MobileMac review: de BioLite is niet alleen een luxe iPhone oplader maar je kan er ook een uitsmijter op bakken

Een van de slimste uitvindingen van het afgelopen jaar is niet iets wat je meteen verwacht op MobileMac. Het is de BioLite waarmee je niet alleen kan koken maar ook je iPhone kan opladen. De BioLite heeft een Thermo Electrische Generator aan boord. Die generator maakt van hitte, elektriciteit en maakt daarnaast gebruik van een ventilator die zorgt voor een optimale en zeer efficiënte verbranding.

biolitewerking

Met de hitte maak je niet alleen je eten klaar of een pot koffie maar kan je ook je iPhone opladen. Ideaal voor backpackers maar ook op de camping of in de achtertuin want met de BioLite kan je ook een gecontroleerd fikkie stoken om marshmallows te karameliseren.

biolite1

De BioLite is eigenlijk een miniatuur houtoven die in combinatie met de BioLite portable grill het eten een karakteristieke smaak geeft van vers gebrand hout. De inspiratie voor de BioLite komt uit landen waar men dagelijks op hout moet koken omdat er geen ander brandstof beschikbaar is en vaak ook geen elektriciteit.

biolite2

De BioLite CampStove is bedacht door Alexander Drummond en Jonathan Cedar uit New York die met hun uitvinding de Co2 uitstoot in ontwikkelingslanden willen terugdringen. De BioLite zorgt voor een schonere verbranding die 50% minder brandstof verbruikt dan traditionele vuuurtjes en houtovens. Belangrijk is ook dat de rook met 94% kan worden gereduceerd en daarmee kan er een koolmonoxide reductie worden gehaald van 91%. Dat de BioLite via de ingebouwde generator ook nog eens via USB mobiele telefoons kan opldaden lijkt bijna bijzaak maar het gebruik van mobiele telefoons groeit enorm in ontwikkelingslanden. De grotere broer (of zus) van de BioLite heet HomeStove en is na pilot programma’s in Afrika nu ook in gebruik in India. De technologie bedacht om het leven van 3 miljoen mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren en om de CO2 uitstoot drastisch terug te dringen.

orkaan

In het Atlantisch orkaanseizoen van 2012 bewees de BioLite zijn nut toen de orkaan Sandy eind oktober de oostkust van de Verenigde Staten trof. De uitvinders van de BioLite zorgen niet alleen voor warmte maar ook voor energie zodat mensen hun telefoons konden opladen in gebieden waar geen stroom meer was.

BioLite review

Wij kochten onze BioLite CampStove afgelopen zomer bij Bever om te gebruiken op een camping op Texel. Tenminste dat was het idee. In de doos van karton tref je de vuurpot aan, het oranje oplaadgedeelte met de Thermo Electrische Generator, gebruiksaanwijzing, usb-kabel om de BioLite voor de eerste keer op te laden, een verkleiner om ook kleine pannen op de BioLite te plaatsen, een zakje om de BioLite in te bewaren en aanmaakblokjes.

biolite2

Op de verpakking van karton staan de belangrijkste functies en instructies. Wat ons bijzonder aanspreekt is de functie om je iPhone op te laden of een fototoestel. De BioLite CampStove is niet alleen handig bij het kamperen maar ook bij langdurige stroomuitval of natuurrampen te gebruiken. Tijdens het koken kan je meteen je hardware opladen.

biolite4

De BioLite maagdelijk uit de doos en ongebruikt. De drie voetjes zijn stevig en houden met gemak een pan met 1 liter water. De vuurpot van metaal is goed gemaakt en blijft redelijk schoon. De verbrandingskamer van de BioLite is gemaakt van roestvrij metaal met een omhulsel van honingraat metaal. In de pot zitten rondom gaatjes die zorgen voor een goede luchtstroom. Aan de onderkant van de pot zit een uitsparing voor de ventilator.

biolite6

Aan de bovenkant van de verbrandingskamer zie je het pijpje van metaal die de energie van het vuur opvangt. De verbrandingskamer kan je wassen met lauw water. Het is bij ons niet voorgekomen dat er resten bleven vastkoeken in de verbrandingskamer die het schoonmaken kunnen belemmeren of vertragen.

biolite3

In de oranje power Module zit een ingebouwde 650 mAh lithium-ion accu om de ventilator even te starten als het vuur nog niet op temperatuur is, vergelijkbaar met de accu in een auto. Als je de BioLite voor het eerst in gebruik neemt moet je deze accu via de bijgeleverde USB-kabel 6 uur opladen. Bij regelmatig gebruik is bijladen niet nodig maar als je de BioLite langer dan een half jaar niet gebruikt moet je de accu in de power module opnieuw 6 uur opladen.

onder

Aan de onderkant van de pot zitten drie voetjes die je kan inklappen zodat de BioLite weinig ruimte inneemt in een rugzak of tas. De oranje TEG met het pijpje om energie op te vangen past eenvoudig in de metalen pot.

BioLite7

Als je de BioLite aansteekt met behulp van wat aanmaakblokje en wat takjes duurt het even voordat er genoeg energie vrijkomt om de TEG (Thermo electrische generator) te starten. Een pijpje van metaal aan de bovenkant van de BioLite pot zet de hitte van het vuur om in energie. Met die energie start ook de ingebouwde ventilator aan de onderkant van de BioLite en blijft er ook energie over om een iPhone via de ingebouwde USB aansluiting op te laden.

De werking van de ventilator in de BioLite is hetzelfde als in het bovenstaande filmpje. De geleverde energie om je iPhone op te laden is continu 2 Watt met een piekvermogen van 4 Watt. Als je er een beetje handig in bent kan je binnen 5 minuten 1 liter water laten koken.

biolite8

Als je een iPhone even snel wil bijladen is de BioLite erg handig maar een lege iPhone even snel opladen tot 100% zit er niet in. Dat duurt al gauw zo’n 3 uur. Zoals je in de bovenste schermafbeelding ziet duurt het ongeveer een uur om een iPhone 5 accu 30% bij te laden.  Als de intensiteit van het vuur afneemt zal ook het laden stoppen. Het is dus belangrijk dat je tijdens het laden goed blijft doorstoken en op de indicatielampjes naast de USB aansluiting let. Groen is OK maar een oranje lampje geeft aan dat er niet voldoende energie is om je iPhone te laden. Een nieuw (droog) stukje hout op het vuur lost dat probleem op en als je ervoor zorgt dat het vuur altijd blijft branden tijdens het laden zal het laden ook niet stoppen.

pann

Bij de BioLite kan je ook een aantal kook accessoires kopen zoals de portable grill voor €79,95. Met deze grill kan je op een houtgestookt vuurtje bijvoorbeeld wat merquez worstjes bakken, groente, een entrecôte of een hamburger. De verdeling van de hitte uit de BioLite onder de grill werkt erg goed. Je moet wel even oefenenen net zoals je dat met een nieuwe barbecue even moet uitproberen. Als je het klepje van de grill dicht doet komen de vlammen via een vlamverdeler onder je eten. Zorg er ook voor dat de ventilator op de LO stand staat, anders gaat het te hard en verbrand je het vlees weten we inmiddels uit ervaring. Aan de bovenkant bij de ingang van de vuurpot is de grill het heetst, aan de onderkant is de temperatuur lager. Aan de Portable Grill zitten twee voetjes en het andere gedeelte klik je eenvoudig op de BioLite. Wat we minder vonden was het schoonmaken omdat je de onderdelen van de grill niet in een afwasmachine kan stoppen.

dirty

Nadeel van de BioLite was ook dat wij hem op een camping in de duinen van Texel niet konden gebruiken om te koken. Te gevaarlijk maar op het strand kon het na zonsondergang wel en gebruikten we hem vooral om een iPhone en een GoPro op te laden. Als ervaren hotelgasten wisten wij toen nog niet dat er ook campingplaatsen bestaan met een stroomvoorziening :( Desalniettemin gaat de BioLite volgende keer weer mee en zijn wij er zeer tevreden over en gebruiken we hem ook vaak in de achtertuin.

De BioLite CampStove is in Nederland exclusief te koop bij de Bijenkorf en bij Bever voor € 149,95 en dat is prijzig. Er zijn alternatieven zoals de PowerPot maar wij denken niet dat die net zo goed is als de BioLite en als je alleen een houtgestookt kookvuurtje wil maken dan zijn de Campstove S en de Vital Stove ook nog een optie. De Kelly Kettle is handig als je alleen water of andere vloeistoffen met hout wil opwarmen.  Onlangs was de Biolite nog te zien bij BBC World News in het programma BBC Horizon en dat weet je eigenlijk ook al wat de beste optie is.