maak een Apple Tablet van je netbook

De 10 inch Apple Tablet met touchscreen zal waarschijnlijk pas later dit jaar worden geïntroduceerd en te koop zijn in 2010. Tot die tijd kan je voor een paar honderd euro een plastic 10 inch mini notebook kopen waarmee je met enkele beperkingen bijna hetzelfde kan en je krijgt er ook nog eens een handig toetsenbord bij.

Wat heb je nodig?

Allereerst een netbook. Voor een overzicht van netbooks met OSX ondersteuning kan je deze lijst raadplegen of zoeken via Google op OSX86 en het typenummer van het netbook wat je op het oog hebt. Als je een goede beschrijving hebt gevonden moet je nog een Leopard DVD kopen en die zijn na de release van Snow Leopard nu redelijk goedkoop te krijgen. Eenvoudiger is het om een “voorgebakken” OSX Leopard iso bestand te downloaden die met je netbook werkt.

Duh? ik heb geen CD speler

De meeste netbooks kunnen opstarten vanaf een externe DVD speler, harde schijf of USB stick. De opstart volgorde kan je in het BIOS menu wijzigen. Een 8GB USB stick of externe harde schijf kan je zo formatteren dat je netbook er mee kan opstarten waarna je OSX kan installeren.

Drivers

Het belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle installatie van OSX op een netbook zijn de aangepaste (kext) drivers. Als je deze niet hebt dan werken de meeste hardware componenten niet. Zorg er dus voor dat je alle benodigde drivers voor je netbook bij de hand hebt en zet ze op de OSX installatie DVD, externe harddisk of USB stick.

Partities

Wij hebben tijdens onze OSX installatie de harddisk meteen geformatteerd en daarmee ook het partitie probleem opgelost. Achteraf niet zo heel erg slim omdat er geen restore DVD met Windows XP Home bij onze Samsung N310 zat. Hoe het wel moet staat hier beschreven.

samsung

Voor onze Samsung N310 hebben wij geen beschrijving kunnen vinden om OSX te installeren en daarom hebben we de hardware vergeleken met andere Samsung netbooks. De hardware in de N310 kwam het best overeen met de Samsung NC10 en daar is veel informatie over te vinden om OSX te installeren inclusief een link naar de benodigde drivers.

Installeer OSX op een Samsung N310 netbook

voordat je via Tweakers pricewatch een N310 besteld is het goed om te weten dat er goedkopere netbooks zijn waar OSX ook op werkt. Wij hebben gekozen voor de Samsung N310 omdat we het de minst lelijke netbook vinden die er op dit moment te koop is. Verwacht ook niet dat alles werkt maar je komt een heel eind. Als basis kan je beginnen met het installeren van iDeneb v1.4 10.5.6 (4.6GB) en heb je deze video drivers nodig.

Voor het installeren moet je een aantal instellingen in je bios veranderen.  Kies F2 tijdens het opstarten van je Samsung N310 netbook. zoek naar de instelling EDB setting in je bios onder het menu Advanced en zet het aan (enable). Als je dit niet doet zal je na de installatie van OSX een blauw scherm zien. Kies vervolgens het Boot menu en verander de helderheid instellingen. Brightness Mode Control instelling veranderen naar User Control. Stel nu de helderheid van je scherm in met behulp van de FN toets en de pijtjestoetsen. 50% is meestal goed en je kan dit later nog veranderen in je bios totdat er een goede (DSDT.aml) driver is.

Zorg dat je de iDeneb 1.4 installatie op een USB harddisk hebt staan met een mapje met de video drivers (kext bestanden).

video

In iDeneb 1.4 zitten verder bijna alle drivers die je nodig hebt om OSX op te starten. Wij hebben 1 partitie gemaakt via het schijfhulp programma in de iDeneb installer maar je kan ook partities aanmaken via Windows disk manager voordat je gaat installeren. Het opstarten van OSX kan even duren maar uiteindelijk zal je het OSX Welcome Screen zien. Kies de gewenste taal en klik op het blauwe pijltje.

taal

Klik niet meteen op continue omdat je eerst de partitie of je hele harde schijf moet formatteren (druk op alt voor menu) via het menu Utilities en kies dan Disc utility. Kies de goede partitie en formatteer de partitie met de optie Mac OS Extended (Journaled). Als je de hele harddisk wil gebruiken zonder andere besturingssystemen kies je Options linksonder en kies je ‘Master Boot Record’ (MBR), klil op OK en kies ‘Apply’ en natuurlijk ook de optie Mac OS Extended (Journaled).

format

Klik op Continue en bij het volgende scherm op Customize linksonder in beeld.

custom

Je moet nu een aantal opties aanvinken.

menu

  • Onder Language translations vink je Dutch aan
  • iDeneb Essential System (staat al aangevinkt)
  • Onder patches 10.5.6 ready kies je audio en vink AppleAzaliaAudio aan
  • Onder patches 10.5.6 ready kies je Chipset en vink ICHx Fixed aan
  • Onder patches 10.5.6 ready kies Fix en selecteer Firewire Remove
  • Onder patches 10.5.6 ready kies Fix en selecteer Battery Manager
  • Onder patches 10.5.6 ready kies System Utilities GenericCPPMCControl
  • Onder patches 10.5.6 ready kies video, Intel en vink Intel GMA950 aan
  • Onder Applications vink je Kext Helper en OSx86Tools aan.

Kies daarna op Done en het installeren van OSX begint. Na het installeren start de computer opnieuw op en dat is ook een goed moment om de USB disk met de installatie bestanden te verwijderen. Als de computer niet opstart hou dan de aan en uit knop van de Samsung ingedrukt om de netbook uit te zetten. Zet het netbook weer aan en hou de linker shift toets ingedrukt. OSX start op in veilige mode en je kan nu je registratie gegevens invoeren.

Als je de Mac OSX desktop ziet moet je de video kext drivers installeren. Je hebt nu het mapje met de naam 0x27ae nodig met de 3 video bestanden. Zet het mapje op je bureaublad. Open je applicatie folder (Shift-Alt-A) en open het iDeneb mapje open je het programma Kext Helper b7. Open het mapje met de video drivers op je bureablad en sleep de 3 kext bestanden in het Kext Helper b7 scherm. Voer je wachtwoord in en klik op de Easy install knop en daarna op OK. Daarna moet je herstarten en zal je zien dat OSX vanzelf opstart en de video resolutie van het scherm goed is.

Vervolgens kopieer je vanuit het IDeneb App mapje het het programma GenericCPUPowerManagement naar je applicatie directory.

Open System Preferences (systeem voorkeuren), Accounts, selecteer links je account en klik op de Login Items (Inloggen) tab. Klik op het + teken, kies je applications (programma’s) map en selecteer GenericCPUPowerManagement. Je kan ook Hide (verberg) aanvinken. Start opnieuw op en als het goed is zie je nu een nieuw icoontje in je dock.

Upgrade naar 10.5.7

Via de iDeneb 10.5.7 Combo update is het mogelijk om te updaten en daarna kan je zelfs via de ingebouwde OSX update functie updaten naar OSX 10.5.8

about

Voor of na het installeren van OS X 10.5.7 moet je nog enkele drivers installeren. Ethernet werkt niet maar is werkend te maken via een Ethernet Driver. Voor de ingebouwde WiFi kaart van de Samsung N310 bestaan geen werkende drivers. Je kan dit eenvoudig oplossen met een Sitecom USB WiFi adapter Type: WL-608 54G voor ongeveer 15 euro. De drivers voor OSX kan je hier downloaden. Het is ook mogelijk om de N310 open te schroeven en het WiFi kaartje te vervangen met een werkende uit de bcm43xx– serie maar dit is wat omslachtig.

De sluimer functie werkt niet. Er is een driver voor maar die is (nog) niet betrouwbaar. Zet via systeemvoorkeuren, energiestand de sluimerstand functie op nooit.

Instellen van de helderheid zou moeten werken via een patch maar wij hebben nog geen goede kunnen vinden.

Na het updaten naar 10.5.7 is het verstandig om dit bestand te installeren. Hier zitten alle patches in die je nodig hebt.

Bluetooth werkt maar heeft een patch nodig om aan en uit te zetten.

De batterij meter werkt (percentage) maar je kan niet de resterende tijd in uren en minuten zien.

Audio werkt en de onscreen display van het volume ook.

Met enige beperkingen heb je nu een redelijk functionerend Tablet netbook waar OSX op draait. Bedenk wel dat het een netbook blijft en installeer geen zware applicaties zoals Final Cut Pro of Photoshop CS4. Voor huis tuin en keuken werk werkt een netbook met OSX prima.

310

Kernel panics

Een screen of death zal je bij normaal gebruik niet gauw zien. We hebben het een keer meegemaakt doordat we een verkeerde driver  hadden geïnstalleerd. Als je een goed werkend en kaal OSX systeem hebt is het verstandig om een backup te maken van je harddisk of partitie waar OSX op draait. Via SuperDuper! kan je eenvoudig een disk image maken wat via het schijfhulpprogramma van OSX weer is terug te zetten. Het terug zetten kan alleen als je opstart van een (iDeneb) bootdisk maar die heb je al voor het installeren van OSX gebruikt. Als je hebt geinstalleerd vanaf een externe harddisk kan je de disk image bij de installatie bestanden zetten. Het terugzetten duurt ongeveer 30 minuten.

panic_3

Video weergave

Video’s via YouTube worden vloeiend en goed weergegeven en de Samsung blijft tijdens langdurig afspelen van YouTube videoclips gewoon koel. Bij een Macbook Air verbranden dan je testikels als je hem op schoot hebt. Online 720p HD Quicktime video trailers spelen ook vloeiend af zonder schokkende bijeffecten.

video

Temperatuur en koeling?

De temperatuur van de Samsung N310 blijft bij normaal gebruik binnen de normale waarden. Ook de onderkant en het toetsenbord voelen koel aan. De meeste PC notebooks hebben erg last van fan noise en dat is bij de Samsung N310 niet het geval.

Tethering

Tethering werkt met een iPhone en je kan ook een USB internetstick gebruiken. Voor T-Mobile Web n Walk (prepaid of abonnement) kan een update van de stick nodig zijn.

Tevreden?

Het 10 inch beeldscherm van de Samsung N310 is erg mooi en scherp. De N310 heeft een glossy scherm. Wij hadden liever een matte versie gehad maar daarvoor moet je toch een echte Mac kopen. Het toetsenbord werkt erg prettig maar is even wennen als je een Macbook Pro of Air gewend bent. Een Netbook is handig voor onderweg maar geen vervanging voor een Macbook Air of Pro. In vergelijking met een Macbook Air zijn we wel onder de indruk van de prestaties van de Samsung N310. Tot Apple met een Tablet uitkomt is het een handig en goedkoop hulpmiddel voor onderweg om wat te browsen maar daarna kan hij weer op Marktplaats….

Bronnen: Smallcomputing.netInsanelyMac forumLifehacker en InfiniteMac

Links naar iDeneb v1.4 en de Combo update kunnen we niet geven maar Google wel. Als je suggesties hebt of aanvullingen dan horen we dat graag.

KF_02