MobileMac review: de Nest Cam bewaakt je huis op beweging en geluid en stuurt meteen een notificatie als er iets is

Als je van huis gaat is het verstandig dat je, je huis afsluit met goedgekeurde sloten op voor- en achterdeur en alle ramen sluit. Als je s’avonds weggaat is het aan te raden om wat licht in huis te laten branden. Het zijn de bekende tips van politie tegen woninginbraken en die helpen want het aantal inbraken daalt. De politie weet 1 op de 10 inbrekers op te sporen en met de Nest Cam kan je dat percentage verhogen.
nest cam
In de meeste gevallen kan de politie alleen sporen verzamelen maar met de Nest Cam krijgt de dader ook een gezicht. De beelden die de Nest Cam maakt zijn overigens niet vergelijkbaar met de vaak onherkenbare vage beelden uit Opsporing Verzocht maar ze zijn zowel overdag als s’nachts zeer goed, tenzij het boefje in je huis een bivakmuts op heeft. Maar daar hebben ze bij Nest ook over nagedacht. Via de slimme notificatie functie van de gratis Nest app op je smartphone ontvang je meteen een bericht als er iemand je huis insluipt zodat je meteen 112 kan bellen. In deze review testen we de Nest Cam en kijken we naar de mogelijkheden van de slimme bewakingscamera.
nest1
De Nest Cam zit verpakt in een doosje van karton met een omhulsel van papier. Op het papier staan de belangrijkste functies van de Nest Cam beschreven. De verpakking doet je meteen denken aan die van de Nest thermostaat of die van de Nest Protect.
nest2
Na het openen van de doos zie je meteen de Nest Cam en op de lens zit een afneembare sticker met het logo van een huisje om hem te beschermen. Het gebruikte materiaal is wat je van Nest gewend bent, duurzaam en robuust. De camera heeft met de standaard een gewicht van 203 gram. De hoogte is 11,4 cm, breedte: 7,3 cm en de diepte is 7,3 cm. Het cameragedeelte heeft een doorsnede van 4,5 cm.
nest3
In de doos zit de Nest Cam, een standaard, stroomadapter, USB-kabel van 3 meter, montagesteun, schroeven, startershandleiding en een introductiegids. De stroomadapter heeft een ingang van 100-240 VAC, 0,2 A en een uitgang van 5 VDC, 2,0 A. De camera-ingang van de Nest Cam gebruikt: 5 VDC, 1,0 A. De draadloze verbinding van de Nest Cam gaat via een wifi-verbinding en het instellen van de Nest Cam verloopt via een iPhone (smartphone), iPad (tablet) met iOS 8 of hoger of Android 4 of hoger of via een Mac of PC.
nest cam2
De vormgeving van de Nest Cam is minimalistisch en doordacht. Het voetje is te demonteren en als je hem wel gebruikt is hij in vrijwel alle hoeken te draaien zodat je altijd een perfecte kijkhoek hebt. De onderkant van het voetje is van metaal waarin een magneet zit verwerkt. Zo kan je de Nest Cam meteen in gebruik nemen zonder te boren als je metalen delen in je (huis)kamer hebt.
setup1
Via de gratis Nest App kan je de Nest Cam toevoegen aan je bestaande Nest hardware. Als je nog geen andere Nest hardware in huis hebt kan je ook via het menu product toevoegen de camera in gebruik nemen. Uit een lijstje selecteer je de Nest Cam.
setup2
Vervolgens scan je de QR-code achterop de camera en toets je het wifi-wachtwoord van je router in. Je krijgt nog een waarschuwing te zien dat je de Nest Cam alleen in huis kan gebruiken en dat je met de camera de privacy van personen in je huis moet respecteren volgens de wet en regelgeving.
setup3
Nadat je de Micro-USB kabel hebt aangesloten aan je Nest Cam en de stroomadapter hebt voorzien van spanning zoekt de Nest Cam naar je wifi-netwerk. Het verbinden duurt even.
setup4
Na het installeren zal je op de beginpagina van de Nest app een icoontje zien met een live afbeelding van de kamer die je gaat monitoren. Via het menu is de camera eenvoudig in te stellen en langer dan vijf minuten zal het installatieproces niet in beslag nemen. Je kan meteen live meekijken via de app en de Nest Cam goed positioneren.

Nest Cam of Dropcam?

Nest heeft in juli 2014 startup Dropcam overgenomen nadat het bedrijf enkele successen had geboekt met hun beveiligingscamera. Beelden van gesnapte inbrekers door de slimme camera waren o.a. te zien in de Amerikaanse media. Met een Dropcam kan je op afstand beelden van je huis bekijken op een smartphone of een computer en zo een oogje in het zeil houden. Als er iets mis gaat kan je later de beelden via cloud opslag terugkijken. Nest introduceerde afgelopen zomer de Nest Cam met een beeldkwaliteit van maximaal 1080p, een goede bewegingsdetectie, nachtzicht en met als extra optionele cloud opslag via een abonnement.

Videokwaliteit

de beeldkwaliteit van de Nest Cam is prima. Standaard staat de camera ingesteld 720p zodat de camera minder bandbreedte gebruikt. Dit is te wijzigen via de Nest App naar 1080p. In de praktijk vonden wij 720p prima en dat kost aan bandbreedte volgens Nest zo’n 60 gigabyte per maand. Op 1080p moet je daar het dubbele voor rekenen aan bandbreedte met een maximum van 140 gigabyte per maand. De beelden worden alleen opgeslagen op de Nest-cloud als de camera aan staat en het streamen verloopt via Wi-Fi via een beveiligde 128-bit SSL-verbinding en de beelden zijn voorzien van een 2048-bit RSA encryptie. Door de groothoeklens met een wijdhoek van 130 graden zal je niet gauw iets missen als je de Nest Cam een beetje hoog ophangt in je huis en goed richt.
dolf

Nest Aware

Via de betaalde Nest Aware cloudopslag service van 10 of 30 dagen kan je online door de videogeschiedenis browsen. Een abonnement van tien dagen kost €10 per maand en voor 30 dagen betaal je €30. Beide abonnementen kun je per maand of per jaar betalen. Dat is niet goedkoop maar wel de enige manier om opgenomen beelden met een H.264-codering (maximaal 1080p (1920 x 1080) met 30 fps) in de cloud van Nest te bewaren en later terug te kijken. Zo kan je zelfs als je Nest Cam gestolen is bij een inbraak nog online de beelden opvragen van de inbrekers.
aware-menu
Wij kregen bij onze Nest Cam een gratis proefperiode om Nest Aware te testen. Daarbij ook de melding dat Nest Aware nog niet beschikbaar is in Nederland maar dat is een bug in de software. Je kan in Nederland en België gewoon een Nest Aware-abonnement afsluiten na de kosteloze proefperiode via de Nest Store.
nest-cam-review
Zo kan je het moment bewaren waarop je hond en huiskat besloten hebben om elkaar de eeuwige liefde te verklaren door samen op een stoel te gaan liggen of kijken hoe de inbreker eruit ziet die net (bijna) in je huis was. Nest heeft daar nog wat extra functies aan toegevoegd zoals het creëren van timelapses. Je kan via de Nest Aware software ook activity zones instellen die je Nest Cam op die manier extra in de gaten zal houden. Technisch gezien kan een huisdier zoals een kat dan gewoon het huis in en uitlopen zonder dat je een notificatie ontvangt dat er activiteit is in je huis.
nest-aware-3
We hebben Nest Aware getest tijdens een proefperiode en de meeste functies werken niet op een iPhone. Je kan wel beelden terugkijken via de iOS app maar niet delen of exporteren. Voor gebruik van de web versie heb je Flash nodig en dat werkt niet op een iPhone. Dat gaf bij ons ook enige problemen omdat wij al enkele jaren geen Flash meer gebruiken op onze Mac vanwege de kwetsbaarheden die de software met zich meebrengt.
nest-aware1
We besloten daarop om een PC te gebruiken en daar werkt de Nest Aware software niet echt handig op. Het selecteren van een fragment werkt tijdrovend omdat de tijdlijn vaak spontaan verspringt. Uiteindelijk konden we wat fragmenten selecteren en exporteren. De maximale duur van een fragment is 1 uur. Daarna verspringt de selectie naar timelapse mode.
nest-aware-2
Je kan tot maximaal 3 uur aan clips uit het bronmateriaal isoleren. Die fragmenteren kan je vervolgens een naam geven en online delen via een url of via sociale media. De beeldkwaliteit van de video’s is prima en bij daglicht is 720p goed genoeg. Voor nachtbeelden is het verstandig om over te schakelen naar 1080p omdat die kwaliteit in het donker een stuk beter is.
nest-aware
Via het menu videoclips van Nest Aware kan je online een timelapse of een eerder geselecteerd fragment delen of downloaden. Met het delen van fragmenten moet je voorzichtig zijn omdat het opnemen van personen in privé ruimtes niet alleen een schending van de privacy is maar volgens de wet zelfs verboden.

Wetgeving

volgens het wetboek van strafrecht is het strafbaar (gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de vierde categorie) als je opnamen maakt in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats zonder dat je dat kenbaar maakt. Dat heeft te maken met de privacy van personen maar als een inbreker je huis insluipt dan is het weer wel toegestaan. Als je dus bijvoorbeeld opnamen maakt van je werkster zonder dat ze daar erg in heeft dan is het strafbaar. Als je vermoedens hebt dat ze je huisdieren mishandelt dan is het weer een ander verhaal en kan je het materiaal weerleggen bij de rechter als bewijsmateriaal. De meeste mensen begrijpen wel hoe je de wet moet toepassen als je een beetje je gezond verstand gebruikt. Als je een Nest cam over de schutting van de buurvrouw richt omdat ze graag topless in de zon lig dan krijg je daar problemen mee.
bewaking

Bevestigen

De Nest Cam is voorzien van een handig standaard van grijs metaal. In het voetje zit een sterke magneet zodat je de camera op metalen oppervlaktes kan monteren. Het voetje kan je er ook afschroeven zodat je de Nest Cam op een statief kan monteren met een standaard ¼ inch aansluiting.
los
Met het bijgeleverde extra voetje plus schroeven kan je de Nest Cam ook aan een muur of plafond bevestigen. Daarbij kan je de Nest Cam ook ondersteboven monteren. Het beeld is dan via de Nest app weer 180 graden te draaien zodat je niet alles op zijn kop ziet. De Nest cam kan je handmatig alle kanten opdraaien zodat je tijdens het bevestigen een optimale beeldhoek kan kiezen.
nest-cam

Nachtzicht

De Nest Cam kan met de groothoeklens van 130 graden ook s’nachts alles prima in beeld brengen. Via de app zijn er 3 standen te selecteren voor het nachtzicht: uit, automatisch of altijd aan. Standaard is de stand automatisch geselecteerd en dat werkt prima. Zo kan je bijvoorbeeld de kamer van een baby eenvoudig monitoren of er iets aan de hand is. De camera is overdag voorzien van een infraroodfilter voor de juiste weergave van kleuren. Dit filter zal s’nachts automatisch uitgeschakeld worden. Het in- of uitschalen van het filter is ook hoorbaar als je naast de Nest Camera staat. Het nachtzicht maakt het beeld wel zwart/wit maar alles is door de 8 infrarood-ledlampen met hoog vermogen (850 nm) en infraroodfilter nog prima te zien. De Nest Cam is zo afgesteld dat als er lichtpunten waarneembaar zijn ze niet meteen het volledige beeld overbelichten. Door de geavanceerde bewegingsdetectie ontvang je meteen een notificatie als er bijvoorbeeld een inbreker in je tuin staat en als je een Nest Aware abonnement hebt worden de beelden opgeslagen in de Nest cloud.
inbreker

Samenwerking met andere Nest-producten

Als je meerdere Nest producten in huis hebt is het mogelijk om deze met elkaar te laten werken. Als je via de Nest app een Nest Cam toevoegt aan je Nest account worden ze automatisch met elkaar verbonden. Zo kan je via de Nest Learning Thermostat de Nest Cam zo instellen dat hij automatisch begint met opnemen als je de thermostaat instelt op afwezig en uitgeschakeld als je weer thuis bent. In- of uitgeschakelen op basis van de Auto-Afwezig functie is niet mogelijk omdat de Nest Cam dan zou kunnen worden uitgeschakeld als er bijvoorbeeld een inbreker binnenkomt. Als het alarm van de Nest Protect afgaat zal er meteen ook een registratie starten van je Nest Cam en je ontvangt een email. Ook als je geen abonnement op de Nest Aware videogeschiedenis hebt. Dit is handig om te kunnen uitzoeken hoe een brand ontstaan is. Als je geen slimme nest thermostaat in huis hebt is de camera ook te activeren via een schema of handmatig aan- of uit te zetten via de app.
nest

Detectie

Detectie werkt via de Nest Cam met beweging en geluid. Dit is onafhankelijk in te stellen via de Nest app of allebei. Handig want je kan niet de hele dag naar de live video feed kijken. Op het moment dat de Nest Cam geluid of beweging detecteert ontvang je direct een notificatie op je i of smartphone.
1
Je kan dan vervolgens meteen live meekijken met de stream of even terugkijken in de videogeschiedenis. De Nest Cam is voorzien van een microfoon en een luidspreker zodat je via de Nest app kan meeluisteren en eventueel kan praten tegen je hond die stiekum op de bank zit of tegen insluipers. De camera geeft vooraf een piepje maar dat is ook uit te schakelen via de app. Op YouTube zagen we al enkele video’s van mensen die een inbreker betrapten via hun Nest Cam en vervolgens tegen ze gingen praten met als resultaat dat ze meteen vluchten.
2

Monitoren op afstand

Als je niet thuis bent is het een veilig idee dat je, je huis op afstand in de gaten kan houden. Dat kan via de app voor iOS en Android maar ook online op een Mac of PC via je Nest account. Op het moment dat er in je huis iets aan de hand is kan je via de Nest Cam met een 3-megapixelsensor van 1/3 inch met miljoenen kleuren meteen meekijken. Met de 8x digitale zoom is het ook mogelijk om in te zoomen op een deel van je huis waar iets aan de hand is.
monitoren
Het is verstandig om de RGB LED notificaties op de camera via de app uit te schakelen. De LED lampjes op de camera hebben verschillende indicatie functies.
status
Groen geeft aan dat alles werkt en dat je camera werkt en verbonden is via een wifi-netwerk. Als het groene statuslampje gaat knipperen kijkt er iemand mee met de videostream op afstand. Blauw is een indicatie dat je camera aan het opstarten is. Als het lampje gaat knipperen kijkt er iemand mee en praat op afstand tegen je. Geel is een indicatie dat er iets mis is met je camera. De instellingen zijn niet goed of er is een probleem met de wifi-verbinding. Als het LED lampje uit is dan heeft hij geen stroom of het lampje is uitgezet via de Nest app. Zo valt de camera minder op.

Conclusie

De Nest Cam is een zeer handige tool om op afstand je huis, huisdieren en kinderen te monitoren. De Nest Cam is qua bewaking zelfs betrouwbaarder dan onze trouwe redactiehond Trûlah want altijd in huis en 24/7 aan het waken.  Zelfs onze dummy camera die eigenlijk een vogelhuisje is kan niet op tegen de Nest Cam. Nachtbeelden van onze achtertuin lieten zelfs zien dat er steenmarters in onze achtertuin rondwandelen. Door het gebruik van Flash vinden we de online software van Nest Aware nog wat onhandig maar dat is met een update makkelijk te verhelpen. Het Nest Aware abonnement van minimaal €10 per maand is kostbaar. Daarbij blijft het een eng idee dat er beelden van je privé situatie opgeslagen worden op een server van Google. Daarbij blijf je ook wel een beetje een ongemakkelijk voyeuristisch gevoel houden omdat je toch het idee hebt dat er andere mensen mee kunnen kijken met de camera. Wat we ook niet helemaal begrijpen is waarom je geen foto selectie gemaild krijgt als de camera iets waarneemt in je huis. Technisch moet dat niet heel ingewikkeld zijn. Update 23-03-2016: Nest heeft dit inmiddels opgelost.
bewaking
De Nest Cam kost €199 en is via deze link te bestellen. Op dit moment krijg je 90 dagen Nest Aware met videogeschiedenis cadeau. Na die 90 dagen kun je een abonnement nemen vanaf €10 per maand. De Nest Cam is daarna ook zonder abonnement te gebruiken maar dan heb je in principe alleen een camera om live je huis te monitoren met een perfect notificatie systeem via de Nest app. Notificaties ontvang je één maal per 30 minuten na detectie van geluid en beweging, dat zou je als gebruiker ook zelf moeten kunnen instellen met een interval van 2, 5, 10, 15, 20, 25 en 30 minuten. Eenmaal per halfuur is een beetje mager.