MobileMac review: de slimme Nest thermostaat is niet alleen een coole gadget maar helpt je ook om energie te besparen

Nest Labs is in januari van dit jaar voor 2,4 miljard euro overgenomen door Google. Naast de rook- en koolmonoxidemelder waar we onlangs een review van publiceerden is Nest Labs vooral bekend om zijn slimme zelflerende thermostaat. Tony Fadell (ontwikkelaar van de iPod) en Matt Rogers zijn de aartsvaders van Nest en afkomstig van Apple. Bij Apple zullen ze de heren inmiddels wel missen want de slimme technologische Nest apparaten zijn inmiddels wereldwijd een daverend succes. Ze zijn voorzien van een internetverbinding en op afstand via je smartphone zoals een iPhone te bedienen. Op het moment dat je s’avonds van kantoor weg gaat zet je via je iPhone, iPad of Mac thuis alvast via een app de verwarming aan. Sinds september 2014 is de Nest thermostaat ook in Nederland te koop en wij hebben hem uitvoerig getest.
nest
De slimme Nest thermostaat zit verpakt in een kartonnen doos met een wikkel van karton die je er eenvoudig af kan schuiven. Op de wikkel staan de belangrijkste functies van de Nest Learning Thermostaat beschreven en het advies om de Nest thermostaat door een deskundige te laten installeren.
nest1
Op de onderkant van de wikkel tref je de 10 belangrijkste functies aan die we later in deze review beschrijven plus de tekst dat je energierekening voor meer dan 50% bestaat uit verwarmingskosten. Gemiddeld tot wel €1450 per jaar. De Nest thermostaat helpt je om energie te besparen en daarmee gaan ook de kosten van je energierekening omlaag.
Nest2
Na het openen van de doos zie je de Nest thermostaat onder een plastic kapje liggen om beschadigingen te voorkomen. Op de sensor van de thermostaat zit ook nog een sticker om de sensor tijdens transport te beschermen.
nest3
Op de onderkant van de verpakking te tekst dat de Nest thermostaat overal te bedienen is. Je past via een iPhone, iPad, Mac(Book), mobiel, tablet of laptop eenvoudig de temperatuur aan en krijg inzage je energiegeschiedenis.
nest4
Als je de Nest thermostaat uit de verpakking haalt valt meteen op dat de bouwkwaliteit perfect is. Het licht bolle display van glas valt precies in de behuizing van metaal. De draaischijf draait op een prettige rustige manier om de ronde behuizing. Op de achterkant zie je de connector die je bij montage in de basis van de Nest thermostaat klikt. Bovenin een USB-ingang om de Nest thermostaat direct van stroom te voorzien bij gebruik van de optionele Nest-standaard of voor het eerste gebruik tijdens de installatie.
nest5
In de doos een mapje met beschrijvingen van de Nest thermostaat, de installatiehandleiding en een eenvoudige gebruiksaanwijzing met bedieningsinstructies. Als je nooit gebruiksaanwijzingen leest kunnen we je ditmaal aanraden om dat nu wel te doen of in ieder geval eerst de Heat Link te installeren. Sommige leveranciers van verwarmingsketels leveren ook aanvullende installatie-instructies voor de desbetreffende verwarmingsketel. Daarover later meer.
nest6
In de verpakking naast de handleidingen ook de Heat Link, adapter en schroeven voor de bevestiging van de thermostaat en de Heat Link. De voeding is nodig om de accu van de Nest thermostaat voor installatie even 5 minuten te voorzien van spanning en als je de (niet bijgeleverde) standaard gaat gebruiken voor de Nest thermostaat. Dan moet je de thermostaat voorzien van stroom via de adapter en bijgeleverd USB-kabel.
nest7
Van links naar rechts, de Heat Link, adapter, afdekplaatje voor de thermostaat, schroeven voor bevestiging, USB-kabel en de basis van de Nest thermostaat die achter in de afdekplaat komt te zitten.
heat1
Zoals we al eerder schreven moet je eerst de Heat Link aansluiten op je verwarmingsketel en van spanning voorzien. In de afdekplaat van de Heat Link staat een kabeldiagram waar je kan zien welk draadje in welk gaatje thuis hoort.
netstekker
Wij gingen er vanuit dat de Heat Link rechtreeks aangesloten kon worden op onze verwarmingsketel maar dat was niet het geval. De Heat Link heeft 230 V wisselstroom ingangsstroom nodig en voor die spanning moet je dus een netstekker op de Heat Link aansluiten.
nest spanning
De bedrading van de Nest thermostaat kan niet rechtstreeks worden aangesloten op een verwarmingsketel omdat de thermostaat gebruikmaakt van laagspanning (12 V versus 230 V) en onherstelbaar beschadigd zou raken als de thermostaat op deze manier zou worden aangesloten. We hebben het bovenstaande schema van de installatie van de Heat Link gemakshalve even aangepast en voorzien van het benodigde stopcontact. Er zijn overigens wel CV-ketels op de markt die extra netspanning aan boord hebben om bijvoorbeeld een Heat Link aan te sluiten. In de toekomst zal dit steeds vaker het geval zijn maar onze ketel is al weer twee jaar oud en van voor het Nest-tijdperk.
heat2
De Heat Link stuurt de verwarmingsketel aan via de thermostaat en geeft een opdracht via een aan/uit relais om de verwarmingsketel te laten verwarmen of niet. De Nest thermostaat is daardoor niet geschikt voor modulerende CV-ketels. Dit komt er in het kort op neer dat de Heat Link de branderhoogte van de CV-ketel niet kan beïnvloeden. Het is vol gas of uit en een beetje opwarmen met een klein vlammetje is niet mogelijk. De Heat Link voorziet de thermostaat ook van spanning. Vooral de connectie tussen de Heat Link en de ketel gaat nogal eens mis en wij hadden de luxe positie om dat te laten doen door een ervaren monteur van de firma Feenstra. Zoals we al eerder schreven kan je soms ook goede installatie instructies vinden bij de leverancier van je verwarmingsketel. Wij hebben een Vaillant CV-ketel en de instructies voor de aansluitmogelijkheden voor de installatie van de Nest thermostaat konden we ook hier vinden maar we waren toch erg blij met de montage door een professional.
install
De Nest thermostaat is compatibel met vrijwel alle ketels maar het is verstandig om de installatie te laten doen via een ervaren en getrainde Nest-professional. Deze monteur installeert je Nest thermostaat op de juiste plaats, sluit de Heat Link aan en start de configuratie.
install2
Na het installeren van de Heat Link kan de Nest thermostaat worden aangesloten. In ons geval was dat via de oude bedrading van de vorige niet zo slimme standaard thermostaat van onze verwarmingsketel. De Heat Link voorziet de Nest thermostaat van spanning. In de basis van de Nest thermostaat zit een kleine waterpas verwerkt zodat je de Nest thermostaat altijd keurig recht en horizontaal kan bevestigen. Na het aandraaien van de bijgeleverde schroeven klik je de Nest thermostaat op de basis en start hij meteen op.
installatie1
De installatie instructies verschijnen op het display van je Nest thermostaat. Na het instellen van de taal maak je verbinding met je WiFi-netwerk en voer je via de draaicirkel het wachtwoord in van je WiFi toegangspunt. Dat werkt eenvoudig en als je iets moet bevestigen druk je op het display van je Nest thermostaat.
installatie 2
Daarna maakt de thermostaat verbinding met de Heat Link en als alles goed werkt krijg je daar in het display ook een bevestiging van. Vervolgens stel je via je Nest thermostaat in wat voor type brandstofbron je verwarming gebruikt zoals gas, elektrisch, olie, propaan etc. en wat voor soort verwarming je hebt. Daarna geeft je de locatie van je huis op en stel je de temperatuur in voor als je niet aanwezig bent.

Na enkele minuten ging onze Nest thermostaat uit zichzelf de laatste software update downloaden dus daar hoef je in principe nooit meer aan te denken. Nieuwe updates brengen ook regelmatig nieuwe functies en het is mogelijk om de Nest thermostaat ook via andere apps en widgets te bedienen.
test
De thermostaat meet niet alleen de temperatuur maar ook de luchtvochtigheid, lichtinval en beweging. Via de connectie met internet is ook de buitentemperatuur te monitoren en deze gegeven kunnen worden gebruikt met de temperatuur in huis. De Nest thermostaat is ook voorzien van een slimme sensor die weet wanneer je thuis bent. Als je een huisdier in huis hebt weet de Nest dat ook en kan zelfs de temperatuur daarop aanpassen.
nestdesktop
De Nest thermostaat is niet alleen via een app te bedienen maar ook via internet via home.nest.com Via de web interface bedien je de Nest hardware zoals met de thermostaat en pas je niet alleen de temperatuur aan maar het is ook mogelijk om de instellingen op afstand te wijzigen.
Nest web app
Via het openingsscherm van de web-app of via je iPhone of Android app pas je eenvoudig de temperatuur aan en de belangrijkste instellingen. Je hebt direct inzage in de energiegeschiedenis en kan online het schema of de instellingen aanpassen. De web-interface is vrijwel identiek aan de iOS en Android applicaties.
monox
De Nest Learning Thermostaat werkt ook samen met Nest Protect rookmelder. Op het moment dat de Nest Protect koolmonoxide detecteert gaat er een signaal naar de Nest Thermostaat die vervolgens je verwarming automatisch uitschakelt als je dit hebt aangevinkt in het Instellingen Thuis menu. In het menu kan je ook gegevens invullen over het type huis zoals een eengezinswoning, meergezinswoning, appartement of bedrijf. De informatie over de locatie van je huis is nodig om de lokale tijd in te stellen en de gegevens over de weersverwachting te bepalen. Deze informatie is nodig om een optimale verwarming van je huis te berekenen. Het invullen van het energiebedrijf werkt nog niet maar het bouwjaar en de afmetingen van het pand in vierkante meters is ook handig voor de berekeningen van de Nest Thermostaat.
afwezig nest
Via de Instellingen wijzig je de afwezigheidstemperatuur. Dit is de minimale temperatuur die de Nest thermostaat doorgeeft aan je verwarmingsketel als je niet thuis bent. Op het moment dat de Nest thermostaat detecteert dat je weer thuis bent gaat gaat de temperatuur weer terug naar de gewenste temperatuur uit het schema. Als je huisdieren hebt kunnen deze de afwezigheidstemperatuur beïnvloeden. Dit komt er op neer dat de Nest denkt dat er gewoon personen in huis zijn en het pand blijft verwarmen. Dit kan je oplossen door de temperatuur overdag op een aangename temperatuur voor huisdieren in te stellen in de Afwezig modus. Als je ‘Afwezig’ handmatig instelt, keert de Nest Thermostat niet terug naar je reguliere schema tot je de modus ‘Afwezig’ weer uitschakelt door op de ring of op de Nest-app te drukken.
tech nest
In het instellingen menu geef je aan waar de Nest thermostaat hangt, de temperatuurschaal en kan je zien of alles nog goed werkt onder de technische gegevens. Via een viercijferige code is het ook mogelijk om de Nest thermostaat te vergrendelen. Handig als je kleine kinderen in huis hebt of als de Nest thermostaat in een openbare ruimte of bedrijf hangt.
nest sense
In het Nest Sense menu onder de instellingen schakel je de auto-afwezig functie in om energie te besparen als je niet aanwezig bent. De auto-schema functie maakt een schema dat bij je persoonlijke verwarmingsvoorkeuren past. Tijd tot temperatuur geeft aan hoe lang het duurt voordat de Nest de doeltemperatuur heeft bereikt. Het duurt enige tijd voordat de Nest thermostaat in de gaten heeft bij welke temperatuur welke tijd hoort. Het is vergelijkbaar met de optie True Radiant die daar ook nog eens een schema van kan maken. Als er direct zonlicht op de Nest thermostaat valt schakelt die niet meteen uit maar de Sunblock optie past de temperatuur daar op aan. Als je alles goed doet zie je regelmatig een groen blaadje verschijnen, dat is het icoontje wat aangeeft dat je een energiebesparende temperatuur gebruikt en dus minder energie verbruikt.
energie
De energiegeschiedenis is eenvoudig online of via de gratis universele iOS Nest app te raadplegen. Per dag is er goed te zien per device wie de temperatuur heeft aangepast. Een groen blaadje staat voor de dagen waarop je energie hebt bespaard. Elk rood blokje in de dagelijkse tijdlijn is een moment waarop je verwarming heeft aangestaan.
energie2
Een oranje balk laat zien hoe lang je verwarming heeft aangestaan. Aan het einde van de balk zie je de totale tijdsduur van de dag. Het bovenstaande schema is een gedeelte uit de kerstvakantie in een huis met kinderen en huisdieren. Doordat die soms per ongeluk de achterdeur open laten staan zoals op zaterdag 27 december zie je meteen dat het energieverbruik stijgt. Op die dag was het overigens ook vrij koud buiten. Door de temperatuur een paar graden lager te zetten s’nachts en bij afwezigheid heeft dat vrijwel direct effect op je dagelijkse energieverbruik. Als je het verschil in temperatuur te groot maakt kost dat ook weer veel energie omdat de verwarming dan weer je hele huis moet gaan opwarmen. Het duurt enige tijd voordat je in de gaten hebt welke keuzes de meeste energie besparen.
nest app
Er zijn veel apps waarmee je de Nest thermostaat nog beter kan bedienen en monitoren. Een daarvan is de gratis IFTTT app wat staat voor if this then that. Met IFTTT is het mogelijk om een trigger te gebruiken om bijvoorbeeld een notificatie op je iPhone of iPad te ontvangen als de temperatuur in huis boven een vooraf ingestelde temperatuur stijgt. Technisch gezien zou je zo ook je Nest thermostaat als bewegingsmelder kunnen gebruiken met een trigger die een beweging in huis detecteert. Op de website staan eerder gemaakte scripts die men tragers noemt voor de Nest thermostaat. Hou er wel rekening mee dat de triggers vaak in fahrenheit zijn gemaakt. Zo is 70 graden Fahrenheit 21 graden. IFTTT is leuk om mee te experimenteren.
app mac
Als je liever via je Mac je Nest thermostaat wil bedienen dan is dat via de web-app mogelijk op de Nest website maar er zijn ook veel Mac applicaties waarmee je een Nest thermostaat kan bedienen. Via de gratis applicatie Inversion kan je een Nest thermostaat bedienen vanuit het status menu en via het gratis Lichen is dat ook mogelijk.
nest api
Nest Labs is van Google en als je het een eng idee vind dat applicaties van derden toegang hebben tot je Nest thermostaat dan is het ook mogelijk om alleen gebruik te maken van apps die van de bron afkomstig zijn. iOS en Android smartphone gebruikers kunnen naast de gratis universele iOS Nest app ook gebruik maken van de gratis Google app. Via een deze link geef je de Google app toestemming om gebruik te maken van de gegevens van je Nest thermostaat en om hem te bedienen. Sinds kort is het ook mogelijk om de Nest thermostaat via de app met je stem te bedienen met Engelse commando’s. Dat zal op enig moment ook mogelijk zijn met Apple’s HomeKit maar Apple loopt wat dat betreft nu nog wat achter. Volgend jaar kan je dat niet alleen via je Mac of iOS device doen maar ook via een Apple watch. De vraag blijft ook nu of je dat wel allemaal nodig hebt omdat de standaard Nest app al prima werkt.
schema
De Nest Thermostat programmeert zichzelf in ongeveer een week en maakt een gepersonaliseerd schema op basis van je temperatuurwensen. Nest past dit schema continue aan, aan de veranderingen van je leefritme. Het gepersonaliseerde schema voor ons gezin moet een ware nachtmerrie zijn voor de Nest thermostaat omdat elke dag anders is. ons gezin past (nog) niet in een schema en gelukkig kan je ook afwijken van het gepersonaliseerde Nest schema.
weg
De Nest thermostaat is voorzien van een bewegings- en omgevingslichtsensor om te bepalen of bewoners in huis aanwezig zijn. Dat klinkt mooi maar als je bijvoorbeeld een kind hebt wat alleen thuis is en boven op zijn of haar kamer aan het studeren is gaat de verwarming wel na één uur uit omdat de Nest thermostaat denkt dat er niemand meer aanwezig is in huis. Dit is niet echt handig maar gelukkig ook uit te schakelen via het schema. Als je dit goed en netjes wil oplossen moet je in meerdere vertrekken van je huis een Nest thermostaat aansluiten. Dit kan in maximaal 10 zones van een huis villa ;)
nest
De Nest thermostaat is een handige en comfortabele manier om de temperatuur in huis te regelen. Samen met slimme apps is er een koppeling te maken waardoor de bediening steeds slimmer zal worden. Als energiebedrijven hun gegevens koppelen met de gegevens van de Nest thermostaat kan het verbruik van energie nog beter inzichtelijk worden gemaakt. Het is ook leuk dat er steeds meer hard en software verschijnt waarmee je de Nest thermostaat kan monitoren en bedienen.

Veilig en privacy?

Gegevens worden gedeeld via een cloud opslag en zijn na toestemming pas toegankelijk voor derden. De Nest-apps en Nest thermostaat maakt verbinding met de Nest-cloudservice via AES 128-bits versleuteling en Transport Layer Security (TLS). Er zijn op dit moment nog geen gevallen bekend waarbij iemand op afstand een Nest-product heeft gehackt. De upload van gegevens is per maand niet meer dan 50MB en maximaal 10MB voor software updates. Je kan de Nest thermostaat alleen gebruiken in combinatie met een gratis persoonlijke account bij Nest. De gegevens zijn toegankelijk voor Google omdat ze Nest hebben overgenomen en jouw data valt onder de privacyoorwaarden van Google. Technisch gezien waat Google ook wanneer je wel of niet huis bent maar dat wisten ze voor de komst van de Nest vast ook al dankzij je iPhone of iPad.

Energiebesparend?

je koopt een Nest thermostaat natuurlijk niet alleen om zijn hoge gadget gehalte maar natuurlijk ook om energie te besparen. Of dat lukt kunnen we nu nog niet aangeven, daarvoor hebben we de Nest thermostaat nog te kort in huis. We gaan deze review updaten als deze gegevens voorhanden zijn. Wat we nu al aan kunnen geven is dat de data die de Nest thermostaat via de app genereert ons nu al meer inzicht heeft gegeven over het energieverbruik. Van deze gegevens kan je leren om je energieverbruik te verminderen. Bij onze voorgaande huis, tuin en keuken thermostaat draaiden we alleen aan de knop als het koud was en als we naar bed gingen, maar dat zijn we vast ook nog wel eens vergeten. Met de Nest kan dat niet meer dus dat alleen al is al winst. Het leuke van de Nest is dat je ook kan experimenteren met de temperaturen. De volgende dag zie je meteen het resultaat terug via de energiegeschiedenis die tot maximaal 10 dagen in het verleden te raadplegen is.

SDK

Er is een software development kit (SDK) beschikbaar voor ontwikkelaars die gegevens van de Nest thermosstaat kunnen opvragen en aansturen. Enkele gratis voorbeelden heb je in deze review kunnen zien. De Nest Labs producten zijn een hub tot Google’s smart home-platform waarin andere gadgets en services toegang krijgen tot de slimme Nest thermostaat en de Nest rookmelder. Volgens sommigen een eng idee omdat je via software van derden kan zien wanneer personen met een Nest thermostaat (langdurig) van huis zijn.
sdk
Nest Labs geeft software ontwikkelaars via de SDK overigens geen toegang tot de data van de bewegingssensoren van het Nest rookalarm en de Nest thermostaat. Inmiddels maken de fitness tracker Jawbone, Mercedes-Benz and Google (Now) al gebruik van de gegevens van de Nest thermostaat. De Jawbone zet je verwarming aan als hij merkt dat je wakker aan het worden bent en Mercedes-Benz’s auto’s kunnen een signaal sturen naar de Nest thermostaat met de verwachte aankomstijd van de bewoner. Als je dan thuis komt staat de kachel al aan. De SDK en de Nest thermostaat zijn samen een portal naar de toekomst, we bedoelen dan met name de slimme interactie tussen (toekomstige) intelligente hardware en software.

Conclusie

Na het lezen van tientallen positieve verhalen over de Nest thermostaat in vooral de Verenigde Staten waren wij vorig jaar al overtuigd van het nut. Nu de Nest thermostaat sinds september 2014 ook in Nederland te koop is zien en horen we steeds meer positieve berichten over de slimme thermostaat van Google. De samenwerking tussen de Nest thermostaat en de Nest Protect rook en koolmonoxidemelder vinden we handig en we zijn ook erg benieuwd naar de koppeling en de mogelijkheden met de DropCam. Bediening met een iPhone of iPad vanuit je luie stoel, onderweg of vanuit kantoor werkt erg goed. De 10-daagse gegevens waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik zijn zeer handig en dwingen je veel eerder om beter met energie om te gaan dan met een klassieke thermostaat het geval was.

De aanwezigheidsdetectie en het slimme schema vinden we in een huis met kinderen en huisdieren nog niet echt zinvol maar wellicht denken we hier in de toekomst weer anders over. De thermostaat kan zichzelf programmeren maar is in het begin wel een soort copycat, in eerste instantie neemt hij de instellingen die je zelf instelt vaak over. Naarmate je de Nest langer gebruikt worden de schema’s slimmer. De bediening van de Nest thermostaat doet je denken aan de iPod classic. Als je op het display drukt krijg je een menu, daar aan de metalen ring te draaien kan je menu-onderdelen selecteren en openen of uitvoeren door weer op de Nest thermostaat te drukken. Toch nog een Tony Fadell momentje uit de iPod-tijd bij Apple. De Nest thermostaat is niet goedkoop en naast gadget ook een serieuze tool die je beter leert omgaan met energie. Wij kunnen hem nu al aan iedereen aanraden en als je hem goed gebruikt verdien je de Nest thermostaat vermoedelijk ook weer snel terug.

 Technische gegevens: 

De adviesprijs van de Nest thermostaat inclusief verzendkosten is € 219. De optionele Nest-standaard is verkrijgbaar vanaf € 35. Het is ook mogelijk om de Nest thermostaat gratis of met een forse korting te bemachtigen in combinatie met een drie –of vijfjarig energiecontract met vaste tarieven van Essent. Essent is de enige energieleverancier die in Nederland de Nest thermostaat mag aanbieden.
1

Thermostaat:

  • Diameter 8,3 cm
  • Dikte 3,4 cm
  • LCD display: 320 x 320 pixels, 24-bits kleuren, 4,4 cm diameter
  • Talen: Nederlands, Frans, Spaans.
  • Sensoren: temperatuur, vochtigheid, Near-field activity, Far-field activity en omgevingslicht
  • Wifi: 802.11b/g/n @ 2,4 GHz en 802.15.4 @ 2,4 GHz
  • Vormgeving: Metalen ring met zwart display
  • Batterij: ingebouwde oplaadbare lithium-ionbatterij
  • Garantie: twee jaar beperkte garantie

2

Heatlink:

  • Draadloos: 802.15.4 @ 2,4 GHz
  • Tweekleuren-led om status aan te geven
  • Afmetingen: 10 x 10 x 3 cm
  • Ingangsvermogen: 100-240 V wisselspanning, 50/60 Hz
  • Uitgangsvermogen: 12V gelijkstroom (voor thermostaat)
  • Stroomverbuik: minder dan 1 kWh per maand
  • Relais: ondersteunt belasting van 3 (1) A bij 230 V wisselstroom, zowel voor de reactie- als de warmtevraagaansluitingen.