Maak van je iPad een Newton

Steven Frank, medewerker van Panic heeft het (buiten werktijd) voor elkaar gekregen om de Newton emulator Einstein op zijn iPad te installeren. Eerder deze week schreven we al een bericht over de emulator op iPhone Nieuws Blog.

Einstein is een open-source project waarmee je via emulatie het Newton OS op moderne hardware kan laten werken. De emulator is enkele jaren geleden al gemaakt door Paul Guyot en werkt nog steeds. Matthias Melcher demonstreerde het eerder deze week op een iPhone en Steven Frank nu op de iPad. Voor veel Newton fans die in het bezit zijn van een iPhone of een iPad een bijzonder nostalgisch moment.

De video staat op de server van Panic en is alleen te zien als je een Mac, iPhone of iPad hebt. Windows gebruikers kunnen de video via deze link aanschouwen.

De afgelopen dagen heeft Steven hard aan het Einstein open-source project zitten knutselen en heeft uiteindelijk de audio driver voor iOS werkend gekregen. Daarbij heeft hij wat tweaks toegepast zodat de Einstein emulator nu op alle scherm resoluties kan draaien. In de bovenstaande video werkt Einstein met een iPad resolutie van 768×1024 maar het kan nog steeds overweg met de lagere 320×480 resolutie voor de iPhone.

Slechte nieuws is dat de Einstein software niet vrijgegeven kan worden omdat je daar het originele Newton ROM image voor nodig hebt. Niemand mag de Newton ROM vrijgeven voor distributie omdat het eigendom is van Apple. Als je zelf nog in het bezit bent van een ROM image van een Newton dan is het binnenkort wel mogelijk om de emulator te laten werken op je iPhone of iPad. Het idee is nu om de ROM in te laden via de iTunes file exchange feature. We denken niet dat de emulator ooit in de App Store zal verschijnen.

Op dit moment werkt de emulator nog traag maar er zijn veel mensen bezig met de optimalisatie van de Einstein emulator voor de iPhone en iPad. De to-do lijst is lang volgens Steven maar het is een uitdaging om alles werkend te krijgen.