MobileMac review: de NudeAudio Super M bluetooth speaker is 2 jaar na de introductie een stuk goedkoper geworden

Portable bluetooth speakers hebben vaak twee nadelen, ze zijn al snel te groot en er komt niet zo’n best geluid uit. In 2013 bedacht de Duitse designer Peter Riering-Czekalla daar een oplossing voor en legde contact met experts om de akoestische prestaties van kleine portable bluetooth luidsprekers te perfectioneren. Hij werkt samen met Tom Dudderidge die verantwoordelijk is voor de techniek in NudeAudio producten. De vader van Tom was geluidstechnicus bij Led Zeppelin in de jaren 70 dus dan begrijp je ook waar de passie voor een perfecte geluidsweergave vandaan komt.
2
In 2014 begon het bedrijf NudeAudio met de introductie van 3 portable bluetooth speakers in de maten Large voor thuis, Medium om mee te nemen voor in het park en Small voor aan je rugtas of aan je snowboard.
move
De move collectie was meteen een groot succes maar NudeAudio wilde meer en nog een super-high performance medium grab-and-go bluetooth luidspreker maken. Uit de verkoop van de eerste collectie die in 40 landen is verkocht bleek ook dat het medium formaat speaker het meest populair is.
1
Super-M staat dus voor super medium met niet alleen een verbeterde vormgeving maar de luidspreker is ook voorzien van 4 full-range, high-performance neodymium drivers die aan weerskanten van de luispreker zitten verwerkt. Samen met 2 passieve radiators in het midden heeft de NudeAudio Super M bluetooth speaker dus 6 drivers.
nude audio
In 2014 begon NudeAudio voor de productie van de Super M een kickstarter project om voldoende geld in te zamelen. Het doel was om $75,000 op te halen maar al snel stond de teller op $839,834. Op papier is dat natuurlijk mooi maar is de super-high performance speaker van NudeAudio echt zo goed als veel eigenaren en reviewers beweren? In deze MobileMac review lees je daar alles over.
producer
Als je vader geluidstechnicus is geweest bij Led Zeppelin dan kan je voor je kickstarter project natuurlijk best even een quote halen bij Hugh Padgham (foto boven) om je product te promoten. Padgham was platenproducer voor artiesten als David Bowie, Genesis, The Police en Sting en vertelde het volgende over de NudeAudio Super M bluetooth speaker:

“I was astonished with the rich, natural sound. I blind-tested the M and a competitor three times the price and the M won hands-down. Super-M takes this performance to the next level.”

Padgham was verwonderd over het rijke en natuurlijke geluid wat er uit de luispreker komt. Dat was nog in de tijd dat je €148,00 moest betalen voor de NudeAudio Super M maar die is via GSMpunt.nl inmiddels al te koop voor slechts €39,95 en daar verkopen ze naast heel veel telefoon accessoires nog veel meer Bluetooth speakers en ze hebben ook nog een GSMpunt blog.
NudeAudio1
De NudeAudio Super M zit verpakt in een doosje van karton. Via een rood lipje open je de voorste klep van het doosje die gesloten blijft door een magnetische sluiting. Op de voorkant zien we ook 4 ronde icoontjes die staan voor bluetooth, spatwaterdicht, speakerphone functie en een indicatie dat de ingebouwde accu maar liefst 8 uur meegaat.
2
Na het openen van de voorkant van de verpakking zie je op de linker flap de afbeelding van de drivers die we eerder hebben besproken. Via een kijkvenster zie je de luidspreker zitten in een doosje van hard plastic.
3
Als je het hardplastic doosje uit de verpakking haalt zie je aan de bovenkant het draagkoord wat ook aan de speaker zit bevestigd. In de doos zie je een rol papier met daarin een micro-usb kabeltje om de speaker op te laden.
1
Net als aan de verpakking zit er aan de speaker ook een draagkoord. Handig om de speaker ergens op te hangen zoals aan de douche in je badkamer of aan je fiets. De speaker heeft een IPX5 certificaat wat staat voor een product waarvan de behuizing geheel dicht is. Het staat niet voor volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de werking niet te hinderen. In gewoon Nederlands is de speaker spatwaterdicht en kan hij wel een buitje weerstaan en je kan hem onder de douche gebruiken maar niet onderdompelen in bad. Hij is spatwaterdicht maar niet waterproof.
1
De speaker is voorzien van Bluetooth 4.0 en heeft een bereik van 10 tot 15 meter. Koppelen met een iPhone via Bluetooth werkt snel en eenvoudig. Bij het eerste gebruik gaat het blauwe lampje knipperen om aan te geven dat een externe device zoals een iPhone gekoppeld kan worden aan de speaker. Als dat niet lukt moet je de knop met het Bluetooth teken even twee seconden ingedrukt houden. De groene LED is om aan te geven of de speaker aan staat. Tijdens het opladen gaat de groene LED langzaam aan en uit. Als de groene LED constant blijft branden is de accu volledig opgeladen. Als de accu minder dan 30% capaciteit bereikt gaat het groene LED lampje knipperen. De blauwe LED geeft de bluetooth verbinding aan.
klepje
Aan de zijkant zit een afgedekt klepje van rubber waarachter een 3,5 mm AUX ingang zit voor gebruik van een apparaat waar geen bluetooth op zit. De speaker is voorzien van een lithium ion batterij die zo’n 8 uur meegaat. Opladen kan via de meegeleverde micro-usb kabel.
1
In de verpakking zit een rol papier met daarop de gebruiksaanwijzing. Wij hebben hem voor de bovenstaande foto even uitgerold maar eigenlijk heb je hem niet nodig. De bediening is zeer eenvoudig. De speaker is gemaakt van metaal met daaromheen rubber om impact te kunnen opvangen. Het rubber voelt prettig aan en het metaal is duurzaam. De speaker voelt ook goed aan als je hem oppakt.
1
Enig minpuntje wat we konden vinden is de afwerking met een rand van rubber. Deze laat wel erg makkelijk los. De strip van rubber die rondom de speaker zit kan je wel weer eenvoudig bevestigen maar hij gaat net iets te makkelijk los. De rand is essentieel voor de indicaties van de knoppen en hij dient ook om schokken te absorberen. De bedieningskoppen werken zeer goed en de aan/uitknop heeft hierdoor wel het nadeel dat de speaker in je rugtas of broekzak vrij snel aan gaat. Gelukkig zit er een ingebouwde mode in de Super M speaker die hem automatisch weer uitzet als er enige tijd geen muziek weergeven wordt.
1
Wij hebben de Super M bluetooth speaker van NudeAudio vrijwel overal getest. Buiten in de regen, in de badkamer, op het strand etc, etc. De prestaties van de speaker zijn prima. Volgens de specificaties heeft de speaker een vermogen van 85 Decibel bij 100 Hz. Als je hem in de badkamer gebruikt en hem in een hoek zet onder de douche ervaar je al snel diepe basklanken. In een open ruimte merk je alleen vrij snel dat de bass tonen dan weer zijn verdwenen. Met een speaker van dit formaat is dat normaal en de 4 dynamische drivers en de twee 2 passieve bass radiators hebben een performance die je van een speaker van dit formaat kan verwachten.
nude audio
Naast weergave van muziek via je iPhone of iPad is de NudeAudio Super M bluetooth speaker ook ideaal om naar je favoriete playlist te luisteren via Apple Music of Spotify. De speaker is niet alleen draadloos aan een iDevice te koppelen maar ook aan je Mac(Book).
1
NudeAudio maakt op verzoek ook speciale edities van de Super M bluetooth speaker. Hierboven is Tom Dudderidge van NudeAudio aan het werk met de productie van een aantal speakers met een speciaal ontwerp. De onderstaande Super M speaker was een van de speciale edities voor mensen die mee hebben geholpen met de funding van de speaker op Kickstarter.
1
De introductieprijs van de NudeAudio Super M bluetooth speaker was in 2014 maar liefst €148 maar nu inmiddels twee jaar later kost hij nog maar €39,95. De speaker is te koop bij GSMpunt.nl. Net als platenproducer Padgham zijn wij ook verwonderd over het geluid van de NudeAudio Super M speaker. Een bedrag van €148,00 zouden wij er niet voor over hebben in de huidige overvolle draadloze speaker markt maar €39,95 is echt een koopje. Het geluid is prima en technisch gezien is hij zelfs beter dan veel speakers van de concurrentie in het duurdere segment boven de honderd euro.
1