Mac App Store is voor opening al gekraakt

De Hackulous website van de mensen achter AppTrackr and Installous heeft bekend gemaakt dat elke gebruiker van het illegale platform nu meewerkt aan de distributie van illegale iOS software. Het is voor gebruikers van het platform niet langer nodig om via een gecompliceerd proces bestanden te uploaden naar de website maar via de nieuwe software is het mogelijk om automatisch apps’s te kraken en te delen met anderen. Dit werkt via een geavanceerd cloud gebaseerd P2P netwerk. Op dit moment zijn er nog weinig mensen die gekraakte Apps delen met anderen en daardoor moeten downloaders nog enige tijd wachten totdat de gekraakte apps beschikbaar zijn.

Desondanks zijn er op dit moment meer dan 10 miljoen mensen met een iDevice die gebruik maken van deze service en die gebruikers kunnen nu elke app die ze gekocht hebben eenvoudig beschikbaar maken voor de overige gebruikers van de service. Hierdoor zal de piraterij van software alleen maar toenemen.

Hackulous kondigde ook aan dat de beveiliging van de Mac App Store die volgende week geopend zal worden inmiddels ook al is gekraakt waardoor software ontwikkelaars opnieuw achter het net zullen vissen. De software om illegale os x programma’s te downloaden zal niet direct beschikbaar zijn maar je hoeft geen deskundige te zijn dat hetzelfde fenomeen nu ook de programma’s uit Mac App Store gratis gaat aanbieden via een P2P netwerk.

Zoals we al eerder schreven besteden wij geen aandacht aan het jailbreaken van iDevices omdat het grootste deel van de mensen met een jailbreak illegale software download. Wat we wel missen is een try before you buy optie in apps, dit zou vermoedelijk een groot deel van de illegale downloads terugnemen.

Fishlabs ontwikkelde in 5000 uur Rally Master Pro en op de eerste dag van de release in 2009 bleek dat maar 5% via de App Store verkocht is en dat 95% van de software illegaal gedownload wordt. Een ander voorbeeld is de applicatie the little tank. Na release slechts 45 keer gekocht via de App Store maar via het online scoreboard van de applicatie blijkt dat meer dan 1000 iPhone eigenaren de applicatie illegaal gebruiken. Spelletjes zijn het meest populair onder illegale App gebruikers. Dat bleek ook toen het spel Rocky Artue in de App Store verscheen. Maar liefst 2,075 illegale kopieën waren er al enkele dagen na de release in omloop tegen 200 legale downloads van het spel. Van Nederlandse iOS ontwikkelaars is bijna alle software gratis te downloaden via illegale websites.

In 2009 bleek al dat 38% van de gejailbraikte iPhone en iPod touch gebruikers gebruik maakt van illegale software die niet gekocht is via de App Store. Uit een database met gegevens van 4 miljoen gejailbraikte iPhone en iPod touch gebruikers blijkt dat meer dan 1,5 miljoen van die gebruikers maakt gebruik van software uit de App Store waarvoor nooit betaald is.

Het registreren van IP adressen van illegale software gebruikers en vervolgens die IP adressen geen toegang meer verlenen tot de iTunes App Store en binnenkort de Mac App Store is misschien een betere oplossing.

Bron: Appadvice