MobileMac gaat geen clickbait meer publiceren maar vooral reviews

Na de ietwat tegenvallende WWDC 2015 keynote van afgelopen maandag is het altijd goed om even goed terug te kijken. Niet alleen naar de keynote maar ook naar jezelf. Het is goed om te zien dat Apple de WWDC bijna helemaal gebruikt voor de presentatie van nieuwe software. Probleem was alleen wel dat ik geen enkele vernieuwing gezien heb. Gisteren ben ik meerdere malen begonnen met het schrijven van een artikel over iOS 9 maar de inhoud was zo vreselijk “dun” dat ik de berichten voor publicatie heb gewist.

Daarbij ga ik er tegenwoordig vanuit dat lezers van MobileMac het actuele Apple nieuws lezen op websites zoals MacRumors, The Verge en 9to5Mac en als je geen Engels kan lezen dan zie je de content van de eerder genoemde websites in no time vertaald op tientallen Nederlandse Apple blogs en websites verschijnen. Dat doen wij zelf natuurlijk ook en 90% van de content die je bij ons leest staat vaak nog niet op een andere Nederlandse website als wij het publiceren. Probleem is alleen dat iedereen uit dezelfde ruif eet en dat je uiteindelijk toch overal vrijwel dezelfde berichten leest. De vraag is of wij daar als MobileMac daar nog steeds aan moeten meewerken. Het antwoord is: nee.

Er is ooit een tijd geweest dat er in Nederland twee zeer actieve websites waren die altijd het laatste nieuws als eerste hadden over de iPhone en de iPad. MobileMac, toen nog iPhone Nieuws Blog was daar een van. Toen waren de iPhone en de iPad ook nog geen mainstream nieuws. Inmiddels is de copy & paste cultuur van sommige blogs zelfs ingeburgerd bij grote nieuwsorganisaties.

Daarbij zijn er Apple websites die elk nieuw onderdeel van bijvoorbeeld iOS 9 publiceren als een nieuw artikel terwijl het hier te lezen is als één hapklare brok. Zo maken ze van een keynote zonder inhoud weer clickbait waar lezers volgens ons weinig aan hebben. Zo hadden wij gisteren makkelijk de 10 onderstaande berichten kunnen schrijven maar de titel van het bericht dekt vaak de lading eigenlijk al.

  • iOS 9 heeft een 6-cijferige pincode
  • iOS 9 vanaf iPhone 4s, iPad 2 en iPad mini te installeren
  • Notities-app kan nu ook tekenen
  • Siri en Spotlight worden in iOS 9 nog slimmer
  • Beta OS X 10.11 El Capitan nu te downloaden
  • Beta watchOS 2 nu beschikbaar
  • Beta iOS 9 nu te downloaden
  • Apple Design Awards 2015 uitgereikt
  • Swift 2 voor OS X en iOS open source
  • iPad Air 2 krijgt met iOS 9 een splitscreen functie

Omdat MobileMac niet commercieel is hoeven we geen dagelijkse clickbait te creëren en daarom hebben we besloten om vrijwel geen content meer over te nemen van websites als MacRumors, The Verge en 9to5Mac. Dat geeft ons meer tijd om te werken aan content die we zelf creëren zoals de uitgebreide MobileMac reviews of de achtergronden bij het dagelijkse Apple nieuws. Daarmee zullen er wel minder berichten verschijnen op MobileMac maar daar staat tegenover dat je niet weer het zoveelste bericht tegenkomt wat je elders misschien ook al gelezen had. Kortom vanaf nu unieke content in afgeslankte vorm op MobileMac.

De reviews die we al jaren publiceren zijn mede mogelijk gemaakt door kleine webshops maar ook importeurs en fabrikanten. Wij hebben ons niet laten omkopen door een dozenschuiver zoals Coolblue omdat de producten die je daar koopt vrijwel altijd te duur zijn. Onze insteek is nog steeds dat we je reviews willen laten lezen van de beste en nieuwste producten en accessoires waar je ook echt wat aan hebt en ze moeten betaalbaar zijn.

Wij worden er ook blij van als we horen van een webshop dat ze dankzij een review op MobileMac een order hebben ontvangen voor de levering van 200 waterdichte hoesjes ter waarde van bijna 20.000 euro, een school die dankzij een bericht op onze website een schenking krijgt om Apple hardware te kopen of gewoon een lezer die ons bedankt omdat wij hebben uitgezocht of een iPhone hoesje wel aan zijn wensen voldoet. Die content blijven vanaf nu vooral publiceren en suggesties voor reviews zijn welkom.
MobileMac