KPN kiest vanaf deze zomer welke apps je mag gebruiken op je iPhone

In december 2010 lanceerde KPN onder veel bombarie de iPhone op het netwerk. In promotie video’s reden er zelfs KPN vrachwagentjes volgeladen met iPhones langs het hoofdkantoor van T-Mobile in Den Haag met de tekst: iPhone 4 verdient toch een topnetwerk? Zo’n 4 maanden later maakte de provider vandaag bekend dat ze het gebruik van chatdiensten zoals WhatsApp of het streamen van video’s over 3g vanaf deze zomer gaan belasten.

Afgezien dat het monitoren van het gebruik van applicaties bij personen volgens ons onuitvoerbaar is, ligt het daarnaast ook nogal gevoelig wat privacy betreft. Om het gebruik te monitoren moet er gebruik worden gemaakt van privé gegevens om te monitoren welke apps een iPhone gebruiker gebruikt en dat is in Nederland verboden. Dat weet KPN (hopelijk) ook en het ligt voor dat hand dat KPN het unieke IP adres waar de desbetreffende verboden applicatie gebruik van maakt gaat blokkeren. Probleem bij veel apps is dat ze dan ook niet meer via WiFi te gebruiken zijn. KPN gaat de nieuwe abonnementen deze zomer introduceren:

“Diensten zoals browsen, mVoIP gebruiken, instant messaging en video kijken zullen een eigen prijskaartje krijgen, net zoals nu het geval is met bellen en sms’en.”

Het komt er op neer dat je voor gebruik van de applicatie WhatsApp moet gaan betalen en als je dat niet wil dan gaat KPN het gebruik van de app onmogelijk maken. Applicaties zoals WhatsApp, Uitzending Gemist, Politiek24, het Journaal, Twitter? etc, etc kunnen zonder aanvullende bundel worden geblokkeerd via het unieke IP adres waar de desbetreffende applicatie gebruik van maakt.

Wij waren altijd erg tevreden over de kwaliteit van het KPN netwerk maar gaan morgen allemaal opzeggen, dan nog liever T-Mobile of Vodafone in plaats van een topnetwerk met beperkingen.