KPN past Europese regelgeving voor roaming al toe

Het Europees Parlement heeft vorig jaar besloten dat er een maximum moet komen voor dataverkeer in het buitenland, het zogenaamde roaming. De Europese Commissie heeft dat besluit overgenomen en daarom zijn telecomproviders verplicht om vanaf 1 juni klanten te waarschuwen als de kosten van het roamen boven 59,50 euro per maand komen.

Sinds vandaag biedt KPN de mogelijkheid om klanten te attenderen op een overschrijding van het bedrag. De service is beschikbaar voor alle consumenten maar zij kunnen dit ook deactiveren. Dit kan door eenmalig een sms naar KPN te sturen.

Vanaf 3 mei zal deze service ook mogelijk zijn via T-Mobile en Vodafone heeft eenzelfde regeling, maar daar moet een gebruiker zich aanmelden voor de dienst.

“How many trees did your iPhone bill kill?” Was in 2007 een regelmatige terug kerende uitspraak van mensen die hun iPhone hadden meegenomen op vakantie. Rekeningen tussen de $2000 en $4,800 waren geen uitzondering. De iPhone heeft een mogelijkheid om automatisch e-mail op te halen en dat kost met 3 e-mail accounts al snel heel veel geld zonder dat je het in de gaten hebt. Sinds software versie 1.1.1 heeft Apple de mogelijkheid in het instellingen menu toegevoegd om internationaal roaming uit te zetten. Instellingen-Algemeen-Netwerk. Je ziet dan een schuifje in het menu om data roaming uit te zetten.

Omdat er vaak contracten worden verkocht met ongelimiteerd data verkeer is de iPhone gebruiker al snel gewend om even wat muziek te kopen in de iTunes store of een filmpje te kijken etc, etc. Een nummer kopen met de iPhone in de iTunes store op vakantie kost dan al gauw 21 euro. Een video van 3 minuten via You Tube kost al gauw 120 euro.

Bron: Tweakers