh. Ter vergelijking de capaciteit van een GoPro Hero4 accu is 1160 mAh.
batt-stick-2
Tijdens het laden gaan de 4 ledlampjes branden om het energieniveau aan te geven. Als ze alle 4 constant branden is de 1900 mAh accu volledig opgeladen. Je kan de Batt-Stick opladen via de adapter van je iPhone, iPad of gewoon via een USB-poort. Via TomTom zijn ook extra Batt-Sticks te koop maar in de praktijk hebben wij die nooit nodig gehad omdat de accu erg lang meegaat. Daarbij is de camera voorzien van een sluimermode als je hem 2 minuten niet gebruikt. De TomTom Bandit wordt na twee uur in stand-bymodus helemaal uitgeschakeld. De stand-bymodus is bedacht om energie te besparen en gaat aan als je de Bandit 2 minuten niet gebruikt.
bandit
Volgens de gebruiksaanwijzing kan je de Bandit meteen weer gebruiken als je op de START-knop drukt. De Bandit start dan meteen op in de laatst gebruikte modus. Wij merkten dat de START-knop op de camera niet altijd werkt als de camera in de stand-bymodus staat. Je moet dan twee keer drukken om de Bandit uit de  stand-bymodus te halen. Na contact met TomTom begrepen we dat dit met een volgende software update zal worden opgelost.

TomTom Bandit versus GoPro Hero 4

we hebben de Bandit vergeleken met een GoPro Hero 4 en komen tot de conclusie dat de fotokwaliteit van de TomTom Bandit bij goede lichtsituaties niet veel afwijkt van de GoPro Hero4. De videokwaliteit is een ander verhaal. In het donker is de GoPro beter maar we tekenen daarbij wel aan dat ze bij GoPro jaren hebben gewerkt aan een goede kleurbalans. Bij TomTom zijn ze net begonnen. Daarbij is de GoPro nog extra te tweaken via extra instellingen, die heeft de Bandit niet. Qua belichting heb je bij de TomTom Bandit 3 keuzes: auto, helder of nacht. De video kwaliteit van de Bandit is redelijk maar bij weinig licht zien we al gauw ruis in beeld verschijnen.
Bandit vs GoPro
Hierboven zie je het verschil in formaat tussen de GoPro Hero 4 zonder waterdichte behuizing en de TomTom Bandit. De Hero 4 weegt 84 gram zonder behuizing en 147 gram met behuizing. De TomTom Bandit weegt 190 gram.
Hero4vsbandit
Hierboven is goed te zien hoe handig het voetje van de TomTom Bandit is. Om een GoPro in een (waterdichte) behuizing te gebruiken heb je altijd een bevestiging met een schroef nodig.
4
De opnameknop van de GoPro vinden we wel handiger. De plaatsing van de opnameknop op de achterzijde van de TomTom Bandit is niet echt handig. Tijdens het nemen van een foto of video krijg je ook als snel een beweging in beeld te zien. Het zou handig zijn als TomTom via een update ook de bovenste uitknop geschikt maakt om een foto te nemen.
4
TomTom heeft met de Bandit ook voor een vrij gewaagde vormgeving gekozen en niet zoals veel andere fabrikanten de vormgeving van GoPro overgenomen. We moesten een beetje denken aan de Contour en iON action camera’s maar dan stukken beter uitgevoerd.
EXIF
De Hero 4 Silver heeft een 12-megapixel camera aan boord die foto’s maakt van gemiddeld zo’n 2,2 megabyte. De TomTom Bandit heeft een 16-megapixel camera en maakt foto’s van zo’n 1,5 megabyte. Daar valt misschien nog wel iets aan te tweaken? Grotere fotobestanden met minder ruis? De Bandit kiest bij ingewikkelde donkere lichtsituaties vaak voor een sluitertijd van 1/10 seconde en ISO 1600. Ook daar valt volgens ons nog wel iets aan te verbeteren.
mount
Met de bijgeleverde GoPro mount kan je met de TomTom Bandit alle GoPro accessoires gebruiken. Handig want daar zijn er inmiddels wel heel veel van en dus ook voor een redelijk bedrag te koop.
talen
De TomTom Bandit is in te stellen in de talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Chinees en Nederlands. Wat we erg prettig vinden is het grote display op de bovenkant. Bij de GoPro Hero 4 Black Edition is het display aan de voorzijde van de camera vrijwel onleesbaar.
licht
In het donker gaat automatisch de achtergrondverlichting van het grote display op de bovenkant aan. Zo zijn de instellingen in het donker of bij weinig licht ook prima te zien.

GPS

De TomTom Bandit heeft (hoe kan het ook anders) een GPS aan boord die prima werkt. Op foto’s die je van de Bandit download naar je iPhone staan plaatsaanduidingen. Als je bij de status kijkt op de camera kan je ook zien wat je huidige snelheid is. Deze informatie gebruikt de Bandit ook voor het taggen van je video’s met informatie over de snelheid e.d.
gps

Foto

De 16-megapixel camera van de de GoPro Bandit maakt bij voldoende licht prachtige foto’s. We zijn onder de indruk van de fotokwaliteit van de Bandit. In de standaard mode kan je één foto per keer nemen. Daarnaast is er ook een burst mode die 10 foto’s in 1 seconde of 10 in 2 secondes neemt. Handig voor de momenten die je echt niet wil missen. Er is ook een 8-megapixel mode te kiezen maar waarom zou je voor minder gaan als de gemiddelde foto slechts zo’n 1,5MB aan ruimte inneemt op het MicroSD geheugenkaartje.
1
Wat opvalt is dat de 16-megapixel camera van de TomTom Bandit tijdens ingewikkelde lichtomstandigheden vaak goede foto’s weet te maken. In veel gevallen bij daglicht ook beter dan de GoPro Hero 4. Links de Bandit en rechts de GoPro. De foto is hier op volledige resolutie te zien.
2
Dezelfde foto nogmaals genomen maar dan na zonsondergang. Ook hier weet de Bandit een zeer goede foto te maken doordat er voldoende kunstlicht aanwezig is. De foto is hier op volledige resolutie te zien.
3
De TomTom Bandit heeft bij tegenlicht soms last van chromatische aberratie. Dit zijn paarse randjes in heldere delen van de foto. Deze zijn eventueel te verwijderen in Adobe Lightroom maar de meeste mensen zal het niet eens opvallen. De foto is hier op volledige resolutie te zien maar dan gespiegeld zodat in de bomen de chromatische aberratie goed te zien is.
4
Een foto in het donker op het Binnenhof. De GoPro gaat daar qua ruisverhouding beter mee om. Ook de doortekening van het licht in de ramen is beter. Hier kan je de foto op volledige resolutie zien. We hebben de Bandit foto’s overigens iets aangepast qua formaat om te matchen met het 12-megapixel formaat van de GoPro voorbeelden.
vervorming
Wat ons ook is opgevallen is dat de sluitertijd van de TomTom Bandit bij slechte lichtomstandigheden soms te traag is. Dat viel ons regelmatig op tijdens het uitlaten van onze redactiehond Trûlah in de polder bij bewolkt weer. Doordat het object te snel beweegt vervormt het in beeld. De ISO waarde zou in dit soort lichtsituaties omhoog kunnen. De foto zou daardoor ook wat  beter belicht worden. Nu is die ISO 100 met een sluitertijd van 1/304. Enkele voorbeeld foto’s die we de afgelopen tijd hebben genomen kan je hier downloaden op volledige resolutie.

1

ISO 100 sluitertijd 1/100

1

ISO 100 sluitertijd 1/100

Video test

We hebben de Bandit de afgelopen weken uitvoerig getest. Een selectie van wat fragmenten kan je hierboven zien. Wat ons opviel is dat de camera bij voldoende licht goed is maar bij slechte lichtomstandigheden en donkere dagen komt er al snel ruis in beeld. Dit is ook goed te zien bij de time-lapse aan het einde (2’02”) van de video.

Tijdens onze TomTom Bandit test in Nederland was de zomer voorbij maar gelukkig zagen we dat onze plaatsgenoten van de TU Delft ook een TomTom Bandit hadden meegnomen naar Australië voor registratie van de World Solar Challenge en daar was het mooi weer. Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft vannacht voor de zesde keer de race gewonnen.

Slow motion mode

De TomTom Bandit heeft 3 slow motion modes. 1080p met 60 frames per seconde,  720p met 120 frames per seconde en WVGA met 180 frames per seconde. De laatste moet je meteen vergeten want die geeft ook meteen een ministeck effect aan je beeld. Hieronder zie je het openen van een fles cava met 120 frames per seconde met een resolutie van 720p. Opgenomen tijdens bewolkt weer en wat opvalt is dat het beeld niet best is. Extreme vertragingen van video kan je beter doen met een edit programma achteraf zoals iMovie. Je kan het beste een slow motion opnemen op een resolutie van 1080p met 60 frames per seconde. Dit beeld is achteraf nog extra te vertragen en de beeldkwaliteit blijft dan ook beter.

Time-lapse mode

De time-lapse mode was al te zien in onze video test video. Hieronder zie je hem nogmaals. Wat opvalt is dat er tijdens schemer en in het donker veel ruis te zien is in het beeld. De Bandit maakt zelf een video van de time-lapse en die is prachtig opgebouwd uit de beelden met een interval van 5 seconden. Een time-lapse is ook langdurig te registreren als je via de voedingskabel een externe accu gebruikt om de Bandit te voorzien van spanning. Er is een 4K time-lapse mode en een 1080p mode. Wij gebruikten de 4K mode. Je kan kiezen tussen een interval van 1, 5 10, 15, 30 en 60 seconden. De TomTom Bandit gaat door met registreren totdat de accu op is. Wat we nog missen is een time-lapse mode waarbij je ook foto’s kan opslaan. Dit is namelijk erg handig om ook foto’s te maken van actie momenten. Je zet je Bandit camera voor de afdaling aan, kiest de mode waarbij de Bandit elke seconde een foto neemt en je mist dan nooit meer het fotomoment van de dag.

Update: de onderstaande video is gemaakt na een firmware update met de nieuwe Night Lapse functie. De video neemt niet alleen qua formaat veel minder ruimte in op je microSD geheugenkaart maar is nu prima en de extreme ruis uit onze eerste test is verdwenen.

Bandit app

De TomTom Bandit app geeft je draadloos toegang tot de multimedia server op de Bandit camera. Via de app monteer je eenvoudig een video van de highlights van het opgenomen materiaal zonder enige kennis van video editing. De iOS versie van de app is via de App Store te downloaden. De Android versie kan je hier vinden. TomTom werkt ook aan desktop software zodat je nog meer mogelijkheden hebt om een eenvoudig een video te creëren.
bandit-app
De interface van de TomTom bandit app is simpel. Bij het eerste gebruik geef je aan of je de TomTom Bandit firmware automatisch wil bijwerken als er updates beschikbaar zijn.
bandit-app-2
Na het maken van een gratis account ontvang je informatie over toekomstige updates via email. Daarna is de camera verbonden met je smartphone. Via de live zoeker kan je een kader bepalen en is het mogelijk om de opname mode en de instellingen te vanaf je iPhone te wijzigen. Dit werkt erg goed en we waren verbaasd dat het ook werkt met live beeld op hogere resoluties zoals 2.7K. Er zit ook nauwelijks vertraging in het beeld. Daar kan de concurrentie nog wat van leren. Via mijn bibliotheek kan je browsen in de eerder opgenomen video’s en foto’s. Deze bestanden zijn ook meteen te downloaden naar je smartphone zodat je ze kan delen via sociale media of email.

Shake to edit

In de TomTom Bandit zit een ingebouwde mediaserver die samen met de ingebouwde GPS en software op je smartphone in staat is om een video met overlays te maken zonder dat je het materiaal eerst moet overzetten naar een computer of een Mac. Handig want je kan na een afdaling van een piste direct je stunts delen vanuit de skihut.
koppel
Via shake to edit (schudden om te monteren) maak je snel een eenvoudig een montage. Het komt er op neer dat de Bandit tijdens de registratie van video automatisch highlights vastlegt. Deze zijn trouwens ook met de hand aan te geven door even op de opnameknop te drukken maar de Bandit doet dat ook zelf.
sensoren
Als je van een schans springt weet de Bandit door de ingebouwde GPS dat de sprong door het hoogteverschil een moment is wat je later graag wil terugkijken. De sensoren van de Bandit leggen highlights automatisch vast door het constant meten van acceleratie, rotatie, snelheid, hoogte en g-krachten. Via optionele accessoires zoals het sporthorloge van TomTom kan je ook je hartslag gebruiken om highlights te markeren.
verslag
Om een verslag te maken kies je de optie “maak een verslag” uit het menu. Door je iPhone te schudden maakt de TomTom Bandit automatisch een video van de hoogtepunten. Je ziet een aantal thumbnails van de video’s op het display van je iPhone voorbij vliegen. Deze hoogtepunten vormen de fragmenten van je timeline en zijn de basis voor je video.
selectie
Door een fragment te selecteren door er even op te drukken kan je het fragment via pijltjes naar links of rechts verschuiven in de timeline, wissen of het audio volledig muten. Dat werkt eenvoudig net zoals de gehele interface van de TomTom Bandit app. Als je er even een half uurtje mee speelt weet je precies hoe de app werkt.
markering
Aan het einde van je timeline zie je een plusteken waarmee je nog meer fragmenten kan toevoegen aan je timeline. Hier kan je fragmenten ook inkorten door door op een puntje links of rechts het fragmenten te verkorten of verlengen. In een preview venster zie je meteen het resultaat door op het marker symbool te klikken. Foto’s zijn (nog) niet te importeren.
video-selectie
Video’s die nog niet gemarkeerd zijn met een highlight moment kan je achteraf nog selecteren tijdens het importeren op je timeline. Dit doe je door het fragment te selecteren en je iPhone horizontaal te kantelen. Rechtboven in beeld zie je vervolgens het markeer symbool. Door het te selecteren geef je highlights aan in de video. Deze selecties zijn later weer te importeren via het highlights menu naar je timeline.
kever
Als je al je favoriete fragmenten hebt geselecteerd kan je een soundtrack toevoegen uit de muziek bibliotheek van je iPhone. Door een overlay aan je video toe te voegen kan je de snelheid, G-kracht, hoogte of hartslag in beeld brengen.Voor de hartslag heb je wel een sporthorloge of hartslagmeter van TomTom nodig.
weg
Fragmenten in je timeline zijn via icoontjes te wissen, het geluid van een fragment kan verwijderd worden en via het laatste icoontje kan je een overlay toevoegen aan een fragment. Een voorbeeld daarvan zie je op de foto hierboven. De exacte snelheid van de auto is constant via een graphic in beeld te zien.
transfer
Ten slotte “klik” je op deel waarop het exporteren van de video zal beginnen. Als de video klaar is selecteer je de optie Save video. De video is opgeslagen in de filmrol van je iPhone en je kan hem vervolgens delen met sociale netwerken of uploaden naar YouTube of versturen via WeTransfer.

Software update

TomTom brengt regelmatig software updates uit. Het updaten verloopt via de TomTom Bandit app. De software update wordt gedownload via de TomTom Bandit applicatie en vervolgens geüpload naar de TomTom Bandit. Je krijgt voor installatie nog de vraag of je de nieuwe update wil installeren. Als je JA kiest begint de update. Via een statusbalkje onderin beeld kan je de voortgang goed volgen. Na de update zie je een OK vinkje in beeld met daaronder de aanduiding van het serienummer van de laatste firmware.
update

Afmetingen en specificaties

De Bandit heeft standaard WiFi en Bluetooth Smart aan boord. In de Batt-Stick zit een Micro-SD-kaartlezer ingebouwd. Overdracht van data via de Batt-Stick verloopt via een snelle USB 3.0 verbinding.
afmetingen

 • Gebruiksduur batterij: 3 uur bij opname van 1080p 30fps video
 • Accu capaciteit: 1900 mAh
 • Batterij-indicator: 4 LED’s in Batt-Stick
 • Gewicht 190 gram
 • Afmetingen 94 x 38 x 52 mm
 • Display: 22 x 25 mm
 • Waterbestendig: Met witte lenskop spatwaterdicht volgens IPX7 standaard.
 • Waterdicht: Met de (optionele) zwarte waterdichte leeskop tot 50 meter diepte volgens IPX8 norm.
 • Video: 1080p30 / 1080p60 / 720p60 / 720p120
 • Bioscoop mode: 4k15 / 2,7k30
 • Time-lapse: 1080p30 / 4k30 (opname bij 1/s, 1/5s, 1/10s, 1/15s, 1/30s, 1/60s)
 • Slow motion: 1080p x2 / 720p x4 / WVGA x6

tt

Conclusie

We kunnen wel een wetenschappelijke vergelijking maken tussen de GoPro Hero 4 en de TomTom Bandit maar dat gaan we niet doen. Dat waren we overigens wel van plan maar nadat we de camera een aantal weken aan de tand hebben gevoeld is die vergelijking niet eerlijk. De TomTom Bandit is de eerste generatie action camera van TomTom die qua bouwkwaliteit prima in elkaar zit. De fotokwaliteit is erg goed maar de videokwaliteit is bij ingewikkelde of donkere lichtomstandigheden wat minder dan we gewend zijn. Dat wil dus niet zeggen dat de Bandit slecht is. Wij zijn gewoon erg kritisch. Wij begrijpen ook niet zo goed waarom TomTom sommige opties zoals de WVGA en 720p slomo mode niet gewoon heeft weggelaten. De mogelijkheid om via een iPhone app de video hoogtepunten van de dag eenvoudig te monteren tot een clipje en binnen enkele minuten te delen via sociale media is uniek. Het enige wat we eigenlijk nog missen is een afdek lenskapje voor de lensdop om krassen op het glas te voorkomen. We denken ook dat de problemen bij weinig licht zijn te verbeteren via een een software update. Bij MobileMac zijn we natuurlijk ook wel een beetje chauvinistisch en vinden we de TomTom Bandit de ideale action camera voor mensen die tijdens hun vakantie of op de piste niet in menu’s willen duiken om de instellingen van hun camera te wijzigen. Meer over de TomTom Bandit action camera kan je hier vinden.

Update: TomTom heeft in december 2015 de v1.48.51 firmware update uitgebracht die enkele problemen die we in deze review omschrijven oplossen. Naast de onderstaande vernieuwingen brengt de update ook performance verbeteringen en bug fixes.

Continue foto mode

De continue foto mode maakt het mogelijk om foto’s te nemen met een interval van 1, 5, 10, 15, 30 of 60 seconden.

Night-Lapse functie

Nieuw is ook de Night-Lapse functie die het mogelijk maakt om opnamen te maken met een langere sluitertijd van 10, 15, 30 en 60 seconden. De camera maakt daar automatisch een 1080p of 4K video van met een framerate van 15 of 30 frames per seconde.

Onderwater mode

Nieuw is ook de onderwater mode die kleurcorrectie toepast op video en foto’s tot een diepte van 1 tot 5 meter.

bandit