MobileMac review: Catalyst waterproof case voor de iPhone 6 (Plus)

In deze review kijken we uitgebreid naar de Catalyst black en space grey waterproof case voor de iPhone 6 (Plus). Onze review over de Catalyst case voor de iPhone 5/s kan je hier lezen. Voor ons was het merk Catalyst uit Hong Kong nog nieuw en we zijn zeer tevreden over de resultaten van de case. Catalyst is van product designer Josh Wright & June Lai. Ze zijn fanatieke outdoor avonturiers met een voorliefde voor de iPhone. Tijdens hun avontuurlijke tochten wilden ze hun iPhone ook onder de meest extreme omstandigheden kunnen blijven gebruiken en daarom bedachten ze een goede waterdichte case. Daar was geld voor nodig en in 2011 zetten ze hun eerste Catalyst creatie met de naam EscapeCapsule op de crowdfunding website Kickstarter. Dat is al weer drie jaar geleden en hun waterdichte iPhone cases worden inmiddels over de hele wereld verkocht en zijn zelfs concurrentie voor grote namen als OtterBox en LifeProof. Hoog tijd dus voor een review over de vierde generatie Catalyst cases op MobileMac.
Calalyst-1
De Catalyst black en space grey case zit verpakt in een blisterverpakking met een omhulsel van karton. Op de doos staan de 9 punten waarin de case uitblinkt en die beschrijven we later in deze review. Op de zijkant van de verpakking staan icoontjes die de suggestie wekken dat je o.a. met de case kan douchen en zwemmen. In de verpakking tref je een uitgebreide gebruiksaanwijzing aan plus een polsbandje.
Calalyst-4
Als je de Catalyst case uit de verpakking haalt valt meteen op dat de case zeer dun is. De afmetingen van de iPhone 6 Plus versie van de case zijn, lengte 170.5 mm, breedte 88.3 mm en een dikte van 12.3 mm. Ter vergelijking, de afmetingen van de iPhone 6 Plus zijn lengte 158,1 mm, breedte 77,8 mm en een dikte van 7,1 mm. De case is gemaakt van duurzaam materiaal en het design is minimalistisch maar voldoet prima.
Calalyst-6
De case bestaat uit twee delen. In het bovenste gedeelte (links) leg je de iPhone en de achterzijde (rechts) die voorzien is van een pakking van rubber klik je er dan op vast. Het is belangrijk dat je voor het plaatsen van je iPhone eerst de rubber afdichting aan de /onderkant voorzichtig lostrekt. De voor- en achterkant zijn doorzichtig. De screenprotector op de voorkant is voorzien van een Touch ID zie zeer goed werkt. De uitsparing van de Touch ID is voorzien van folie die mat is en niet glad aanvoelt zoals bij andere cases.
facetime Catalyst
Doordat het display aan de voorzijde is afgedekt ziet het beeld van de FaceTime HD-camera er wazig uit. Links het resultaat en ter indicatie rechts zonder Catalyst case. Op zich niet erg want op het moment dat je de Catalyst case gebruikt ga je waarschijnlijk toch geen FaceTine gesprekken voeren. De achterkant van de case is doorzichtig en de uitsparing voor de camera op de achterzijde is wel goed. Daarover later meer.
Calalyst-7
De Catalyst case is in het bovenste gedeelte in de vier hoeken voorzien van vier blokjes van rubber. Deze moeten impact bij een val op de hoeken van de iPhone absorberen. De case zelf vangt de eerste klap op. De knoppen van je iPhone worden door de case keurig afgedekt via een pakking van rubber. De werking van de volumeknoppen is matig. Je moet ze vrij hard indrukken voordat ze werken. De aan/uitknop werkt wel goed.
Calalyst-8
Aan de onderkant van de Catalyst case tref je een zwart gedeelte van rubber aan wat werkt als een water en stofdichte afdichting. Op de bovenste foto zie je van links naar rechts de opening voor de speaker die aan de binnenkant is afgedekt door plastic wat in staat is om geluid door te laten. Daarnaast de ingang voor de Lightning connector. Die aansluiting wordt net als de ingang voor de hoofdtelefoon afgedicht door een flexibele plug van rubber. De opening van de microfoon is afgedekt met folie wat geluid kan doorlaten. Op de onderste foto zie je de afdichting gesloten, de gaatjes die in het rubber zitten zijn voor de microfoon. We hebben een aantal telefoongesprekken gevoerd en we waren steeds prima te verstaan volgens degene die we belden en onze gesprekspartner konden we ook prima horen.
Calalyst-15
hierboven nog een foto de onderkant van de case vanaf de binnenkant gezien. Van links naar rechts de hoofdtelefoon ingang, afdichting voor de microfoon, ingang voor de Lightning connector en daarnaast het gesloten gedeelte voor de speaker. Het geluid is wel iets zachter maar klinkt ten opzichte van andere waterdichte cases behoorlijk goed. Op de rechter foto zie je de onderkant van de case met de iPhone er in. Om een goede waterdichtheid te garanderen is het zee belangrijk dat je de rubber afdichting aan de onderkant altijd goed aandrukt en controleert op vuil of zand die de waterdichtheid kan belemmeren.
Calalyst-5
De uitsparing voor de iSight-camera op de achterzijde van de case is een harde gecoate optische lens. Dat klinkt mooi maar maar dat lensje is wel van plastic en niet van glas wat op zich beter is voor de kwaliteit van je foto’s weten we inmiddels uit ervaring.
catalyst-test1
Toch waren de test foto’s die we afgelopen week hebben genomen met een iPhone 6 Plus in de Catalyst case zeer goed. We kunnen eigenlijk geen afwijkingen vinden. De lens werkt zowel binnen als buiten erg goed en we hebben geen problemen kunnen ontdekken.
Catalyst-photo-test
De lens die de camera afdekt ligt niet diep verzonken in de case, dat is onder extreme omstandigheden handig zodat je hem snel weer schoon kan maken. We hebben een aantal landschap, macro, dagelijkse en actiefoto’s genomen en die zijn allemaal prima. Daarmee is de Catalyst case dus ook een van de betere cases voor je vakantie.
Calalyst-9
De knop voor de trilstand is afgedekt met een rond roteerbaar knopje. Als je er aan draait schakel je de trilstand in of uit. Op de derde foto hierboven zie je de uitsparing van het gehoorgedeelte. Het zijn twee kleine zwarte gaatjes die aan de achterzijde zijn afgedekt met een stuk folie. Deze folie zorgt dat je iPhone droog blijft maar dat het geluid wel wordt doorgelaten. Zoals we al eerder schreven werkt dat prima en kan je gesprekken prima verstaan. Op de laatste foto zie je de grijze uitsparing voor de Touch ID. Bij andere waterdichte cases is deze folie doorzichtig en vaak vlekkerig. Bij de Catalyst case is dat niet het geval. Daarbij kunnen we wel stellen dat deze folie de beste Touch ID folie is die we tot nu toe zijn tegengekomen op een waterdichte case.
Calalyst-14
Het installeren van je iPhone 6 (Plus) in de Catalyst case werkt zeer eenvoudig. Eerst open je de afdichting van rubber aan de onderkant en daarna leg je de iPhone (onderkant eerst) in de case. Tot slot druk je de achterzijde op de case. Door een vernuftig systeem met lipjes van plastic klik je de achterkant in de uitsparingen van de bovenkant. De pakking van rubber op de achterzijde zorgt dat je iPhone in een waterdichte behuizing zit. Daarna druk je de pakking aan de onderkant weer aan en de case is klaar voor gebruik. Als je op de case drukt maakt hij soms een krakend geluid. Dit is normaal en heeft geen invloed op de waterdichtheid van de case.
case
De Catalyst maakt je iPhone 6 (Plus) wel groter maar zoals je op de bovenste foto ziet ligt hij wel veilig in een case die rondom is voorzien van schokabsorberende delen en goed afgewerkte knoppen en afdichtingen. We lieten onze iPhone per ongeluk van heuphoogte vallen en er was geen enkele schade waarneembaar. De afdichting van rubber aan de onderkant is wel iets waar je voorzichtig mee moet omgaan.
Calalyst-10
De case open je met een muntje van 20 eurocent via het lipje aan de onderkant. Daarmee klik je de case open zodat je, je iPhone weer uit de Catalyst case kan halen. Dit werkt snel en makkelijk zodat je vaak kan wisselen van hoesje. De buitenste rand van de case is van grijs rubber, dit is perfect in staat om een val en stoten op te vangen. In de rand staat ook de merknaam en het Catalyst logo ingestansd maar dat is netjes gedaan en valt niet echt op. In de rechter onderhoek zit een bevestiging voor een polsbandje. Je kan de Catalyst case met een keycord ook om je nek dragen en dat is erg handig in de zomer.
pakking
Het voorste gedeelte van de case lijkt erg op een zogenaamde bumper case. De rand van rubber rondom de case is goed uitgevoerd en heeft een goede grip. Het achterste gedeelte wat je op de voorkant klikt is voorzien van een pakking van zwart rubber. Op de bovenkant zit op elke hoek en rondom de lens van de camera ook een stukje rubber om beschadigingen op de case of de lens afdichting te voorkomen.
normen
De case is waterdicht tot een diepte van 5 meter en is stof en sneeuw proof. Elke Catalyst case is in de fabriek getest op waterdichtheid volgens de IP-68 norm. Het design voldoet aan de Amerikaanse militaire 810G norm en kan daarmee aardige schokken en een val tot 2 meter hoogte weerstaan. De case is standaard voorzien van een screenprotector met een uitsparing voor de biometrische vingerafdrukscanner van je iPhone 6 (Plus).
water
Voordat je de case gaat gebruiken is het (elke keer) verstandig om een test uit te voeren of de case nog waterdicht is. Dit is ook verstandig als je de case hebt laten vallen. Je kan de case testen door hem 30 minuten onder water te houden in de gootsteen. Doordat de case zonder iPhone drijft moet je er even iets opzetten zodat hij onder water blijft. Na 30 minuten droog je de case goed af en open je hem. Als er water in de case zit is hij niet waterdicht. Controleer de pakkingen en raadpleeg de gebruiksaanwijzing.
Calalyst-11
Na de watertest was onze Catalyst case van binnen kurkdroog. Als je gaat vliegen is het verstandig om de onderkant van de case te openen omdat er ander teveel druk op de case komt te staan. Als je de case lange tijd niet gebruikt is dat ook verstandig. Je kan de case het beste bewaren zonder de twee delen op elkaar te klikken. Wat veel mensen ook niet weten is dat zonnebrand funest is voor de waterdichtheid van elke waterdichte case. Kijk dus uit met morsen en als je net je handen hebt ingesmeerd. Zonnebrand kan het plastic of de pakking aantasten.
Calalyst-12
Als je iPhone onverhoopt toch nat is geworden dan moet je hem meteen uitschakelen, verwijder de simkaarthouder en stop je iPhone in een zak met ongekookte rijst. Zorg dat je zoveel mogelijk lucht uit de zak laat weglopen. Laat je iPhone tenminste 48 uur maar 76 uur is beter in de zak en zet hem daarna pas weer aan. Je iPhone werkt goed tot een temperatuur van 35 graden. In de case zal de temperatuur in de zomer sneller oplopen dan normaal. Hou daar rekening mee.
Calalyst-13
We zijn zeer tevreden over de Catalyst case die ideaal is voor mensen die veel op het water zitten of daaronder. De case is waterdicht tot 5 meter maar wij vinden een GoPro onder water handiger. De afdichting aan de achterkant van de Catalyst case lijkt overigens wel een beetje op de afdichting van de behuizing van een GoPro. Ouders met kleine kinderen zullen de case ook waarderen en voor elke outdoor activiteit is de Catalyst case zeer geschikt. Sterker nog hij is daarvoor ontworpen. Ondertussen kunnen we wel stellen dat LifeProof wel mag uitkijken want wij vinden dat de Catalyst case een zeer serieuze concurrent is. De eerder genoemde minpunten zijn te verwaarlozen en de case is erg prettig in gebruik.
Calalyst-18
De Catalyst case voor de iPhone 6 kost € 64,95 is verkrijgbaar bij DressMyiPhone.nl in de kleuren Black en Space Grey, Marsala, White and Mist Grey, Green Pop en Rescue Ranger. De iPhone 6 Plus versie die we getest hebben kost € 74,95 en is verkrijgbaar bij DressMyiPhone.nl in de kleuren Black and Space Gray en White and Mist Gray.
proto