Medewerkers iPhone touchscreen fabriek stappen naar de rechter

In de Wintek fabriek waar touchscreens voor de iPhone worden gemaakt blijft het onrustig. Op 18 januari dit jaar gingen medewerkers van de Wintek fabriek in China al staken omdat ze te lange werkdagen maken, onderbetaald krijgen en worden blootgesteld aan schadelijke stoffen waaronder chemicaliën. Hierdoor zijn mogelijk al vier doden gevallen. Tijdens de staking lag de productie stil en zijn er goederen en voertuigen beschadigd.

Sinds augustus 2009 zijn er al 62 medewerkers van de Wintek fabriek opgenomen in een ziekenhuis doordat ze gedurende lange tijd in aanraking zijn geweest met n-Hexaan.

44 medewerkers van de Wintek fabriek zijn nu naar de rechter gestapt omdat ze vergiftigd zijn door blootstelling aan chemicaliën waarmee ze de iPhone touchscreens moeten schoonmaken. Het inademen van de gebruikte stof n-Hexaan kan duizeligheid, slaperigheid, sufheid, hoofdpijn, misselijkheid, zwakte en bewusteloosheid tot gevolg hebben. Langdurige blootstelling kan zenuw aandoeningen tot gevolg hebben of verlamming. De spieren en zenuwen van medewerkers zouden zijn aangetast na bloodstelling aan het giftige en chemische hexaan.

Volgens lokale kranten zijn de medewerkers van de Wintek verplicht om de stof te gebruiken. Deze zou ook vervangen kunnen worden door alcohol maar n-Hexaan droogt sneller en laat minder strepen achter op de touchscreens.

Wintek is op 27 februari nadat de medewerkers ziek waren geworden gestopt met het gebruik van de chemische stof in haar productieproces. Rechtszaken als deze zijn zeer uitzonderlijk in China.

Apple heeft een goede reputatie als leverancier van degelijke hardware maar er is ook een schaduwzijde aan het succes van het bedrijf uit Cupertino. In 2008 bleek al dat fabrieksarbeiders in Chinese fabrieken die Apple hardware bouwen waaronder ook de iPhone zwaar onderbetaald worden.

Uit recent onderzoek naar de werkomstandigheden in verschillende Chinese fabrieken blijkt dat er nog veel mis is. Werknemers worden nauwelijks betaald voor overuren. In 23 fabrieken krijgen de meeste medewerkers niet eens het minimum loon betaald. Dit blijkt uit gegevens die Apple heeft vrijgegeven met als doel om leveranciers te dwingen om medewerkers normaal te betalen en om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Apple heeft een gedragscode, de Apple Supplier Code of Conduct met voorschriften over de arbeidsomstandigheden van werknemers zo wil Apple misstanden in Chinese fabrieken tegen gaan. Sinds 2006 is Apple fabrieken aan het monitoren en zijn er 400 mensen aangetrokken die de werk omstandigheden van werknemers in fabrieken in de gaten houden. Daarnaast zijn er op de werkvloer 27.000 medewerkers geschoold om zo de sociale rechten van werknemers beter te beschermen.

Het loon voor een beginnende werknemer in de Foxconn (iPhone) fabriek in China is 84 euro per maand. Dat bedrag voldoet aan de wettelijke eisen maar is niet genoeg om van te leven. De werkweken zijn langer dan 60 uur  en de Foxconn iPhone fabriek maakt steeds vaker gebruik van uitzendkrachten om de kosten laag te houden.