KPN gaat volgend jaar Long Term Evolution netwerk testen

KPN gaat vanaf februari 2011 tests uitvoeren met LTE, de toekomstige standaard voor mobiele communicatie. KPN is de eerste operator in Nederland die LTE op deze schaal test. Met LTE kunnen downloadsnelheden tot 100 Mbps worden bereikt en dus ideaal voor een smartphone als de iPhone. LTE (Long Term Evolution) wordt de opvolger van GSM en UMTS/HSPA, de huidige mondiale standaarden voor mobiele communicatie.

KPN voert van februari tot september 2011 een eerste LTE-proef uit met Nokia Siemens Networks. De proef vindt plaats in een gebied van 20 km2 in Den Haag en Voorburg. De test heeft voor KPN als doel de technische mogelijkheden van LTE te doorgronden. Later in 2011 volgt een zogeheten friendly user pilot, een gebruikerstest onder bedrijven en organisaties.

Wanneer KPN LTE grootschalig op de markt gaat brengen, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moeten er voldoende goede smartphones en andere mobiele devices zijn die met LTE kunnen werken, voldoende nieuwe toepassingen op de markt komen die de hoge snelheden van LTE nodig hebben, en er moet sprake zijn van voldoende vraag bij bedrijven en consumenten. KPN verwacht dat dit nog een aantal jaren zal duren en wij kunnen nu al niet wachten op de eerste iPhone met LTE.

Bron: Persbericht KPN