MobileMac review: de PowerUp 3.0 is een hulpmotor voor papieren vliegtuigjes die je via Bluetooth bestuurd met je iPhone

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om een papieren vliegtuigje te vouwen en de kunst is om ze zo lang mogelijk in de lucht te houden. Dankzij Bluetooth , een smartphone zoals een iPhone, wat vernuftige technologie en een app is het nu mogelijk om het maximale te halen uit de vliegduur van een papieren vliegtuigje. De PowerUp 3.0 is in 2013 begonnen als een KickStarter project en inmiddels uitgegroeid tot een echt product. Niet zo vreemd want dit KickStarter project wist in no-time meer dan 1 miljoen dollar aan funding binnen te halen.
powerup
De PowerUp is ontworpen door piloot en Industrieel ontwerper Shai Goitein, CEO en uitvinder bij TailorToys. We hadden het project eerder al gespot in een zeer prematuur stadium maar de PowerUp 3.0 is nu ook echt te koop en dus hoog tijd voor een review. We kwamen hem tegen bij Mobilefun.nl waar ze niet alleen iPhone accessoires verkopen maar vrijwel alle accessoires voor smartphones.
box
De PowerUp 3.0 zit verpakt in een doosje van karton met daarop een uitgebreide beschrijving wat je kan verwachten. Op het doosje zit een display van doorzichtig hard plastic met daarin de PowerUp 3.0 Smart Module. In het doosje tref je een zeer uitgebreide gebruiksaanwijzing aan, reserve onderdelen, een Micro USB kabel om de module op te laden en een aantal templates om papieren vliegtuigjes te vouwen. Het doosje van karton en het doosje van plastic waar de module in zit is na het openen weer te gebruiken om alles netjes bij elkaar te houden.
Powerp Up
Bovenop de verpakking zit de PowerUp 3.0 Smart Module verpakt in een standaard achter doorzichtig plastic. De module zit geklikt in twee voetjes die open zijn te klikken met 2 draaibare lipjes. Links zie je de electronica en de neus van de module en rechts het roer en de propeller.
box
De inhoud van de doos met de PowerUp 3.0 Smart Module, het mounting display en de doos, templates, een zakje met een reserve propeller en een reserve roer, Micro USB kabel en de gebruiksaanwijzing. In de verpakking zit geen oplader maar het laden kan via de USB-poort van je computer of Mac of via de lader van je smart of iPhone.
gebruiks
De gebruiksaanwijzing is zeer uitgebreid. Werkelijk alles wat je wil weten is in deze 48 pagina tellende gids terug te vinden. Inclusief instructies voor mensen die nog nooit een papieren vliegtuigje in hun hand hebben gehad.
powerup
De PowerUp 3.0 Smart Module ziet er degelijk uit en we kunnen inmiddels stellen dat hij tegen een stootje kan. Tijdens onze eerste vluchten ging er nog wel eens wat mis en de impact van het neerstorten heeft de module prima weten te overleven, zonder gebruik te maken van de bijgeleverde reserve onderdelen.
voorkant
De neus van de PowerUp 3.0 Smart Module is afgewerkt met een stuk zacht rubber die impact tijdens een duikvlucht of landing moet absorberen. Daarachter zie je de electronica in een doorzichtige kunststof behuizing met de bluetooth module waarmee je het vliegtuigje kan besturen.
detail
Aan de bovenkant van de module zit een minuscuul wit aan/uitknopje verwerkt. In de neus van de PowerUp 3.0 Smart Module zit een indicatie LED-lampje die aangeeft of hij verbinding heeft met je iPhone of daar naar aan het zoeken is. Rechts zie je het roer en de propeller.
laden
Voordat je de  PowerUp 3.0 in gebruik neemt moet je de Smart Module eerst met de bijgeleverde Micro USB kabel 20 minuten opladen. Tijdens het laden moet de aan/uitschakelaar op de aan stand gezet worden. Tijdens het laden blijft het led-indicatie lampje snel knipperen. Als de accu vol is stopt het knipperen van het lampje. De batterijstatus is ook uit te lezen via de gratis smartphone app.
app
Na het laden en het vouwen van een vliegtuigje moet je de PowerUp 3.0 app voor je iPhone of Android downloaden. De iOS versie is 6,3MB groot. Na het downloaden zet je de schakelaar bovenop de PowerUp 3.0 Smart Module aan, schakel bluetooth in op je smartphone en open de app. De eerste keer duurt het enkele minuten voordat je kan gaan vliegen omdat er blijkbaar een firmware update gedownload moet worden en direct bijgewerkt moet worden. Dat is niet helemaal duidelijk. Na iets meer dan twee minuten wachten zoekt de app naar de PowerUp 3.0 module en kan het vliegen beginnen. Linksonder zie je een indicator van de snelheid van de propeller en rechtsboven van de accu van de PowerUp 3.0. In het midden zit de hendel om gas te geven. Door je iPhone naar links of naar rechts te kantelen kan je het roer op de achterzijde bedienen zodat het vliegtuigje bochten kan maken.
vliegen
Het vouwen van een vliegtuigje is in het begin best lastig maar als je de instructies uit de gebruiksaanwijzing volgt of online dan is het prima te doen. We kunnen je wel aanraden om eerst een aantal testvluchten te doen op een veilig en ruim terrein. De PowerUp 3.0 is geen binnenspeelgoed en niet geschikt voor kinderen onder de 14 jaar. Onder begeleiding van een volwassene is er natuurlijk niets aan de hand.
fly
Voor iets meer dan €40 vinden wij de PowerUp 3.0 een leuke uitvinding. Het is wel een mooi weer ding maar dat zijn vrijwel alle vliegende objecten die je met een iPhone kan besturen. De gemiddelde kruissnelheid (5 meter per seconde) is zo’n 18 kilometer per uur. Het bereik tussen je smartphone en de PowerUp 3.0 module is 55 meter. Je kan met een volledig opgeladen accu ongeveer 10 minuten vliegen. Daarna moet je hem weer 20 minuten laden. Het is overigens ook aan te raden om na het vliegen altijd de Lithium Polymeer accu weer volledig op te laden om hem in een goede conditie te houden. Het crash-proof design van de PowerUp 3.0 is goed doordacht en als er echt is mis gaat kan je nog losse onderdelen bestellen.
templates
Via de PowerUP Toys website zijn een aantal gratis templates te downloaden die je kan uitprinten op standaard printerpapier. Per ontwerp zijn er ook video vouwinstructies te raadplegen zodat zelfs het vouwen van het meest geavanceerde vliegtuigje een koud kunstje is. Als je weinig of geen verstand hebt van vliegen dan is er ook nog een educatieve sectie op de website te raadplegen zodat je alle ins en outs te weten kan komen over het vliegen, al dan niet met papieren vliegtuigjes. Als je helemaal vanaf het begin wil starten dan is er zelfs een PowerUp 3.0 HackerPack te koop waarmee je zelf een PowerUp 3.0 kan bouwen of zelf een smartphone app kan ontwikkelen met een open source smartphone app.
crea
Met een beetje creativiteit kan je zelf ook vliegende objecten ontwerpen. Het is niet noodzakelijk om papier te gebruiken en je kan ook bestaande vliegtuigjes modificeren. De PowerUp 3.0 is geschikt voor iOS (iPhone 4s of nieuwer) en Android (Andriod 4.3 of nieuwer) devices en te koop bij Mobilefun voor € 41,99

Tot slot een promotie video van PowerUp Toys zelf. Niet omdat we dat zelf niet kunnen maar in deze video zie je alles wat je kan verwachten van een papieren vliegtuigje wat je met je iPhone kan besturen.