MobileMac review: de derde generatie Nest thermostaat is nog slimmer en kan nog meer energie besparen

In december 2014 schreven we onze eerste uitgebreide review over de tweede generatie Nest Thermostaat. Die Nest thermostaat heeft meer dan een jaar bij ons aan de muur gehangen en we hebben er nooit problemen mee gehad. Hij werkt prima en is ook op afstand te bedienen via een smartphone zoals de iPhone, een tablet zoals de iPad of een PC of notebook zoals een Mac(Book). We hebben de Nest Thermostaat al bij veel van onze lezers en kennissen aangeraden en nog nooit enige feedback gehad over problemen met de Nest thermostaat. Leuk detail is ook dat een Nest thermostaat zich bij de meeste gebruikers na twee jaar gebruik al zelf heeft terugbetaald door de besparing van energie. Zelf kunnen we na één jaar gebruik concluderen dat de Nest Thermostaat ons zo’n €80 heeft bespaard. We merken daarbij ook graag op dat we zonder kinderen (deuren open laten staan) en huisdieren (kattenluikje) nog veel meer energie hadden kunnen besparen.

Inmiddels is onze tweede generatie Nest Thermostaat onlangs vervangen door de derde generatie en in deze review komen alle vernieuwingen aan de orde. Voornaamste verbetering is de ondersteuning van OpenTherm zodat de thermostaat nog beter met energie kan omgaan door de CV-ketel op halve kracht te laten werken. De voorgaande tweede versie van de Nest Thermostaat kon de CV-ketel alleen in of uit schakelen.
Nest-thermostaat-review
De derde generatie Nest thermostaat zit verpakt in een eigentijdse doos van karton met een bedrukte wikkel waar de belangrijkste functies op staan. De doos is afgesloten door een blauw zegel van plastic zodat je zeker weet dat je de eerste bent die de doos opent.
nest-review
Na het openen van het doosje zie je de Nest thermostaat onder een doorzichtig plastic kapje liggen om beschadigingen te voorkomen. Dit is gedaan om de thermostaat tijdens transport extra te beschermen. De thermostaat en alle bijbehorende onderdelen zitten keurig verpakt zodat zelfs het unboxen van een thermostaat je een prettig gevoel geeft.
nest
Op de voorkant van de Nest thermostaat zit een een stukje plastic plakfolie wat je voor bevestiging nog moet verwijderen. De Nest thermostaat voelt robuust en zeer degelijk aan met de draairing van metaal en het ronde glas. De achterkant is zo uitgevoerd dat je de thermostaat zowel aan de muur kan bevestigen via de bestaande bedrading van je CV-ketel maar je kan ook een NEST standaard kopen voor €35. Via de bijgeleverde USB-kabel en adapter kan je de Nest thermostaat dan voorzien van stroom en communicatie met je CV-Ketel gaat draadloos.
Nest-thermostaat
Onderin de doos tref je schroeven aan en een bevestigingsplaat om de Nest thermostaat netjes op een muur te kunnen bevestigen. Daarnaast zie je de Nest thermostaat, de handleiding, Heatlink, de ronde thermostaat houder, adapter en USB-kabel.
nest-2
Qua vormgeving ga je op enig moment aan Apple denken en dat is niet zo vreemd omdat Nest Labs oprichter Tony Fadell Senior Vice President bij de iPod afdeling was bij Apple. Fadell bracht Apple op het idee om een iPod te ontwikkelen omdat, dat in combinatie met iTunes handig zou zijn. Hij is niet alleen de oervader van de iPod maar werkte ook enige tijd mee aan de ontwikkeling van de iPhone. Tony Fadell verkocht Nest in januari 2014 aan Google en werkt daar nu voor de Google Glass divisie.
nest-1
Met de klok mee zien we op de bovenstaande foto de Heat Link, afdekplaatje voor de thermostaat, USB-kabel en de adapter. Alle onderdelen zijn keurig afgewerkt, verpakt en voorzien van het Nest logo.
nest4
Als je de Heat Link opent voor bevestiging zie je in het deksel van het kastje een aansluitschema. Het is verstandig om je vooraf even te verdiepen in het aansluiten van de Heat Link via de handleiding. Bij twijfel kan je altijd nog tegen betaling de hulp van een installateur inroepen.
nest5
In de bruine enveloppe tref je een beknopte installatiehandleiding aan in het Nederlands, verwijzingen naar de Nest Protect en de Nest Cam die samen kunnen werken met de Nest thermostaat, informatie waar je een installateur kan vinden en snelstartgids met wat je de eerste 30 dagen kan verwachten.
nest-6
Links zie je de bevestigingsplaat om de Nest thermostaat op een muur te bevestigen. Deze kan je eventueel ook weglaten als het verwijderen van de voorgaande thermostaat geen lelijke sporen heeft achtergelaten.
nest-instalatie1
De Nest thermostaat is via de installatiehandleiding of met behulp van YouTube video’s vrij eenvoudig te installeren maar je kan ook tegen betaling een installateur langs laten komen. In ons geval was er eigenlijk weinig te doen ditmaal omdat het meeste werk de vorige keer al was gedaan. Het komt er op neer dat je de Heat Link minimaal 30 centimeter van je CV-ketel aan de muur moet bevestigen. De Nest thermostaat mag je maximaal 30 meter van de Heat Link ophangen. Dit omdat ze draadloos met elkaar communiceren. Wat op de foto links niet zichtbaar is maar in ons geval wel nodig was, is netspanning voor de Heat Link. Het hangt van je CV-ketel af of de Heat Link extra spanning nodig heeft of dat hij dat uit de CV-ketel kan halen.
nest-muur
Na het verwijderen van je oude thermostaat installeer je de ronde basis van de Nest thermostaat. Via de meegeleverde afwerkingsplaat kan je eventueel beschadigingen op de muur afdekken. Na het installeren zie je meteen instructies op de Nest Thermostaat. Om de Nest thermostaat (op afstand) te bedienen heb je een Nest-account nodig die je aanmaakt via de Nest website of via de gratis iPhone of Android app. Via de app gaat het eenvoudig en kan je ook meteen de Nest Thermostaat via een uniek nummer aan je Nest-account koppelen.
1
De eerste week moet je de Nest thermostaat even een handje helpen door zelf de temperatuur omhoog en omlaag te zetten. In deze periode maakt de Nest thermostaat een basis schema aan van de momenten waarop je CV-ketel moet verwarmen als de temperatuur onder de gewenste instelling daalt. Dit is lang niet alles maar slechts een basis, de Nest is veel slimmer dan je denkt.
sense
Via het Nest Sense menu kan je functies op de Nest thermostaat activeren die hem op den duur nog slimmer maken. De thermostaat moet eerst leren hoe lang het duurt voordat hij je huis volledig heeft opgewarmd en hoe tochtig het in huis is. Daarvoor leert hij wat voor verwarmingssysteem je in huis hebt en houdt hij bijvoorbeeld ook rekening met het weer. Als hij al die gegevens weet maakt hij een juiste balans tussen comfort en energiebesparing. Dat zie je terug in de schema’s die je natuurlijk ook weer kan aanpassen via je Mac, iPad of iPhone.
water
Nieuw is ook dat je de aansturing van je boiler kan bedienen. Voor warm water is een schema te programmeren en als het buiten de reguliere tijden nodig is kan je het water ook snel via de app laten opwarmen. Als je Nest merkt dat je op vakantie bent of lang afwezig bent zet hij na twee dagen de functie om het water te verwarmen uit. Dit kan ook handmatig maar de Auto-Afwezig functie is erg handig voor de momenten dat je het vergeten bent. In de Nest thermostaat zitten slimme sensoren die detecteren of er mensen in huis zijn. Nadeel is wel dat als je op een andere verdieping zit de thermostaat op enig moment denkt dat er niemand thuis is. Je moet dan handmatig de temperatuur even aanpassen.
2
Nieuw is ook dat het display van de Nest thermostaat 40% groter is geworden en is voorzien van een aanwezigheidssensor die het display automatisch aan of uit kan schakelen als je in de buurt komt van de thermostaat. Als je door de kamer loopt gaat het display aan en laat je naar wens de temperatuur, analoge tijd, digitale tijd of helmaal niets zien. De eerste weken is het handig om de temperatuur te laten oplichten als je voorbij loopt zodat je een goede indicatie krijgt waar de Nest thermostaat mee bezig is. Hij licht s’nachts ook op als het helemaal donker is. Het scherm is niet alleen groter maar ook helderder en heeft een hogere resolutie dan zijn voorganger. Het display heeft een resolutie van 229 pixels per inch en dat is 25% meer dan de tweede generatie Nest die ook een prima display heeft. Achter het display van de Nest thermostaat zit veel electronica verwerkt in de vorm van slimme meetinstrumenten die duizenden dingen op de achtergrond meten en waarnemen. Samen met de algoritmen van de Nest Sense software helpt de thermostaat je om energie en dus geld te besparen.
basis
De Nest app werkt zeer eenvoudig en is voor iedereen te begrijpen. In een gezin kunnen ook meerdere gebruikers de thermostaat via de app op afstand bedienen. Als je opeens onverwacht een middag vrij hebt kan je vanaf kantoor alvast de temperatuur thuis wat hoger zetten. Via de app heb je ook inzage in de geschiedenis van je verbruik. Je ziet per dag hoeveel uur energie je hebt verbruikt. Een groen blaadje is een indicatie dat je het goed hebt gedaan door energie te besparen. Die blaadjes spaar je op en aan het eind van de maand ontvang je via je Nest-account per email een overzicht.
verbruik-nest
Via het maandelijkse Nest-rapport zie je meteen of je het goed hebt gedaan de afgelopen maand. In het bovenstaande overzicht is er veel meer energie verbruikt dan de voorgaande maand. In het rapport lees je hoe dat komt. Het was 29 uur kouder dan de vorige maand waardoor de verwarming vaker is aangezet. Daarnaast is er 18 uur meer energie verbruikt omdat een gebruiker het schema heeft aangepast. Dat klopt want in de eerste week van januari waren we vrij en dus meer thuis. In januari verdiende de gemiddelde gebruiker van een Nest Thermostaat 29 Blaadjes, wij 31 en dat is goed. Daarmee horen we in januari tot de 45% van de beste Nesters in Nederland.
Nest-thermostaat
Het duurt even voordat je Nest thermostaat in de gaten heeft hoeveel energie er nodig is om je huis te verwarmen en in combinatie met OpenTherm is er nu ook geavanceerde communicatie mogelijk tussen de derde generatie Nest thermostaat en je CV-ketel. De ketel kan nu op een klein pitje blijven branden om de temperatuur constant te houden in plaats van steeds weer vol gas aan te gaan om het huis te verwarmen. Als je CV-ketel hier geschikt voor is bespaar je energie maar je verlengd ook de levensduur van je CV-ketel. Als je CV-ketel niet geschikt is voor OpenTherm kan je een OpenTherm-adapter laten installeren. Daarna kan je kan je CV-ketel via OpenTherm communiceren met de 3e generatie Nest thermostaat.
nest
Als je meerdere Nest producten in huis hebt is het mogelijk om deze met elkaar te laten werken. Als je via de Nest app een Nest Cam toevoegt aan je Nest account worden ze automatisch met elkaar verbonden. Zo kan je via de Nest Learning Thermostat de Nest Cam zo instellen dat hij automatisch begint met opnemen als je de thermostaat instelt op afwezig en uitgeschakeld als je weer thuis bent. De Nest Thermostaat werkt ook samen met de Nest Protect rookmelder. Waarom je die in huis moet hebben kan je hier lezen. Als de rookmelder afgaat kan je op het display van de Nest Thermostaat aflezen wat er aan de hand is. De Nest rookmelder kan in geval van nood ook je CV-ketel via de Nest Thermostaat uitschakelen en via de Nest cam kan je meteen via de app op je iPhone live meekijken wat er thuis aan de hand is.

De derde generatie Nest Learning thermostat kost 249 euro. Hier kan je meer lezen over de 3e generatie Nest thermostaat en hem ook bestellen. De derde generatie Nest thermostaat is ook via Essent verkrijgbaar als je daar een energiecontract afsluit. Dan betaal je geen €249 maar €49 bij 3 jaar Groene Stroom & Gas Zeker. Bij een contract van 5 jaar ontvang je de 3e generatie Nest thermostaat helemaal gratis.

Wij vonden de Nest thermostaat al één van de bare essentials in het leven en kunnen hem van harte aanbevelen, net als de Nest Cam en de Nest Protect.