Lees de CableGate files op je iPad of iPhone

WikiLeaks heeft een wereldwijde diplomatieke crisis veroorzaakt met de publicatie van de 251.287 berichten met gegevens van ambassades aan de Verenigde Staten. De komende tijd zullen er nog veel onthullingen verschijnen over de diplomaten en weet je echt hoe ze over andere landen denken. Er zijn veel berichten waarvan je al vermoede dat het zo zou zijn maar waarvan je nu ook de bevestiging kan lezen. Van de 251.287 berichten is pas een deel (615) online verschenen omdat Wikileaks ervoor heeft gekozen om het nieuws te spreiden. Daarnaast hebben ze nogal last van aanvallen op de servers van vermoedelijk Amerikaanse inlichtingsdiensten die alles op alles zetten om de onthullingen te voorkomen.

De CableGate files zijn nu ook op je iPhone te lezen dankzij de Canadese website iPhone World. Ze hebben een deel van de documenten geconverteerd naar het ePub formaat zodat de Wikileaks ook te lezen zijn op een iPhone, iPad of iPod touch.

Wij hebben de mobiele nummers van de Oekraïense verpleegsters die Khadafi verzorgen al gevonden ;)

ePub? wat moet ik daar nu mee?

  • Download het zip bestand.
  • pak het uit, via Safari gaat het vanzelf
  • In het mapje staan alle tot nu toe verschenen WikiLeaks Cable Gate documenten in ePub formaat
  • Als je iOS 4.xx gebruikt sleep je de bestanden via iTunes naar je iPhone, iPad, iPod touch via iTunes.
  • Vervolgens kan je de documenten lezen via de iBooks app.

P.S. om de CableGate files te lezen tot slot nog een paar tips. De berichten zijn gecategoriseert op jaar en de plaats van herkomst. 04ANKARA348 als document titel is: Ankara, Turkije en dat het verzonden is in 2004. 08MUNICH355 komt uit Munchen, Duitsland en is verzonden in 2008 etc, etc.

Foto via: De Pers