MobileMac review: de Nest Protect. Een rook en koolmonoxidemelder met een slim nachtlampje

Er vallen jaarlijks veel slachtoffers door het inademen van het onzichtbare en geurloze gas CO wat men koolmonoxide noemt. Het CO gas wordt 250 maal sneller opgenomen in je bloed dan zuurstof en is daardoor zeer snel schadelijk. Koolmonoxidevergiftiging kan dodelijk zijn en er vallen jaarlijks in Nederland zo’n 10 dodelijke slachtoffers. Daarnaast zijn er bijna tweehonderd ziekenhuisopnamen en enkele honderden behandelingen op een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis door koolmonoxidevergiftiging.

Vaak is de oorzaak een defect in de afvoer van verwarmings- of warmwaterapparatuur, kachel, open haard, geiser, centrale verwarming of een combiketel. Daarnaast vallen er veel slachtoffers bij brand door het inademen van rook. Doordat de rook veel giftige gassen bevat raak je snel bewusteloos en als je slaapt wordt je niet wakker van de rooklucht.
nest-1
Een rook en koolmonoxidemelder is van levensbelang en daar heeft Nest iets op bedacht de Nest Protect. De Nest Protect geeft je niet alleen gesproken informatie en een alarm in geval van nood maar ook informatie via je iPhone of smartphone als je niet thuis bent.
nest2
De Nest Protect zit verpakt is een doosje van karton met een omhulsel van papier waar de belangrijkste functies van de Nest Protect op staan vermeld. Er zijn twee versies te koop voor €109, een die volledig werkt met batterijen en een versie die werkt op netspanning met reservebatterijen als de stroom uitvalt.
nest3
Het vierkantje doosje met de Nest naam en het het mapje  met de gebruiksaanwijzing is voorzien van het Nest logo. Het materiaal is van minimalistisch recyclebaar karton en eenvoudig te openen.
nest33
Links het mapje waar je de gebruiksaanwijzing en de snelstartgids  aantreft. Rechts de Nest protect met een plastic omhulsel om de Nest Protect tijdens de productie en vervoer te beschermen tegen stof. Als je inmiddels qua vormgeving en verpakking parallellen ziet tussen Apple producten en Nest dan klopt dat. Tony Fadell heeft in 2010 Nest opgericht met technicus Matt Rogers. Voor de kenners, dat zijn voormalige Apple werknemers die verantwoordelijk waren voor de productie van de iPod en deels voor de iPhone. Fadell was designer van 18 generaties iPods en heeft ook meegewerkt aan de ontwikkeling van de iPhone. De heren hebben inmiddels een snel groeiend imperium opgebouwd wat begin 2014 is opgekocht is door Google. Nest Labs is overigens beroemd geworden door de Nest thermostaat en Tony Fadell is nog steeds ceo van Google Nest Labs.
nest4
De gecombineerde Nederlands en Franstalige gebruikershandleiding is zeer goed en geeft voldoende instructies om de Nest Protect in gebruik te nemen, te installeren, monteren, te testen, te onderhouden en geeft daarnaast uitvoerige veiligheidsinstructies voor gebruik.
Nest5
In de verpakking onder de Nest Protect tref je een montagesteun aan plus 4 montageschroeven. In de Nest Protect zit een lipje van plastic wat je eruit moet trekken om de batterijen van de Nest Protect in gebruik te nemen. In de batterij versie van de Nest Protect die wij hebben getest zitten zes long-life AA batterijen die tot wel 5 jaar meegaan.
nest6
Links de Nest Protect met de kenmerkende ronde knop die dient om de Nest Protect te bedienen en te testen. De Nest Protect-lichtring rondom de Nest-knop kan in verschillende kleuren oplichten, afhankelijk van de situatie. Rechts de onderkant van de Nest Protect. De 4 gaatjes zijn bevestigingspunten, de micro-USB aansluiting is voor onderhoud door Nest zelf.
nest7
In de Nest Protect zitten meerdere sensoren. Een foto-elektrische rooksensor, koolmonoxidesensor, warmtesensor, drie activiteitsensoren, omgevingslichtsensor en een luchtvochtigheidsensor. De nest kan bijvoorbeeld door de luchtvochtigheidsensor onderscheid maken tussen stoom en rook. Dat is handig omdat andere melders wel eens afgaan op een moment waarop er niets aan de hand is zoals een douche. Als je per ongeluk een tosti aan het verbranden bent geeft de Nest een vriendelijke melding. Je hoort “Let op er is rook in de keuken” en de lichtring gloeit geel op. Het alarm kan eenvoudig onderbroken worden door op de Nest-knop te drukken maar je kan de melding ook annuleren via je iDevice, smartphone of tablet. Als het rook- of koolmonoxideniveau toeneemt en een gevaar vormt gaat het noodalarm van de Nest pas af met een luid, snerpend alarm en de lichtring kleurt rood op. Nest Protect stuurt ook een push bericht naar je iPhone of iPad. Voor je eigen veiligheid is het niet mogelijk het Noodalarm uit te schakelen.
specs
Als je op twitter zoekt op de term smoke alarm zie je een constante stroom van mensen die klagen over hun rook en koolmonoxidemelder. Meldingen over het spontaan afgaan terwijl er niets aan de hand is, midden in de nacht piepen omdat de batterijen leeg zijn etc, etc. Uiteindelijk gaan de meeste rookmelders zo erg irriteren zodat veel mensen de batterijen eruit halen of hem zelfs helemaal verwijderen uit hun huis. De Nest Protect waakt niet alleen over de gevaarlijke geuren in huis maar zorgt er ook voor dat je normale meldingen hoort als er bijna iets aan de hand is. Geen irritante piepjes midden in de nacht omdat de batterijen leeg zijn. Die melding krijg je eerst op je smart of iPhone en de lichtring knippert geel om aan te geven dat er iets aan de hand is.
nest8
De Nest protect is eenvoudig te configureren via je iDevice, smartphone of tablet. De lichtring geeft indicaties en via duidelijke instructies in de app is de configuratie een fluitje van een cent.
app
In de App Store is de Nest Mobile App gratis te downloaden. Via de app maak je een gratis Nest account aan. Dat is eenvoudig te doen via je email adres en een wachtwoord. Na enkele minuten ontvang je een bevestigingsmail met een link. Als je op de link klikt heb je een Nest account. Als je al een Nest thermostaat hebt kan je dat account gebruiken en is het opnieuw aanmelden niet nodig. Je kan de Nest Protect (of meerdere) gewoon via de app toevoegen aan je Nest account.
nest app 2
De instructies in de app geven duidelijk aan wat je moet doen. Op de achterzijde scan je met je iPhone de QR-code en daarna trek je het batterijlipje uit de Nest Protect om hem te activeren. Daarna licht de ring blauw op en volg je de instructies om verbinding met het WiFi-netwerk te maken.
nest9
Na de configuratie is het tijd om de Nest Protect op een goede plek te bevestigen via de montagesteun en de bijgeleverde kruiskop montageschroeven. Afhankelijk van de ondergrond duurt dat een paar minuten. De schroeven zijn vrij lang dus als je een keiharde ondergrond hebt dan is voorboren wel noodzakelijk en duurt de montage wat langer. Als je twee linkerhanden hebt dan heeft Nest een netwerk met goede Bob de Bouwers die tegen betaling Nest apparatuur voor je kunnen installeren.
nest10
De Nest Protect mag niet worden geïnstalleerd op locaties met een omgevingstemperatuur die lager is dan 4 °C of hoger dan 38 °C en in een kelder of op een onafgewerkte zolder. Installatie instructies kan je hier vinden maar ze staan ook in de gebruiksaanwijzing.
nest14
Je kunt de status van de sensoren en batterijen van de Nest Protect controleren vanuit de app of handmatig de Nest Protect-melders testen door op de Nest-knop te drukken. De Nest Protect controleert zichzelf voortdurend en laat je ‘s avonds als je het licht uitdoet via de nachtwacht-functie weten dat alles goed werkt door kort groen op te lichten. Een teken dat alles naar behoren werkt.
nest11
Nest heeft berekend dat minstens één miljoen huishoudens in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada elk jaar worden blootgesteld aan hoge concentraties koolmonoxide. Daarom controleert Nest Protect voortdurend op gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide in je huis. Jij kunt het niet zien. Maar de Nest Protect wel.
nacht
Een extra functie van de Nest Protect is Lichtpad. De Nest Protect licht kort op als je er langs, of onderdoor loopt. Het witte lampje gaat weer uit als je voorbij bent gelopen. Als je een Nest Protect hebt die werkt op netspanning kan je ook instellen dat het lampje altijd aan is in het donker. Handig als nachtlampje in de gang tijdens je nachtelijke tochten door het huis of om de spoken te verjagen in de kinderkamer. De lage helderheid van de LED-verlichting gebruikt weinig energie om batterijen te sparen. De levensduur van de lampen in de Nest Protect zijn langer dan de houdbaarheid van 7 jaar van de Nest Protect. Je kunt Lichtpad op de Nest Protect configureren via de app en de lichtpad-functie is ook helemaal uit te schakelen.  Het lichtje gaat overigens alleen aan als de kamer al een tijdje donker is.  Als er voldoende licht is om te zien, gaat het witte Lichtpad lampje meestal niet aan.
nest14

Voor een optimale veiligheid is het verstandig om op elke verdieping van een huis een Nest rookmelder te plaatsen. Deze zijn allemaal met elkaar verbonden via WiFi en via een iDevice te monitoren. De Nest Protect gaat 7 jaar mee en moet daarna vervangen worden.
melding
Via de gratis Nest Mobile app kan je de Nest Protect monitoren. In de meeste gevallen zal je de bovenstaande afbeeldingen zien. Links het groene rondje om aan te geven dat er niets aan de hand is. rechts de dagelijkse status update. De blauwe bolletjes zijn de momenten waarop het Lichtpad nachtlampje is aangegaan. De groene rondjes met het vinkje geven aan dat de Nest Protect goed werkt. Het groene rondje met de ronde witte pijltjes geeft aan dat er een handmatige test is geweest.
test
We hebben de rookmelder van de Nest protect getest door in huis een voorpagina van de NRC te verbranden. De krant zat in een ijzeren schaal en is 3  meter onder de Nest Protect rookmelder aangestoken. Wij hadden verwacht dat de Nest Protect ons zou waarschuwen met een melding dat er rook zou zijn gedetecteerd. Dat gebeurde niet terwijl de hele verdieping toch aardig begon te stinken naar verbrande krant. We hebben dit tweemaal gedaan en de Nest Protect ging niet af en we ontvingen ook geen melding via de app dat er iets (bijna) mis ging. Misschien is de Nest Protect zo slim dat hij weet dat wij hem probeerden te foppen of was er niet voldoende rook om een van de sensoren van de Nest te activeren.
test2
Om oorlog te voorkomen met de rest van het gezin (ieuwww het stinkt hier overal naar rook) heb ik een dag later de test nogmaals gedaan met meer kranten en de schaal met brandende kranten dichter bij de Nest Protect gehouden. Het duurde een seconde of 20 voordat de gele ring van de Nest Protect ging branden en de gesproken melding kwam dat er rook was. Vlak daarna ging het alarm van de Nest Protect af en gaf de lichtring rood licht. Met een druk op de Nest-knop was het alarm ook meteen te annuleren.
test3
Tegelijkertijd toen het alarm afging ontvingen we een push bericht op onze iPhone dat er een probleem was thuis. Je hoort een piepje en er verschijnt een rood bolletje op het icoontje van de Nest Mobile app om aan te geven dat er iets aan de hand is. Als je de app opent zie je de rode cirkel en rechtsboven een notificatie bolletje.
test4
Linksboven zie je de melding dat er rook is in huis. Rechtsboven het bericht met de melding en wat er aan de hand is. Als je meerdere Nest Protects in huis hebt zie je ook op welke verdieping van je huis er een probleem is. In dit geval boven en bij de melding staat ook het tijdstip dat er wat mis was. Het is overigens niet mogelijk om het alarm uit te schakelen via de Nest app. Je kan de Nest Mobile app wel op meerdere iDevices van een gezin installeren zodat iedereen meteen op de hoogte is in geval van een alarm.
test5
Via de app zie je ook dat de rookniveau afneemt maar mocht dit niet het geval zijn dan gaat het alarm weer af. Rechts de notificaties van de meldingen van de Nest Protect. Het duurt enige tijd tot een alarm zichtbaar is in het overzicht. In ons geval ging het alarm op donderdag af maar deze melding zagen we pas vrijdag terug in het overzicht. Dat zou te maken kunnen hebben met de tijdzone of dat de Nest Protect niet meteen een update stuurt van het voorval in de dagrapportage.

Terwijl we op het punt staan om deze review te publiceren zien we een melding via twitter verschijnen dat er 2 mensen gered zijn uit een brandende woning in Den Haag en 5 personen zijn gecontroleerd met rookinhalatie klachten. 3 daarvan zijn er afgevoerd naar het ziekenhuis. Helaas geen unicum maar dagelijkse kost voor de brandweer en daarom is zo’n Nest Protect best belangrijk.
regio15
Zowel de Nest Protect op batterijen als de versie op netspanning kost €109 Als je twee Nest Protect rook en koolmonoxidemelders koopt via Nest betaal je geen verzendkosten. Wij vinden de Nest Protect essentieel voor in huis en ook nog eens ultrahip omdat je alles kan monitoren op je iDevice of smartphone. De Nest Protect is op vrijwel elke straathoek en online te koop (Coolblue, Dixons, Google Play, iCentre en Media Markt) en één van de betere cadeaus voor onder de kerstboom. Tot slot nog een promotie video van de Nest Protect die op een Amerikaanse manier laat zien hoe een apparaat van €109 een hoop ellende kan voorkomen.