KPN geeft toe dat ze gegevens van abonnees aftappen maar ze kijken niet naar de inhoud

KPN heeft een reactie gegeven over de manier waarop het bedrijf het dataverkeer analyseert. Afgelopen dinsdag liet Marco Visser, directeur van KPN Mobiel tegenover investeerders weten dat KPN Deep Packet Inspection (DPI) heeft gebruikt om het dataverkeer van klanten in kaart te brengen. KPN wist op de bijeenkomst ook precies te melden hoe groot het percentage WhatsApp gebruikers is op het Hi-netwerk waardoor de indruk is ontstaan dat KPN al gegevens van gebruikers aan het monitoren is. Volgens KPN is dat onjuist.

KPN geeft in een verklaring aan dat ze haar abonnees niet afluisteren en het dataverkeer niet inhoudelijk bekijken door middel van Deep Packet Inspection. In de verklaring staat vervolgens dat KPN het dataverkeer heeft geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp te monitoren met behulp van Deep Packet Inspection.

KPN heeft dus via Deep Packet Inspection gegevens van miljoenen abonnees bekeken maar kijkt niet naar de inhoud van berichten. Dat hoeft ook niet want het ongevraagd gegevens gebruiken van abonnees is strafbaar, feit is dat het aftappen van gegevens bij wet verboden is. Of je ze nu leest of niet.

Bits of Freedom roept KPN abonnees op om aangifte te doen omdat KPN mogelijk de wet heeft overtreden. Volgens artikel 139c van het Wetboek van Strafrecht is het verboden om gegevens af te tappen. Via deze link instructies om aangifte te doen. Een collectieve aangifte lijkt ons in dit geval wat handiger omdat ze bij justitie wel betere dingen te doen hebben.

D66 heeft vragen gesteld aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, die is op dit moment in China en daar gebruiken ze Deep Packet Inspection al jaren. We zijn benieuwd hoe KPN het brandje over de inbreuk op de privacy verder gaat blussen, de verklaring van vanmiddag heeft het alleen maar erger gemaakt.