Met iPhone muziek luisteren op werkplek kost werkgever geld

Met je iPhone of iPod touch naar muziek luisteren kan je werkgever geld kosten. Het metaalbedrijf Suplacon uit Emmeloord is door muziek rechtenorganisatie Buma voor de rechter gesleept en veroordeeld omdat werknemers op de werkvloer naar muziek luisteren via een radio maar ook via een iPod. Volgens de wet mag dat niet en moet het metaalbedrijf  royalty’s betalen. Elk bedrijf dat achtergrondmuziek voor zijn werknemers laat horen is verplicht om daarvoor een vergoeding aan de Buma af te dragen.

De Suplacon radio werd gebruikt om nieuwsberichten te beluisteren maar volgens Buma zou die ook gebruikt kunnen worden om muziek af te spelen. 

Volgens de rechter maakt het helemaal niet uit hoe je naar muziek luistert op de werkplek als de werkgever maar betaald. De Zwolse rechtbank veroordeelde Suplacon tot betaling van vijfhonderd euro aan de Buma.

Ict-jurist Arnoud Engelfriet noemt het vonnis ‘van de pot gerukt’. “Ik hoop dat Suplacon bezwaar maakt en dat dit oordeel van de rechter snel van tafel verdwijnt. Dit slaat echt helemaal nergens op.” 

Bron: Tweakers