Meerkat en Periscope zijn vooral vertical video fuck apps en alleen geschikt om even mee te kijken

Na de Meerkat hype waar we eerder deze week over schreven verscheen deze week ook Periscope. Qua functionaliteit zijn ze vergelijkbaar maar Twitter heeft $100 miljoen aan de app uitgegeven dus kan je ervan uitgaan dat ze alles op alles zetten om de Meerkat in zijn hol te houden.
meerkat vs periscope
Net als Meerkat laat ook Periscope live video zien na een tweet dat er wat te zien valt. Tijdens de livestream kunnen iOS kijkers reageren op de video. Iedereen raakt daar ineens heel opgewonden van maar het is technologie uit 2009 in een nieuw jasje. De Meerkat app was hot op het SXSW festival en reporters die er (op zijn Nederlands) de ballen verstand van hebben liepen ermee weg. Dat de video kwaliteit vreselijk is was ze blijkbaar ontgaan en nog erger de Meerkat en de Periscope app kunnen alleen verticale video registreren.
vvf
Het gevolg is dat we de hele week al video’s zien met een vreselijke kwaliteit van mensen die denken dat ze hip zijn maar ondertussen bagger pixel video’s de wereld insturen. De komst van Periscope brengt daar geen verbetering in want ook die interface roept op om verticale video’s te streamen. Dat is wat ons betreft echt vreselijk omdat het verticale video moment live dan wel aardig mag zijn maar als je het later terug kijkt is het verschrikkelijk vanwege de kwaliteit.
fly
Ondertussen zien we steeds meer nieuwsorganisaties mensen oproepen op hun nieuwsgebeurtenissen via de Meerkat en Periscope applicaties te streamen. Dat er achteraf niet te kijken is naar die Vertical Video Syndrome video’s is ze blijkbaar ontgaan. De applicaties zijn leuk om even live mee te kijken maar totaal ongeschikt voor weergave achteraf. Periscope roept ouders zelfs op om nieuwswaardige baby momenten te streamen via hun app. Ze zeggen er alleen niet bij dat de eerste stapjes van je kind na 24 uur voorgoed verdwenen zijn.
1
Conclusie: Meerkat en Periscope zijn leuk voor de live momenten waarvan het beter is dat ze daarna ook in de eeuwigheid vervliegen, om even mee te kijken en vooral perfect om te chatten met je favoriete popster. Het wachten is tot de eerste gek live van een gebouw springt. Vooralsnog zien we via Meerkat gelukkig alleen nog maar notificaties van live video’s die al afgelopen zijn. De interface van Periscope werkt door de integratie van Twitter wat dat betreft beter. We noemen het voorlopig nog even vertical video fuck apps voor mensen die hun video content graag laten downgraden tot verticale onscherpe rommel.

Hieronder wel een goede toepassing van een live Meerkat video stream met chat vanuit het Duitse parlement. Handig want dan kan je als politicus gewoon zeggen dat iedereen een extraatje krijgt want het beeld is daarna toch weer verdwenen. Maar waarom toch verticaal…. snif! Je zal toch maar het nieuws moment van het jaar registeren via Meerkat of Periscope. Dan zie je tot de eeuwigheid van die lelijke zwarte balkjes links en rechts om het beeld op te vullen tot een 16:9 formaat terwijl je het ook op een goede resolutie beeldvullend had kunnen registreren.
politiek meerkat
Meerkat en Periscope zijn gratis verkrijgbaar via de App Store. De streams van Periscope zijn 24 uur na de live weergave nog terug te kijken. Bij Meerkat verdwijnen ze meteen tenzij je de hashtag #katch aan de titel van een Meerkat stream toevoegt. Dan maakt Katch daar een YouTube video van en stuurt achteraf een tweet met de link naar de YouTube video.