Meer over de Car Kit van TomTom voor de iPhone en iPod Touch

Vorige week belden we nog met de persvoorlichter van TomTom om alvast iets meer te kunnen melden over TomTom voor de iPhone. We vroegen waarom TomTom niet iets meer bekend wil maken over een lanceer datum en de prijs van de TomTom navigatie applicatie. De enige reactie die wij kregen was dat TomTom plat gebeld is de afgelopen tijd met vragen over de software en dat ze niets willen melden. We hebben benadrukt dat o.a. Sygic en Navigon inmiddels navigatie software verkopen via de App Store en dat de bekendmaking van een prijs of release datum gunstig zou kunnen zijn voor TomTom. Helaas heeft TomTom een andere strategie en gaan ze waarschijnlijk pas TomTom software plus een cradle verkopen als veel mensen al in het bezit zijn van navigatie software voor de iPhone. Afgelopen week is de grote vakantie uittocht al begonnen en veel iPhone gebruikers navigeren inmiddels met de software van Sygic of Navigon.

Macworld heeft meer geluk en heeft gesproken met vicepresident voor marktontwikkeling Tom Murray. Volgens Murray is de TomTom navigatie oplossing ten opzichte van Sygic en Navigon uniek omdat het bestaat uit twee delen. Navigatie software en een Car Kit met ingebouwde GPS. Hierdoor is betere navigatie mogelijk omdat de GPS in de Car Kit van TomTom functies heeft die de ingebouwde GPS van de iPhone niet heeft. Als je onder een tunnel door gaat zal de GPS in de TomTom Car Kit de positie beter inschatten. De GPS van de iPhone kan dit niet. Omdat de iPhone geen achtergrond processen toestaat zal je bij een inkomend gesprek de navigatie software moeten afsluiten.

Gebruik opslag capaciteit iPhone

Murray verwijst ook naar de enorme hoeveelheid data die de gemiddelde GPS software nodig heeft. Die ruimte kunnen iPhone gebruikers beter gebruiken voor Apps en media. Een verwijzing naar in App Purchase zodat je alleen kaarten koopt van de landen die je gebruikt?

TomTom car kit niet nodig voor navigatie

Het is mogelijk om alleen de TomTom software voor de iPhone te kopen in de App Store zonder de Car Kit. Dan mis je wel de betere GPS die in de Car Kit zit en de ingebouwde speaker die de navigatie stemmen beter kan weergeven dan de iPhone luidspreker. De Car Kit is ook eenvoudig te bevestigen via een zuignap (EasyPort mount) op je voorruit of dashboard en in meerdere kijkhoeken in te stellen. Ook is de Car Kit eenvoudig in te vouwen zodat hij makkelijk op te bergen is.

Audio uit

De Car Kit heeft een ingebouwde optie voor audio uit waarmee je de Car Kit en iPhone kan aansluiten op je autoradio. Hierdoor is het mogelijk om naar muziek te luisteren en tegelijkertijd te navigeren. Via Bluetooth is het ook mogelijk om te telefoneren via de ingebouwde microfoon van de Car Kit.

Het ziet er naar uit dat je de TomTom software los moet kopen in de App Store en de TomTom Car Kit via de online Apple Store of andere verkooppunten. Eerder is al bekend geworden dat de Car Kit ook te gebruiken is met een iPod touch.

Peter Frans Pauwels lanceerde TomTom for iPhone op 8 juni op de dag van de lancering van de iPhone 3GS op het WWDC.