Mobiel internetten via een smartphone zoals de iPhone steeg in 2012 met 42%

Uit het jaarverslag van de OPTA, de toezichthouder op de communicatiemarkt blijkt dat mobiel internetten via een smartphone in 2012 maar liefst 42% is gestegen ten opzichte van 2011. Nederlandse consumenten gebruiken per maand gemiddeld 182 megabyte aan data via hun smartphone. Door de komst van alternatieven om sms berichten te sturen is het aantal sms berichten gedaald met 27%. Gemiddeld worden er zo’n 36 per maand per mobieltje verzonden.

Minister Kamp van Economische Zaken:

“Het stijgende gebruik van mobiel internet zorgt er voor dat er steeds minder capaciteit is op de frequenties voor mobiel internet. Met de recente veiling van nieuwe frequenties is de weg vrijgemaakt voor de groei van mobiel internet, supersnelle toepassingen zoals 4G en van nieuwe diensten en toepassingen”.

In totaal zijn er ruim 19 miljoen mobiele telefoons in gebruik in Nederland. Bijna de helft van deze mobieltjes wordt ook gebruikt om mee te internetten. Daarnaast zijn er zo’n 1 miljoen mobiele aansluitingen voor dongels en tablets. Het totaal aantal aansluitingen met mobiel internet is 28 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Niet alleen worden er méér abonnementen voor mobiel internet verkocht, het verbruik per abonnement is ook hoger.

Het jaarverslag van OPTA is online te lezen.

20130314-162454.jpg